siedemnastowieczne

{{headerMessage}}
Spieszmy się piec jabłka, póki są najlepsze… Pieczone jabłka to nieszczególnie wyszukany przepis (jeden z nich – na pieczone jabłka z miodem znajdziecie TUTAJ), a do tego bardzo prosty i niewymagający Zobacz więcej
{{headerMessage}}
można je łączyć z tak lubianą przez Włochów szynką parmeńską czy speckiem. Grissini do włoskiej kuchni wprowadziła siedemnastowieczna turyńska arystokracja, dla której kosztowanie okrągłych paluszków Zobacz więcej
My Chcemy Jesc
My Chcemy Jesc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Chcemy Jeść
Kapusta Babci Halinki

Kapusta Babci Halinki 45

3
{{headerMessage}}
Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie uwierzycie, ale ten wpis miałam dodać już jakieś dwa tygodnie temu. Niestety sprawy osobiste układały się tak niefortunnie, że nie umiałam go dokończyć i zamieścić na blogu...Ale oto on: przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cukrem tłuczonym z wanilią. Faworki najlepiej smażyć w rądlu na niezbyt mocnym ogniu. A czym najlepiej wykrawać faworki? Oczywiście kółkiem, na przykład takim: Akurat egzemplarz na zdjęciu jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Szczególnie ciekawie brzmi przepis na limoniatę. Można ją było przyrządzić z cielęciny albo kapłona. Mięso należało osolić, dodać pietruszkę oraz masło, zalać rosołem i ugotować. Przed podaniem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
cukrem albo z pianą (rodzaj kremu na bazie śmietany). Stanisław Czernieckiprzedstawił też kilka sposobów robienia ciasta, w tym również francuskiego oraz tortów, wśród których wymieniane są: tort Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedy jest jakiś problem z potrawą, kiedy coś nie wychodzi - nie ma czasu na żadne tam rozmyślania! Ale kiedy wszystko idzie gładko, bez stresów - ho, ho! ileż możliwości otwiera się dla świata myśli. Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Krem z żółtych burków

Krem z żółtych burków 29

0
{{headerMessage}}
się na warsztaty).Groch o czarnych kwiatach i ziarnach, który miał uratować mieszkańców Newcastle podczas oblężenia w trakcie Wojny Dwóch Róż, wiele odmian dyń, którymi cieszyli się Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Krem z żółtych buraków

Krem z żółtych buraków 23

0
{{headerMessage}}
się na warsztaty).Groch o czarnych kwiatach i ziarnach, który miał uratować mieszkańców Newcastle podczas oblężenia w trakcie Wojny Dwóch Róż, wiele odmian dyń, którymi cieszyli się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do cafe au lait. Są więc rozsławione przez Prousta madeleines, są tuiles, amandiers i najłatwiejsze ze wszystkich biscuits sables. Drugi człon ten nazwy pochodzi od miasta położonego w regionie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
”. Jako filolog i historyk sztuki z wykształcenia, a smakosz z zamiłowania nie mogłam przegapić takiej gratki. :) Pieter de Bloot, Christ in the House of Mary and Martha, 1637(www.wga.hu) Bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubomirskiej (zatrudniającej autora). Muszę przyznać, że siedemnastowieczna typografia i polszczyzna to niezłe wyzwanie... "Iż ieszcze dotąd naszym ięzykiem Polskim, tak potrzebney rzeczy, żaden Zobacz więcej
{{headerMessage}}
owoców i warzyw. To najlepsza pora roku na detoks czy długofalową dietę oczyszczająca. Dzięki dostępnym produktom staje się to dużo prostsze, niemal instynktowne. To właśnie teraz najczęściej sięgamy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
o nim jednakdziś opowiem. Naszym celem jest miejsce znacznie spokojniejsze. Wypływamy z portu położonego nieopodal targu Mercado Modelo w Salvadorze. Nasz niewielki stateczekprzepływa obok Zobacz więcej
{{headerMessage}}
karczocha, jaki i słonecznika, bo w okresie kwitnienia kwiaty rośliny są żółte, choć znacznie mniejsze. Topinambur trafił do Europy z Ameryki na początku siedemnastego wieku. Nazywany początkowo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z siedemnastowiecznego romansu, pin-up girl czy roześmiana dziewczyna z sąsiedztwa. Możliwości jest naprawdę wiele, ceny niekiedy zabójcze, ale jedno jest pewne - w takim fartuchu gotuje się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się zachować specyficzny, używany przed wiekami język). Tym sposobem, można skorzystać na przykład z przepisów na siedemnastowieczne pieczone jabłka z cynamonem (PRZEPIS), średniowieczną zapiekankę z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z Armenią więzami krwi Robert Makłowicz. Dodatkową atrakcję dla smakoszy stanowi organizowana w restauracji BelEtage lubelskiego Grand Hotelu kolacja na cztery ręce, którą poprowadzi Andrea Camastra Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, wrażliwość i pasje naszych przodków…” (LINK) Wreszcie wydana w 1783 roku książka „Kucharz doskonały” napisana przez Wojciecha Wielądka.”…Kucharz doskonałyprzedstawia nam kuchnię, którą można Zobacz więcej