skórka parmezanu w zupie

Dodatek skórki z parmezanu do zupy z ciecierzycy okazał się na tyle dobry, że zdecydowałam się dodaćją również do innych zup (z cukinii, kalafiorowej, z fasolki szparagowej, itd). W sezonie Zobacz więcej
No tak mogę stwierdzić, że to moja ulubiona zupa. Ma w sobie wszystko czego mi trzeba w te zimne, nieprzyjazne, jesienne dni i pomoże mi przetrwać jakoś do wiosny. Rozgrzewającą czerwoną soczewicę z Zobacz więcej
zmusić się do zrobienia zupy, która na pewno szybciej postawi nas na nogi niż pizza na telefon czy ibuprom. Na dodatek, używa się w niej składnika, który z reguły się wyrzuca - twardej skórki od Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
figowe smaki
Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa 444

0
. . 1 l rosołu wołowego 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z cytryny pierożki ze szpinakiem i rocottą Do rosołu wołowego dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Zupę podawać z pierożkami z nadzieniem Zobacz więcej
marghe
marghe Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MiszMasz Marghe
Raz białe, raz zielone

Raz białe, raz zielone 62

0
O szparagi chodzi, rzecz jasna :) Do wczorajszej zupy z białych szparagów zakręciłam schab z zielonym pieprzem i podałam go z zielonymi szparagami z parmezanem. 2 pęczki zielonych szparagów 2 pomidory Zobacz więcej
ze skórki, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać oliwę, czosnek, przyprawy. Gotować ok. 40 minut. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, doprawić do smaku. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zobacz więcej
Viola
Viola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fun & Taste
Włoska Zupa Ziemniaczana

Włoska Zupa Ziemniaczana 299

1
kroimy w plasterki. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, podsmażamy na niej czosnek, cebulę i ziemniaki. Dodajemy seler oraz szałwię, krótko podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu Zobacz więcej
Pyszna włoska zupa, polecam... Składniki 2 szklanki bulionu 2 szklanki przegotowanej wody łodygi selera naciowego 3 plasterki boczku pół szklanki ryżu cebula marchewka 2 łyżki pasty pomidorowej lub Zobacz więcej
tartego parmezanu + skórka 4 łyżki tartego dojrzewającego sera mimolette pieprz Sposób wykonania: Do gotującego się bulionu dałam posiekany czosnek i pokrojone różyczki brokuła. Gotowałam 10 minut, a Zobacz więcej
kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 15 min. 2. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i również Zobacz więcej
To bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zupa. Składniki: 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pół cebuli 2 łodygi selera naciowego kilka różyczek kalafiora kilka liści kapusty kilka fasolek Zobacz więcej
projekt zupa
projekt zupa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Projekt Zupa
atak pietruszki

atak pietruszki 30

1
Uwielbiam tę nać! Nie wiem , czy cokolwiek "innego zielonego" może się z nią równać. Czas wyrazić to uczucie w zupie ;) 4 pęczki natki pietruszki 250 g świeżych liści szpinaku skórka z otartej jednej Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eintopf
krem z zielonych szparagów

krem z zielonych szparagów 241

4
Nareszcie nastał maj! A w raz z nim niekończące się świętowanie urodzin w naszym domu oraz...czas na szparagi!!! Dziś zupa, krem. Potrzebujecie: 1kg zielonych szparagów 2 średnie cebule 10 dag masła 3 Zobacz więcej
Boćwinę jest bardzo smaczna i można przyrządzić ją na wiele sposobów, w postaci pysznej zupy, czy też ugotować z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, świeżych pomidorów, parmezanu. Tak przygotowana Zobacz więcej
. Składniki: 1 kg dyni 1 czerwona papryka 1 cebula 1 duży pomidor 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól świeżo zmielony pieprz suszone chili opcjonalnie parmezan (do posypania zupy po wierzchu) Dynię i Zobacz więcej
i nieznane dania kuchni włoskiej”. Zupkę (kategoria: primi piatti) przygotowałam w ramach akcji Viva Italia. Składniki: 8 szkl. mocnego, esencjonalnego rosołu 4 jajka 10 dag startego sera (najlepszy Zobacz więcej
1/2 większej 1 papryczka chili 1 cebula bulion ok 1,5 litry 1/2 serka topionego naturalnego 1-2 łyżeczek ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki parmezanu 2 łyżeczki curry sól pieprz do smaku Dynię Zobacz więcej
kuchniazone
kuchniazone Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchniazone
proste i aromatyczne!

proste i aromatyczne! 53

0
Gęsta zupa paprykowo-pomidorowa z dodatkiem świeżych ziół, grzanek i parmezanu. potrzebne: 1 litr bulionu drobiowo-warzywnego 3 duże czerwone papryki 1 kg pomidorów średnia cebula 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
1/2 większej 1 papryczka chili 1 cebula bulion ok 1,5 litry 1/2 serka topionego naturalnego 1-2 łyżeczek ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki parmezanu 2 łyżeczki curry sól pieprz do smaku Dynię Zobacz więcej
włoskich Wykonanie: Szparagi obieramy i przecinamy w poprzek na pół. Dolne części odkładamy- możemy zrobić z nich np. zupę, a górne części przekrajamy jeszcze raz na pół i wkładamy do miski Zobacz więcej