siedemnastowieczne

Spieszmy się piec jabłka, póki są najlepsze… Pieczone jabłka to nieszczególnie wyszukany przepis (jeden z nich – na pieczone jabłka z miodem znajdziecie TUTAJ), a do tego bardzo prosty i niewymagający Zobacz więcej
można je łączyć z tak lubianą przez Włochów szynką parmeńską czy speckiem. Grissini do włoskiej kuchni wprowadziła siedemnastowieczna turyńska arystokracja, dla której kosztowanie okrągłych paluszków Zobacz więcej
Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia Zobacz więcej
Nie uwierzycie, ale ten wpis miałam dodać już jakieś dwa tygodnie temu. Niestety sprawy osobiste układały się tak niefortunnie, że nie umiałam go dokończyć i zamieścić na blogu...Ale oto on: przepis Zobacz więcej
cukrem tłuczonym z wanilią. Faworki najlepiej smażyć w rądlu na niezbyt mocnym ogniu. A czym najlepiej wykrawać faworki? Oczywiście kółkiem, na przykład takim: Akurat egzemplarz na zdjęciu jest Zobacz więcej
Wczoraj pisałam o kilku staropolskich specjałach bardziej na słodko. Dziś pora na coś konkretnego. Mięsa oraz ryby stanowiły główny element diety wysoko urodzonych w siedemnastowiecznej Polsce. To Zobacz więcej
cukrem albo z pianą (rodzaj kremu na bazie śmietany). Stanisław Czernieckiprzedstawił też kilka sposobów robienia ciasta, w tym również francuskiego oraz tortów, wśród których wymieniane są: tort Zobacz więcej
Kiedy jest jakiś problem z potrawą, kiedy coś nie wychodzi - nie ma czasu na żadne tam rozmyślania! Ale kiedy wszystko idzie gładko, bez stresów - ho, ho! ileż możliwości otwiera się dla świata myśli. Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Krem z żółtych burków

Krem z żółtych burków 25

0
się na warsztaty).Groch o czarnych kwiatach i ziarnach, który miał uratować mieszkańców Newcastle podczas oblężenia w trakcie Wojny Dwóch Róż, wiele odmian dyń, którymi cieszyli się Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Minta Eats
Krem z żółtych buraków

Krem z żółtych buraków 20

0
się na warsztaty).Groch o czarnych kwiatach i ziarnach, który miał uratować mieszkańców Newcastle podczas oblężenia w trakcie Wojny Dwóch Róż, wiele odmian dyń, którymi cieszyli się Zobacz więcej
do cafe au lait. Są więc rozsławione przez Prousta madeleines, są tuiles, amandiers i najłatwiejsze ze wszystkich biscuits sables. Drugi człon ten nazwy pochodzi od miasta położonego w regionie Zobacz więcej
”. Jako filolog i historyk sztuki z wykształcenia, a smakosz z zamiłowania nie mogłam przegapić takiej gratki. :) Pieter de Bloot, Christ in the House of Mary and Martha, 1637(www.wga.hu) Bardzo Zobacz więcej
Lubomirskiej (zatrudniającej autora). Muszę przyznać, że siedemnastowieczna typografia i polszczyzna to niezłe wyzwanie... "Iż ieszcze dotąd naszym ięzykiem Polskim, tak potrzebney rzeczy, żaden Zobacz więcej
owoców i warzyw. To najlepsza pora roku na detoks czy długofalową dietę oczyszczająca. Dzięki dostępnym produktom staje się to dużo prostsze, niemal instynktowne. To właśnie teraz najczęściej sięgamy Zobacz więcej
o nim jednakdziś opowiem. Naszym celem jest miejsce znacznie spokojniejsze. Wypływamy z portu położonego nieopodal targu Mercado Modelo w Salvadorze. Nasz niewielki stateczekprzepływa obok Zobacz więcej
karczocha, jaki i słonecznika, bo w okresie kwitnienia kwiaty rośliny są żółte, choć znacznie mniejsze. Topinambur trafił do Europy z Ameryki na początku siedemnastego wieku. Nazywany początkowo Zobacz więcej
z siedemnastowiecznego romansu, pin-up girl czy roześmiana dziewczyna z sąsiedztwa. Możliwości jest naprawdę wiele, ceny niekiedy zabójcze, ale jedno jest pewne - w takim fartuchu gotuje się Zobacz więcej
się zachować specyficzny, używany przed wiekami język). Tym sposobem, można skorzystać na przykład z przepisów na siedemnastowieczne pieczone jabłka z cynamonem (PRZEPIS), średniowieczną zapiekankę z Zobacz więcej
z Armenią więzami krwi Robert Makłowicz. Dodatkową atrakcję dla smakoszy stanowi organizowana w restauracji BelEtage lubelskiego Grand Hotelu kolacja na cztery ręce, którą poprowadzi Andrea Camastra Zobacz więcej
przyzwyczajeni na co dzień? Profesor zaczął prezentację od przypomnienia, że degustowane potrawy będą jedynie wzorowane na tych siedemnastowiecznych. Inaczej byłyby dla nas niezjadliwe. O ile dania, Zobacz więcej