siemieniotka

ZOBACZ TAKŻE:

zOpolską Regionalną Organizacją Turystycznąi zUrzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego.Poniżej znajdziecie link do całej publikacji. SIEMIENIOTKA (bo o niej mowa) albo konopijka to zupa z .... Zobacz więcej
już z nami nie ma. Wspomnienie Taty. Przepis na siemieniotkę, którą robił przez lata po mistrzowsku. Siemieniotka, zupa absolutnie wigilijna 25 dkg konopi 10 dkg kaszy jaglanej woreczek kaszy Zobacz więcej
. Ale to dopiero w drugi dzień świąt. Święta zaczynamy w tradycji śląskie z siemieniotką, zupą grzybową, śledziami i karpiem, kapustą z grzybami ...itd. Na deser kompot z suszu i makówki. Dziś o Zobacz więcej
Siemieniotka, dla większości z was pewnie nieznana, u mnie w domu jest na wigilijnym stole od zawsze! Od dopiero 2 lat jem ją, kiedyś jakoś nie przypadała mi do gustu, ale na szczęście teraz już jem Zobacz więcej
Makowce popieczone? Serniki schłodzone? Kapusta, rybki? U mamy na pewno moczka i siemieniotka, jako tradycyjne śląskie zupy już gotowe. Opowiem o nich innym razem, tymczasem dziś szybciutko- obiecany Zobacz więcej
tylko do deserów, zaś na Śląsku do niemal wszystkich potraw wigilijnych. Zwróćcie uwagę na takie potrawy jak garus, zupa migdałowa, siemieniotka czy chociażby kompot z suszonych owoców. Ten ostatni Zobacz więcej
lucyna
lucyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszna piecze...
Konopiotka

Konopiotka 1167

0
KONOPIOTKA niesiemieniatka czy siemieniotka!!! Nasza tradycyjna zupa wigilijna. Wykonawcą jest oczywiście mistrzyni czyli mamcia ;) Kilka słów o samej zupie: Niegdyś najsłynniejsza śląska zupa Zobacz więcej
czasach na wigilię siemieniatkę, czyli zupę z siemienia lnianego (siemieniotka na Śląsku). Tak, czy inaczej tradycja i nowoczesność przenikają się nie tylko na co dzień, ale i od święta. Kto lubi Zobacz więcej
zakwasie, który tydzień wcześniej zakisiła babcia, barszcz gotowała moja mama a cudownych, tajemniczych ziół i przypraw dosypywała w tajemnicy przed mamą szalona ciotka Luśka. Owszem, jadałam potem Zobacz więcej
się o kryzysową choinkę. Tak samo jak prawdziwa przywędrowała do nas z Niemiec, tak i moja jest niemiecka. Siemieniotka Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie) Zobacz więcej
przez niego z tęsknotą w 1820 roku. „Migdałową z rodzynkami” wspominał też Julian Ursyn Niemcewicz. Spotyka się ją ponoć obecnie jeszcze na Opolszczyźnie. To zupa ze słodkich migdałów, mleka, cukru, Zobacz więcej
rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: