sfinx

ZOBACZ TAKŻE:

vegepaj
vegepaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
vegepaj
Bezglutenowe bułeczki a'la Sfinx

Bezglutenowe bułeczki a'la Sfinx 77

Jak ktoś ma ochotę na bułeczki to bardzo proszę. Wytrawne, napompowane, płaskie. Takie, jak podają w restauracjach Sfinx. W misce lądują: 5ml soli 500g mąki Schar mix B 40g cukru brązowego 7ml drożdży Zobacz więcej
Dzisiaj zabieram czytelników do Sycylii na karnawałowe Sfinci di riso, czyli faworki z ryżu :) Korzystałam z przepisu Małgorzaty Caprari , z książki "Znane i nieznane Dania kuchni włoskiej" .Miałam Zobacz więcej
Sfincie di San Giuseppe to ciastka wywodzące się z Palermo. Przygotowuje się je na dzień 19 marca czyli na Świętego Józefa, który we Włoszech obchodzony jest jako dzień ojca. Nazwa sfincie lub sfinci Zobacz więcej
Dana W.
Dana W. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Simply Cooking
Tzatziki ze Sfinksa

Tzatziki ze Sfinksa 123

Tzatziki ze Sfinksa Przepis na ten sos znalazłam bardzo dawno temu, nie pamiętam gdzie, więc źródła nie podam, ale podobno smakuje jak sos ze Sfinksa. Polecam ten sos z czystym sumieniem do Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
szóste niebo
tort z winx (czarny las, wersja 2)

tort z winx (czarny las, wersja 2) 25

Zostałam poproszona o przygotowanie tortu z wizerunkiem czarodziejek Winx. Pomyślałam, że przy jego przygotowaniu skorzystam z gotowego nadruku na opłatku. Opłatek przykleiłam na tort za pomocą Zobacz więcej
SycyliaSi
SycyliaSi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SycyliaSi!
PIZZA SFINCIONE

PIZZA SFINCIONE 83

Sfincione to w Palermo niemal instytucja. Jest to typowe jedzenie ulicy często sprzedawane w okolicach targowisk przez obwoźnych sprzedawców. Wcześniej ta przepyszna odmiana pizzy przygotowywana była Zobacz więcej
Jestem fanką Samar Khanafer od kiedy brałam udział w jej warsztatach dla blogerów. Nie mam telewizora, ale wiem, że Samar stała się bardzo znana po udziale w programie MasterChef. Jej kuchnia całymi Zobacz więcej
Skakałam wczoraj z tematu kulinarnego na temat. Miało być risotto albo makaron ze szparagami plus plan awaryjny gdyby zielonych szparagów nie było w sklepie, który mijam w drodze do domu. Wypalił plan Zobacz więcej
blameanna
blameanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blame Anna
Huge update. Koniec ery crossfitu?

Huge update. Koniec ery crossfitu? 30

legginsy GAINZTA! Dzień dobry! Powracam do Was po rekordowej jak dotąd przerwie. Tym razem z postanowieniem regularnego pisania (już na serio!). Z racji ogromnych zmian w postaci skończonych studiów, Zobacz więcej
Święta już za chwilę, pora więc na kolejny przepis na sfincione. Ta sycylijska specjalność to jedno z tradycyjnych dań okresu świątecznego. Tym razem jesteśmy w miasteczku Bagheria, nieopodal Palermo, Zobacz więcej
W ostatnią sobotę miałam przyjemność uczestniczyć we wspaniałych warsztatach zorganizowanych przez Restauracje Sphinx w Warszawie. Warsztaty prowadziła Samar Khanafer. Restauracje Sphinx wprowadziły Zobacz więcej
W restauracjach na Rynku nie gustujemy (wyjątkiem jest znajdująca się tuż przy Rynku Zdybanka), ale są takie okazje kiedy z wyborem miejsca się nie dyskutuje. Sporym zaskoczeniem był dla nas fakt, że Zobacz więcej
Niedawno dostałam zaproszenie na warsztaty kulinarne z kuchni libańskiej zorganizowane na zlecenie restauracji Sphinx. Trochę się wahałam, czy na nie pójść, bo nie tak łatwo zostawić 6 tygodniowe Zobacz więcej
Jeśli komuś wydaje się, że prawdziwa Włoska pizza jest zawsze cieniutka, jest w błędzie. Odmian pizzy jest we Włoszech sporo i wiele regionów ma swoje własne rodzaje, którymi się szczyci. Tak jest w Zobacz więcej
8 powodów dla których warto ćwiczyć Crossfit - fitness-food.pl zdrowa żywność O NAS Przepisy Drób Wołowina Wieprzowina Ryby i owoce morza Makarony Sałatki Grill Warzywa Pasty i nabiał Pieczywo i pizza Zobacz więcej
Po raz drugi bioręudziałw akcji Wyzwanie Blogerek iBlogerów. W lutym tematem wyzwania jest pizza. Ponieważ pizza tradycyjna na moim blogu już jest, więc tym razempostanowiłam zrobić tę na grubym Zobacz więcej
No więc... wróciłam :) Wypoczęta i opalona -chciałoby się napisać, ale niestety- z tym drugim to byłoby kłamstwo. Nawet Egipt nie jest w stanie naruszyć mojej bladej karnacji.... co nie znaczy, że Zobacz więcej
Jakiś czas temu Olo z nosidełka przeniósł się na blat kuchenny. To obecnie jego ulubiona miejscówka, co bardzo mi odpowiada, bo mam go pod ręką i mogę zająć się gotowaniem. W tej konfiguracji Zobacz więcej
Oto smażone karnawałowe słodkości przypominające nieco nasze racuchy. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Po usmażeniu należy polać je ciepłym miodem oraz lekko oprószyć cynamonem. Można również Zobacz więcej
Odkąd odkryłam Sfincione, danie to gości u nas n a p r a w d ę często. I zawsze smakuje fantastycznie. I mówię to ja, niegdyś obsesyjnie dążąca do uzyskanie jak najcieńszego pizzowego spodu :) Myślę, Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: