Przepis na siedemnastowieczne

Spieszmy się piec jabłka, póki są najlepsze… Pieczone jabłka to nieszczególnie wyszukany przepis (jeden z nich – na pieczone jabłka z miodem znajdziecie TUTAJ), a do tego bardzo prosty i niewymagający Zobacz więcej
Cornelis de Heem, Still-Life with Oysters, Lemons and Grapes, 1660s (www.wga.hu) W ten weekend w ramach Festiwalu Kultiwarium w Krakowie odbyła się Konferencja Naukowa „Kultura jedzenia, jedzenie w Zobacz więcej
My Chcemy Jesc
My Chcemy Jesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
My Chcemy Jeść
Kapusta Babci Halinki

Kapusta Babci Halinki 53

Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia Zobacz więcej
Kiedy jest jakiś problem z potrawą, kiedy coś nie wychodzi - nie ma czasu na żadne tam rozmyślania! Ale kiedy wszystko idzie gładko, bez stresów - ho, ho! ileż możliwości otwiera się dla świata myśli. Zobacz więcej
Szlachetnie urodzeni w XVII wieku lubili sobie dobrze podjeść. Sprzyjały temu zarówno warunki historyczne – trudno się bowiem prowadzi wojny z pustym brzuchem (Dymitriada, wojna z Turcją, wojna z Zobacz więcej
Wczoraj pisałam o kilku staropolskich specjałach bardziej na słodko. Dziś pora na coś konkretnego. Mięsa oraz ryby stanowiły główny element diety wysoko urodzonych w siedemnastowiecznej Polsce. To Zobacz więcej
Nie mam pojęcia dlaczego topinambur, zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym, zniknął z polskiego menu. Nie wiem również dlaczego w krajach anglosaskich zwie się go „jerusalem artichoke”, czyli Zobacz więcej
Kto jeszcze nie zdążył objeść się słodkości, może nadrobić dziś, ale uwaga, tylko do północy! Na dziewiętnastowiecznych czy też przedwojennych balach o północy zamilknie muzyka, a na stoły wjedzie Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Minta Eats
Krem z żółtych buraków

Krem z żółtych buraków 33

Żółte buraki, buraki w różowe paski, marchewki w buraczkowym kolorze – co środę, gdy odwiedzam targ w Fortecy i stoisko Pana Ziółko, cieszę się na ich widok jak dziecko. A jeszcze większą radochę Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Minta Eats
Krem z żółtych burków

Krem z żółtych burków 36

Żółte buraki, buraki w różowe paski, marchewki w buraczkowym kolorze – co środę, gdy odwiedzam targ w Fortecy i stoisko Pana Ziółko ciesze się na ich widok jak dziecko. A jeszcze większa radochę Zobacz więcej
rozkoszny
rozkoszny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
rozkoszny.pl
Różowa pralina liońska

Różowa pralina liońska 32

Lyon praliną stoi. Niemalże wszystkie cukiernie świecą landrynkową słodyczą; posypuje się nią ciasteczka kruche, torty, croissanty oraz stanowi ona nadzienie bardzo popularnej brioche aux pralines Zobacz więcej
Kolejna świetna książka wpadła w moje ręce „Sekrety francuskiej kuchareczki” Marie – Morgane Le MoëlWydawnictwa Illuminatio,to opowieść o tym, jak gotowanie może stać się lekarstwem na zbolałe serce i Zobacz więcej
Delikatne i puszyste ciastko kokosowo - jagodowe. Zdrowe, smaczne i bez glutenu. Do tego błyskawiczne w przygotowaniu i niezmiernie przyjemne w konsumpcji :) Warto przygotować więcej, niż zamierzacie Zobacz więcej
Curry z jabłek i batatów. Gotowanie curry zawsze sprawia mi sporo radości. To urzekająco barwne, pożywne i rozgrzewające danie. Wzorcowy zimowy comfort food. Wcześniejsze przygotowywanie warzyw, a Zobacz więcej
Są potrawy, które kojarzą misię z konkretnymi miejscami. Kiedywspominamdanie, którym chcemy sie dziś z Wami podzielićmoim oczomukazuje sięcicha, tropikalnawyspa obmywana falami Atlantyku. Pierwszego Zobacz więcej
„Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima!” czyli Facet i Kuchnia przygląda się bliżej „Uczcie Lodu i Ognia” – książce kulinarnej z przepisami opartymi na „Grze o Tron” oraz dalszych Zobacz więcej
Muszę przyznać się do pewnej słabości. Jestem bez pamięci zakochana w portalu Polona, który udostępnia zbiory Biblioteki Narodowej w postaci cyfrowej. Mogę buszować tam godzinami! Zdigitalizowano Zobacz więcej
Auszpik czyli galareta. Nie robi się jej po to, by zabezpieczyć danie przed wysychaniem i nie po to też aby je udekorować. Znam szybsze sposoby. Chodzi o smak. Auszpik jest bowiem rodzajem sosu, z Zobacz więcej
Auszpik czyli galareta. Nie robi się jej po to, by zabezpieczyć danie przed wysychaniem i nie po to też aby je udekorować. Znam szybsze sposoby. Chodzi o smak. Auszpik jest bowiem rodzajem sosu, z Zobacz więcej