skony

ZOBACZ TAKŻE:

Przepis na te bardzo smaczne kremowe skony (cream scones) znalazłam u Peter-a Reinharta w jego książce "Crust and Crumb". Nazwisko mówi samo za siebie, więc więcej rekomendacji nie potrzeba :-) Skonów Zobacz więcej
na grubość ok 3 cm. Wykrawamy kółka ok 7 cm średnicy i przekładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Powinniśmy otrzymać ok. 8 sztuk. Scony smarujemy z wierzchu mlekiem i blachę wkładamy do Zobacz więcej
i pomidor. Takie śniadanie starczy na cały dzień chodzenia, gwarantuję. My jednak postanowiliśmy przenieść na grunt polski inny przysmak śniadaniowy, czyli scones'y (zwane przez Lubego z polska Zobacz więcej
rabarbarowy, najlepszym w tej chwili dodatkiem do "skonów", wydaje mi się pieczony (równocześnie z bułeczkami :)) w miodowym sosie rabarbar. I jak tu nie kochać wiosny, chociażby za takie śniadania? Zobacz więcej
Nigdy nie myślałam, że po całonocnej imprezie (takiej z powrotem do domu o 5 rano) zerwę się do pieczenia zaraz po przebudzeniu, a tu proszę, samą siebie zaskoczyłam. Ale jak tylko zobaczyłam ten Zobacz więcej
marcinh
marcinh Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grahamka, weka i kajzerka
Basic scones

Basic scones 63

0
Przepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w prawdziwie szkockim Zobacz więcej
"Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, chleby wg receptur Hamelmana i inne mniej lub bardziej egzotyczne pieczywo. Często jednak nie pamiętamy o tym, że można też piec Zobacz więcej
Pieczemy polski chleb. Tak o swojej akcji napisał Marcin na Durszlaku:Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, chleby wg receptur Hamelmana i inne mniej lub bardziej Zobacz więcej
Melasowe skony, skony z melasą. Na śniadanie w szkockim stylu, ale z odrobiną naszego, polskiego aromatu. Ale o tym później. Najpierw o skonach. „Scone" to typowa dla kuchni brytyjskiej, a pochodząca Zobacz więcej
Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski, skony, biove, nawet chleb rosyjski, często zapominając o tym, że możemy piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Tak więc dzisiaj Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: