siemieniotka

ZOBACZ TAKŻE:

zOpolską Regionalną Organizacją Turystycznąi zUrzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego.Poniżej znajdziecie link do całej publikacji. SIEMIENIOTKA (bo o niej mowa) albo konopijka to zupa z .... Zobacz więcej
już z nami nie ma. Wspomnienie Taty. Przepis na siemieniotkę, którą robił przez lata po mistrzowsku. Siemieniotka, zupa absolutnie wigilijna 25 dkg konopi 10 dkg kaszy jaglanej woreczek kaszy Zobacz więcej
. Ale to dopiero w drugi dzień świąt. Święta zaczynamy w tradycji śląskie z siemieniotką, zupą grzybową, śledziami i karpiem, kapustą z grzybami ...itd. Na deser kompot z suszu i makówki. Dziś o Zobacz więcej
, w szybkowarach trwa to krócej).Nasiona partiami miksujemy z odrobiną mleka w malakserze lub blenderem. Rozdrobnione nasiona przekładamy na sito z bardzo małymi otworami!Nasiona “płuczemy” mlekiem, Zobacz więcej
Makowce popieczone? Serniki schłodzone? Kapusta, rybki? U mamy na pewno moczka i siemieniotka, jako tradycyjne śląskie zupy już gotowe. Opowiem o nich innym razem, tymczasem dziś szybciutko- obiecany Zobacz więcej
tylko do deserów, zaś na Śląsku do niemal wszystkich potraw wigilijnych. Zwróćcie uwagę na takie potrawy jak garus, zupa migdałowa, siemieniotka czy chociażby kompot z suszonych owoców. Ten ostatni Zobacz więcej
lucyna
lucyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyszna piecze...
Konopiotka

Konopiotka 1695

0
KONOPIOTKA niesiemieniatka czy siemieniotka!!! Nasza tradycyjna zupa wigilijna. Wykonawcą jest oczywiście mistrzyni czyli mamcia ;) Kilka słów o samej zupie: Niegdyś najsłynniejsza śląska zupa Zobacz więcej
czasach na wigilię siemieniatkę, czyli zupę z siemienia lnianego (siemieniotka na Śląsku). Tak, czy inaczej tradycja i nowoczesność przenikają się nie tylko na co dzień, ale i od święta. Kto lubi Zobacz więcej
zakwasie, który tydzień wcześniej zakisiła babcia, barszcz gotowała moja mama a cudownych, tajemniczych ziół i przypraw dosypywała w tajemnicy przed mamą szalona ciotka Luśka. Owszem, jadałam potem Zobacz więcej
się o kryzysową choinkę. Tak samo jak prawdziwa przywędrowała do nas z Niemiec, tak i moja jest niemiecka. Siemieniotka Dlaczego na naszym wigilijnym stole królują (w takiej czy innej formie) Zobacz więcej
i kluseczkami, a czasem z kaszą lub ziemniakami. Na Śląsku Cieszyńskim i na Opolszczyźnie natomiast jada się „wersję odwróconą”: zupę fasolową z dodatkiem suszonych owoców. W okolicach Rzeszowa danie Zobacz więcej
rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: