skorzonera

asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Skorzonera

Skorzonera 1441

0
Skorzonera, wężymord, czarny korzeń (Scorzonera) - gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii, oraz z części Azji (Syberia Zobacz więcej
Magda Mirabelles
Magda Mirabelles Obserwuj blogaObserwujesz bloga
les mirabelles
Skorzonera

Skorzonera 1312

0
Czas na kolejne bohaterskie warzywo. Skoro jarmuż był Hulkiem, skorzonera może być dzielną Black Widow z Avengersów. Zapraszam do degustacji! Black Widow bo korzeń skorzonery jest czarny- zresztą jej Zobacz więcej
KasiaB
KasiaB Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z rodzinką
SKORZONERA

SKORZONERA 1769

1
SKORZONERA - Gotuj z rodzinką - blog kulinarny O NAS I KONTAKT DO NAS Gotuj z rodzinką - blog kulinarny Strona główna przepisy Dla dzieci Śniadanie Obiad Deser Kolacja Napoje Przepisy dla dorosłych Zobacz więcej
Ol-G
Ol-G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozgardiasz Kuchenny
Pieczona skorzonera

Pieczona skorzonera 365

0
Ten post to przypomnienie przepisu z poprzedniego bloga. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam skorzonerę w sklepie od razu postanowiłam ją kupić. Uwielbiam próbować nowych rzeczy, więc chyba bym sobie nie Zobacz więcej
Skorzonera jest często nazywana zimowym szparagiem,gdyż po ugotowaniu smakuje bardzo podobnie. Czyszczenie salsefii,która po zmoczeniu wodą ma ciemną,wręcz czarną skórkę, jest również odrobinę Zobacz więcej
700 g skorzonery, 3 łyżki zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, Skorzonerę obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą, z dodatkiem soku z cytryny, aby nie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Placki ze skorzonery

Placki ze skorzonery 439

0
600 g obranej skorzonery, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól, ostra mieszanka przypraw, olej do smażenia, Skorzonerę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, poddusić na maśle około 8 minut. Przełożyć do miski, Zobacz więcej
Skorzonera – skarbnica witamin B To warzywo wygląda trochę jak długa brązowo-brunatna pietruszka. Przed spożyciem trzeba je obrać, gdyż skórka jest zdrewniała i niejadalna. Korzeń w środku jest biały, Zobacz więcej
jemyoczami
jemyoczami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemy Oczami
Krem ze skorzonery

Krem ze skorzonery 118

0
Skorzonera, czyli wężymord czarny korzeń, nasze rodzime warzywo zapomniane wiele lat temu, zaczyna wracać do łask. Niegdyś wykorzystywane jako antidotum na ukąszenie żmii, także bardzo dobrze sprawdza Zobacz więcej
jemyoczami
jemyoczami Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jemy Oczami
Krem ze skorzonery

Krem ze skorzonery 55

0
Skorzonera, czyli wężymord czarny korzeń, nasze rodzime warzywo zapomniane wiele lat temu, zaczyna wracać do łask. Niegdyś wykorzystywane jako antidotum na ukąszenie żmii, także bardzo dobrze sprawdza Zobacz więcej
Skorzonerę, czyli wężymord opisywałem jakiś czas temu, przy okazji tarty (tutaj). To fajne warzywo, polecam zapoznanie się z nim. Raczej niestety mało popularne, a fajnie by było gdyby wróciło do Zobacz więcej
adalinek89
adalinek89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cookpl
Zupa z skorzonery

Zupa z skorzonery 168

1
Skorzonera nazywana także"czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AZgotuj
Zimowy szparag - skorzonera

Zimowy szparag - skorzonera 265

0
Przypomina smakiem szparagi. Dlatego nazywana jest zimowym szparagiem, choć jej nazwa to wężymord czarny korzeń. Jaki kupić? Ja kupiłam na targu polską skorzonerę. Jest znacznie mniejsza niż oferowana Zobacz więcej
Pierwsze spotkanie ze skorzonerą. Dla pewności zjedzenia czegokolwiek przyrządzona w obecności innych, jadalnych towarzyszy. Sam wygląd skorzonery nie zachęca ;) Po obraniu jednak wygląda jak Zobacz więcej
Słyszeliście kiedyś o skorzonerze? A może mówi wam coś wężymord? Te groźnie brzmiące słowa to nazwy nieco zapomnianego zimowego warzywa, które w końcu ma szansę wrócić do łask i o którym przygotowałam Zobacz więcej
Zima to sezon na warzywa korzeniowe, więc zgodnie z zasadą, że najzdrowiej jest jeść sezonowo, sięgnijmy więc po bulwy i korzenie. Mnie się udało upolować warzywo, którego od dawna bardzo chciałam Zobacz więcej
Gdy mąż przyniósł do domu skorzonerę, sama nie wiedziałam czy mam na nią ochotę. Warzywo nie wygląda zbyt apetycznie, w dodatku w medycynie ludowej zwany jest mało wdzięcznie wężymordem- był Zobacz więcej
Skorzonera czyliinaczej wężymord lub czarny korzeń. To bardzo dobra roślina, które w smaku przypomina trochę szparagi. Nie posiada jednak włókien i jest bardzo sycąca.Zawiera sód, potas, magnez, wapń, Zobacz więcej
Skorzonera to tajemnicze warzywo, przynajmniej dla mnie. Może to przez nazwę wężymord....., brzmi niesamowicie. To z czasów, kiedy używano skorzonery jako leku na jad żmij. Nie mogę się w niej Zobacz więcej