skorzonera

mayakowalczyk
mayakowalczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biznes od kuchni
Skorzonera

Skorzonera 27

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Risotto ze skorzonerą to wyjątkowe danie, bo skorzonera to wyjątkowe warzywo. Skorzonera ma wiele imion – wężymord, czarny korzeń, zimowy … Przeczytaj cały Zobacz więcej
Skorzonera z miodem i czarnuszką to moja propozycja na odczarowanie tego zapomnianego i nie darzonego wielkim uczuciem korzeniowego warzywa. Skorzonera, inaczej nazywana wężymordem to roślina, która Zobacz więcej
W polskiej kuchni wężymord zyskał popularność dopiero w XIX wieku. Panowało również przekonanie, że jest odtrutką na jad węży. Jest bardzo popularny we Francji. Zawiera dużo potasu, wapnia, sodu, Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu, zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs. Składniki 800 g skorzonery z zalewy 1 łyżka masła 1/2 łyżki mąki 250 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany Zobacz więcej
Dominika W.
Dominika W. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tysiąc Smaków
Pieczona skorzonera

Pieczona skorzonera 11

Skorzonera inaczej zwana wężymordem lub po prostu czarnym korzeniem to dość mało znane warzywo, które jest bardzo smaczne (szczególnie po upieczeniu, tak jak to dziś proponuję), zdrowe i odporne na Zobacz więcej
asiapolak
asiapolak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowity blog
Skorzonera

Skorzonera 1843

Skorzonera, wężymord, czarny korzeń (Scorzonera) - gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii, oraz z części Azji (Syberia Zobacz więcej
KasiaB
KasiaB Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z rodzinką
SKORZONERA

SKORZONERA 2155

SKORZONERA - Gotuj z rodzinką - blog kulinarny O NAS I KONTAKT DO NAS Gotuj z rodzinką - blog kulinarny Strona główna przepisy Dla dzieci Śniadanie Obiad Deser Kolacja Napoje Przepisy dla dorosłych Zobacz więcej
Magda Mirabelles
Magda Mirabelles Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
les mirabelles
Skorzonera

Skorzonera 1547

Czas na kolejne bohaterskie warzywo. Skoro jarmuż był Hulkiem, skorzonera może być dzielną Black Widow z Avengersów. Zapraszam do degustacji! Black Widow bo korzeń skorzonery jest czarny- zresztą jej Zobacz więcej
Składniki: - 8 szt. skorzonery - 1/2 szkl. (250 ml) ryżu - 700 ml bulionu warzywnego - pół cebuli - 1 ząbek czosnku - 1 gałązka selera naciowego lub 1 cm plaster selera korzeniowego - 1/4 szkl. Zobacz więcej
Maria Ochorowicz-Disslowa, "Uniwersalna książka kucharska", 1937 r.;Jesienią pojawia się w sklepach niepozorny korzeń - skorzonera. Ubrudzony ziemią, czarny, nie zachęca do kupna, ale skusiłam się na Zobacz więcej
kilka korzeni skorzonery sól, cukier 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki octu 1 l wody Korzenie skorzonery obrać. Koniecznie trzeba robić to w rękawiczkach, Zobacz więcej
truffeltje
truffeltje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kipiący kociołek
Pieczona skorzonera.

Pieczona skorzonera. 1113

Skorzonera jest często nazywana zimowym szparagiem,gdyż po ugotowaniu smakuje bardzo podobnie. Czyszczenie salsefii,która po zmoczeniu wodą ma ciemną,wręcz czarną skórkę, jest również odrobinę Zobacz więcej
Ol-G
Ol-G Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozgardiasz Kuchenny
Pieczona skorzonera

Pieczona skorzonera 653

Ten post to przypomnienie przepisu z poprzedniego bloga. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam skorzonerę w sklepie od razu postanowiłam ją kupić. Uwielbiam próbować nowych rzeczy, więc chyba bym sobie nie Zobacz więcej
królestwo garów :): Skorzonera – salsefia - po polsku skip to main | skip to sidebar Paste the navigation code here Główna Wielkanoc O mnie Kontakt Grillowanie Partnerzy Wizytówka Facebooka królestwo Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Placki ze skorzonery

Placki ze skorzonery 520

600 g obranej skorzonery, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól, ostra mieszanka przypraw, olej do smażenia, Skorzonerę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, poddusić na maśle około 8 minut. Przełożyć do miski, Zobacz więcej
Skorzonerę, czyli wężymord opisywałem jakiś czas temu, przy okazji tarty (tutaj). To fajne warzywo, polecam zapoznanie się z nim. Raczej niestety mało popularne, a fajnie by było gdyby wróciło do Zobacz więcej
Skorzonera – skarbnica witamin B To warzywo wygląda trochę jak długa brązowo-brunatna pietruszka. Przed spożyciem trzeba je obrać, gdyż skórka jest zdrewniała i niejadalna. Korzeń w środku jest biały, Zobacz więcej
Skorzonera czyliinaczej wężymord lub czarny korzeń. To bardzo dobra roślina, które w smaku przypomina trochę szparagi. Nie posiada jednak włókien i jest bardzo sycąca.Zawiera sód, potas, magnez, wapń, Zobacz więcej
Zima to sezon na warzywa korzeniowe, więc zgodnie z zasadą, że najzdrowiej jest jeść sezonowo, sięgnijmy więc po bulwy i korzenie. Mnie się udało upolować warzywo, którego od dawna bardzo chciałam Zobacz więcej