siedemnastowieczne

Spieszmy się piec jabłka, póki są najlepsze… Pieczone jabłka to nieszczególnie wyszukany przepis (jeden z nich – na pieczone jabłka z miodem znajdziecie TUTAJ), a do tego bardzo prosty i niewymagający Zobacz więcej
Pamiętacie historię o moim Przyjacielu, który podzielił się ze mną przepisem na francuskie cudo? Właśnie dziś obchodzi urodziny! :) Dlatego ja, w symbolicznym geście, piekę z tej okazji bułeczki po Zobacz więcej
Ten tort podpatrzyłam u mojej koleżanki na osiemnastce, próbowałam go odtworzyc ale masa nigdy nie wychodziła mi taka sama. Więc przepis na najsłodszą, najpyszniejszą i najbardziej kaloryczną na Zobacz więcej
'W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jedynym sposobem stymulacji ich wzrostu i ochrony jest stabilizacja temperatury i wilgotności powietrza. Można więc powiedzieć, że Zobacz więcej
anitalach123
anitalach123 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Karczma Trzy Jaźwce
Cukierki średniowieczne

Cukierki średniowieczne 236

Są takie przepisy, które w swej prostocie dają bardzo szerokie pole do eksperymentów. Ale i przysparzają kilku siwych włosów na brodzie. Takim przepisem okazała się recepta na cukierki, można Zobacz więcej
W ramach weekendowych bojów, proponuję zaopatrzyć się w solidną porcję agrestu. Teraz mamy na niego sezon, potrwa on krótko. A ciasto jest przepyszne! Połączyłam w nim Agrestowiec, którego już znacie Zobacz więcej
Mało kto nie marzy o odwiedzeniu miasta rodem z bajki o księżniczce, w którym czas zatrzymał się w miejscu kilka wieków temu. Na szczęście jest to marzenie łatwe do spełnienia. Wystarczy wybrać się do Zobacz więcej
mysweetalife
mysweetalife Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mysweetalife
Agrestowiec

Agrestowiec 47

Agrestowiec Jako, że jestem wielbicielem kwaśnych rzeczy, nie mogłam pominąć tych zielonych włochatych kuleczek. Niestety lato dobiegło końca już jakiś czas temu, jednak całe szczęście domowa Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Średniowieczne ciasto

Średniowieczne ciasto 142

ViveLaCuisine • Średniowieczne ciasto drożdżowe z Pérouges Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À Zobacz więcej
Cześć! Dziś przedstawiam Wam ciasto, które po skonsumowaniu uznałam idealnie nadającym się na upalne dni. Nie zawiera mąki, jajek, a co najważniejsze jedyne co musimy zrobić to schłodzić je w lodówce. Zobacz więcej
Mam na imię Alina. Odpowiadam na tej stronie za grafomanie i zdjęciofeteszyzm. Pochodzę z Kazachstanu, do Polski przyjechałam na studia. Zakochałam się najpierw w Polsce a później w swoim przyszłym Zobacz więcej
Sauté
Sauté Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sauté
Pocztówka ze średniowiecznego Nowego Jorku

Pocztówka ze średniowiecznego Nowego Jorku 126

Rozpoczynam na blogu swój prywatny Tydzień Włoski. Na początek parę wspomnień i widoków z mojej ukochanej Bolonii, potem pokażę nowości z Włoch, które właśnie zawitały w mojej kuchni. A na koniec Zobacz więcej
kaśku
kaśku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lizak na patyku
Siedem.

Siedem. 215

Nie ma 'piątki' i 'szóstki'. Wyjazd do rodziny spowodował przerwę w ćwiczeniach i po części w diecie. Sobota - bułka fitness z szynką wiejską, potem gołąbek z farszem grzybowym, na obiad pół miseczki Zobacz więcej
Na początek trochę hardkoru - wystąpienie konferencyjne ("Jeść i pić", 4-5 XI 2010, IKP UW). Rozgrzewka, zanim odważę się pisać od siebie;) Opozycja między pszenicą (czy też w ogóle zbożem) i winem, a Zobacz więcej
Składniki na Spód: - opakowanie ciastek owsianych - opakowanie ciastek sezamowych - masło 100 gram (rozpuszczone) 1. Wszystko wymieszać razem i rozdrobnić w blenderze. 2. Wylać na okrągłą blachę. Zobacz więcej
Na jednej z japońskich wysp dziarsko sobie poczyna najwięcej na świecie stulatków. Spryciarze. Żywieniowa wariatka postanowiła wyszpiegować jaka może być przyczyna ich długowieczności. W tym celu Zobacz więcej
W średniowieczu do przygotowania pieczystego stosowano różnorakich rożen. Praca przy takiej pieczeni była mozolna, ciężka, nieprzyjemna jak również czasem niebezpieczna. Dlatego też starano się ją Zobacz więcej
Było cudownie! Kto Rzym zna ten wie o czym mówię! Z całą pewnością zdjęcia, nad ilością którą nie sposób zapanować, nie potrzebują mojego dodatkowego komentarza. Niemniej chcę Wam tylko powiedzieć, że Zobacz więcej
Składniki: 3 sztuki jajka, 15 dag masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa Basia, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg agrest, - ile potrzeba cukier puder cukier, masło, Zobacz więcej