siciliana

! Caponata siciliana Porcja na 4 osoby .2 marchewki .2 male baklazany lub 1 duzy .4 liscie selera naciowego .1 cukinia .2 zabki czosnku .1 czerwona cebula .1 lyzeczka octu Zobacz więcej
moje serce. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, puszyste, cytrusowo-słodkie. Ach, do tego takie piękne! CASSATA SICILIANA Składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki 1 Zobacz więcej
(green or black or both), capers, red pepper, chili pepper, vinegar (wine vinegar). Almost in every traditional Sicilian restaurant, you’d get a version of this salad with local bread. When preparing Zobacz więcej
Anula
Anula Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anula's Kitchen
Sicilian Caponata...

Sicilian Caponata... 44

0
it's supposed to be stew, so something we associate with winter and quite heavy dishes...). "Caponatais aSicilianaubergine(eggplant) dish consisting of a cooked vegetablesaladmade from chopped fried Zobacz więcej
SycyliaSi
SycyliaSi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SycyliaSi!
CANNOLO SICILIANO

CANNOLO SICILIANO 64

3
versione italiana Cannolo Siciliano to kolejny przepis z serii karnawałowego smażenia. Jest to, obok cassaty, najbardziej znany sycylijski deser. Chrupiąca rurka, przypominająca w smaku nasze faworki Zobacz więcej
Cudowne spaghetti siciliana. Wystarczy makaron, mięsko i parmezan. Nie potrzeba pomidorów. Ugotuj 100 gram spaghetti na osobę (100gram spaghetti to damska jego garść). Zrób kuleczki z mielonego mięsa Zobacz więcej
, z którym do tej pory nie miałam styczności. Pastę alla Norma nieco zmodyfikowałam (mam na dzieję ,że się nie naraziłam za bardzo jakiemuś Sycylijczykowi), ale myślę, że nie wpłynęło to niekorzystnie Zobacz więcej
Tak jak obiecałam- dziś cannolo siciliano. Najlepszy (moim zdaniem) deser z prosto z Włoch. Przebija tiramisu i panacotte. Dlaczego? Bo jest lekki, chrupiący, i posiada swoją dietetyczną wersję. Poza Zobacz więcej
sycylijski gulasz warzywny - sicilian caponata Caponata do danie typowo sycylijskie. Bakłażany, oliwki, kapary i pomidor składają się na potrawę, która swoim smakiem przenosi nas pamięcią w rozpalone Zobacz więcej
Pasta alla Norma, nazywana też Siciliana, to tradycyjne sycylijskie danie z makaronu, pomidorów i bakłażana. Na Sycylii przed podaniem posypuje się je soloną ricottą, ale ja osobiście nie przepadam za Zobacz więcej
Czerwono mi i słonecznie! Zrobiłam pesto bajeczne! Nawet dzieci zajadają, bo na dobrym smaku się znają :D Moje pesto alla siciliana! składniki słoik suszonych pomidorów w oliwie 2 ząbki czosnku 10 Zobacz więcej
Propozycja 3 past, które mogą być podane do chleba, bruschetty lub jako sos do dania. #KAMILA Pesto alla siciliana: -10 listków bazylii -pomidory suszone z zalewy(ok.6) -migdały prażone(3) -czosnek (1 Zobacz więcej
tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić lub z góry zalać ok. centymetrową warstwą oliwy. Tradycyjnie pesto wytwarza się przez ucieranie w marmurowym moździerzu. Moim zdaniem zrobienie go w Zobacz więcej
Cassata siciliana, czyli serowy przekładaniec sycylijski Tagi: biszkopty, ciasta z kremem, ciasta z owocami, biszkoptowe z owocami, biszkoptowe z owocami, serniki i ciasta serowe, serniki na zimno, Zobacz więcej
‚Tydzień Restauracji’ organizowany przez ogólnopolski portal Groupon trwa! Oferty na terenie Katowic i innych miast na Śląsku możecie przejrzeć sobie tutaj. A ja … korzystam dalej! Drugim miejscem, do Zobacz więcej
caponatina is a dish typical to Sicily. The taste of the stew made of eggplant, olives, capers and tomato always takes me back to the hot landscapes of this beautiful island. We find here a very Zobacz więcej
Wczoraj byłoPESTO, dzisiaj czas na pastę :D Przepraszam za pomieszanie makaronów, ale akurat czyściłam zapasy :D Kolejna propozycja na obiad w 5 minut! Składniki dla 4 osób paczka makaronu, najlepiej Zobacz więcej
Dziś chciałabym Wam zaproponować orata marinata alla siciliana czyli dorada marynowana po sycylijsku. Dorada po sycylijsku to nic innego jak ryba w cytrynie. Łatwy przepis w przygotowaniu i przede Zobacz więcej
Inspirując się przepisem z Kuchni Lidla, proponuję wam taki deser. Robiąc cassatę wcześniej, nie wpadłam na to, że prażone migdały będą tak świetnie smakować w tym kremie. Ozdobne świeże figi idealnie Zobacz więcej
mirosix
mirosix Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotowanie pod gruszą
Pane Siciliano

Pane Siciliano 30

0
Kulinarny aforyzm: Ludzie stają się konserwatystami po obiedzie. Epiktet Kolejny rewelacyjny przepis z książki Petera Reinharta “The Bread Baker's Apprentice“. Składniki: Zaczyn - 1 i 1/8 szklanki Zobacz więcej