Przepis na skórka parmezanu w zupie

Dodatek skórki z parmezanu do zupy z ciecierzycy okazał się na tyle dobry, że zdecydowałam się dodaćją również do innych zup (z cukinii, kalafiorowej, z fasolki szparagowej, itd). W sezonie Zobacz więcej
No tak mogę stwierdzić, że to moja ulubiona zupa. Ma w sobie wszystko czego mi trzeba w te zimne, nieprzyjazne, jesienne dni i pomoże mi przetrwać jakoś do wiosny. Rozgrzewającą czerwoną soczewicę z Zobacz więcej
W życiu większości ludzi przychodzi taki poranek, kiedy zaczynają się zastanawiać, dlaczego nie umarli poprzedniej nocy. Zaczyna się żałować każdej kropli wypitego alkoholu, o której przypominają Zobacz więcej
lemonsandmore
lemonsandmore Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lemons&more
ZUPA POMIDOROWA Z PARMEZANEM

ZUPA POMIDOROWA Z PARMEZANEM 408

ZUPA POMIDOROWA Z PARMEZANEM | LEMONS&more | Foodblog by Lilia Jankowska SZUKAJ |PL | |EN| (angielski) HOME Blog Przepisy Pora Roku Wiosna Lato Jesień Zima Całoroczne Dieta Dla Wszystkich Bez Zobacz więcej
Zupa szparagowa z cytryną i parmezanem jest lekka i delikatna i idealnie pasuje do obecnej pogody, ciepłej i słonecznej. Poszły na nią szparagowe końcówki, w większości białe, więc jest jasnokremowa i Zobacz więcej
Dynia to dla mnie jedno z najbardziej ulubionych warzyw. Uwielbiam ją za jej uniwersalność, za to, że można z nią zrobić dosłownie wszystko: zupę, danie główne, placki, zapiekanki, makarony, curry, Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Zupa krem z dyni z parmezanem

Zupa krem z dyni z parmezanem 35

Jesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość. Zobacz więcej
To bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zupa. Składniki: 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pół cebuli 2 łodygi selera naciowego kilka różyczek kalafiora kilka liści kapusty kilka fasolek Zobacz więcej
Podczas mojej niedawnej wizyty w Polsce, miałam okazję wybrać się z mężem, moim kuzynem Bartkiem i jego żoną Zuzią, do przytulnej knajpki na warszawskich Szczęśliwicach. Wspominam to popołudnie, gdyż Zobacz więcej
Czasem robiłam podobną zupę z parmezanem, ale z samej dyni, pomyślałam jednak, że warto by urozmaicić pyszny dyniowy krem. W rezultacie zastąpiłam dynię pomidorami, z przewagą tych drugich. Powstała Zobacz więcej
Pyszna włoska zupa, polecam... Składniki 2 szklanki bulionu 2 szklanki przegotowanej wody łodygi selera naciowego 3 plasterki boczku pół szklanki ryżu cebula marchewka 2 łyżki pasty pomidorowej lub Zobacz więcej
Grana Padano nie ma takich właściwości smakowych jak parmezan, mówiąc innymi słowy - nie jest tak bogaty w umami, jeśli w ogóle ma ten smak. A to właśnie podbija smak bulionu. Skórkę można zjeść, jest Zobacz więcej
Prosta i efektowna zupa pomidorowa we włoskim wydaniu. Gości od niedawna na moim stole i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego kremu pomidorowego, który serwuję z lanymi kluseczkami i świeżym Zobacz więcej
Wymyśliłam sobie taki parmezan. Moim dziewczynom bardzo spodobała się kakaowa skórka na serach (jeden taki ser prezentowałam już na blogu - Ser Dry Jack z kakaowo-kawową skórką). I czemu by nie Zobacz więcej
Dziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem. Dzięki dodatkowi Zobacz więcej
Lekkie i proste w wykonaniu danie. W sam raz na czerwcowy obiad. Przepis można łatwo modyfikować i dostosować do swoich upodobań. Polecam! Przepis*: składniki: 1 szkl. ryżu do risotto np. Arborio 600 Zobacz więcej
Ugotowałam chyba w życiuz 30 litrów włoskiej jarzynowej, kombinując raz tak, raz inaczej,zanim nareszcie złapałam w garnekjej smak, zapamiętany z knajpy na stoku w Val di Fiemme.Ta gęsta, sycąca zupa Zobacz więcej
Zalej mąkę wrzątkiem, nie ruszaj, nie mieszaj, poczekaj aż przestygnie trochę, na tyle, by móc je wyrobić. Wyrób, odstaw. Pomieszaj rivottę ze świeżo tartym parmezanem, dużą ilością świeżo mielonego Zobacz więcej
Minestrone to włoski odpowiednik naszej zupy jarzynowej. Każda włoska mamma przygotowuje ją na nieco inny sposób, podobnie jak w polskich domach - dwóch identycznych jarzynówek się nie znajdzie. Nic Zobacz więcej
Tym razem niedziela obyła się bez rosołu, była za to jesienna, aromatyczna, lekko pikantna zupa z dyni z parmezanem. Napiszę tylko tyle, pycha warta wysiłku, który trzeba włożyć w obranie i pokrojenie Zobacz więcej