skorzonera

asiapolak
asiapolak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakowity blog
Skorzonera

Skorzonera 1753

0
{{headerMessage}}
Skorzonera, wężymord, czarny korzeń (Scorzonera) - gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii, oraz z części Azji (Syberia Zobacz więcej
Magda Mirabelles
Magda Mirabelles Obserwuj blogaObserwujesz bloga
les mirabelles
Skorzonera

Skorzonera 1509

0
{{headerMessage}}
Czas na kolejne bohaterskie warzywo. Skoro jarmuż był Hulkiem, skorzonera może być dzielną Black Widow z Avengersów. Zapraszam do degustacji! Black Widow bo korzeń skorzonery jest czarny- zresztą jej Zobacz więcej
KasiaB
KasiaB Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z rodzinką
SKORZONERA

SKORZONERA 2088

1
{{headerMessage}}
SKORZONERA - Gotuj z rodzinką - blog kulinarny O NAS I KONTAKT DO NAS Gotuj z rodzinką - blog kulinarny Strona główna przepisy Dla dzieci Śniadanie Obiad Deser Kolacja Napoje Przepisy dla dorosłych Zobacz więcej
Ol-G
Ol-G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rozgardiasz Kuchenny
Pieczona skorzonera

Pieczona skorzonera 608

0
{{headerMessage}}
Ten post to przypomnienie przepisu z poprzedniego bloga. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam skorzonerę w sklepie od razu postanowiłam ją kupić. Uwielbiam próbować nowych rzeczy, więc chyba bym sobie nie Zobacz więcej
truffeltje
truffeltje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kipiący kociołek
Pieczona skorzonera.

Pieczona skorzonera. 1085

1
{{headerMessage}}
Skorzonera jest często nazywana zimowym szparagiem,gdyż po ugotowaniu smakuje bardzo podobnie. Czyszczenie salsefii,która po zmoczeniu wodą ma ciemną,wręcz czarną skórkę, jest również odrobinę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Risotto ze skorzonerą to wyjątkowe danie, bo skorzonera to wyjątkowe warzywo. Skorzonera ma wiele imion – wężymord, czarny korzeń, zimowy … Przeczytaj cały Zobacz więcej
{{headerMessage}}
700 g skorzonery, 3 łyżki zimnego masła, 2 łyżki gęstej śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, Skorzonerę obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą, z dodatkiem soku z cytryny, aby nie Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Placki ze skorzonery

Placki ze skorzonery 502

0
{{headerMessage}}
600 g obranej skorzonery, 4 jajka, 2 łyżki masła, sól, ostra mieszanka przypraw, olej do smażenia, Skorzonerę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, poddusić na maśle około 8 minut. Przełożyć do miski, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od jakiegoś czasu, zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs. Składniki 800 g skorzonery z zalewy 1 łyżka masła 1/2 łyżki mąki 250 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skorzonera – skarbnica witamin B To warzywo wygląda trochę jak długa brązowo-brunatna pietruszka. Przed spożyciem trzeba je obrać, gdyż skórka jest zdrewniała i niejadalna. Korzeń w środku jest biały, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Skorzonerę, czyli wężymord opisywałem jakiś czas temu, przy okazji tarty (tutaj). To fajne warzywo, polecam zapoznanie się z nim. Raczej niestety mało popularne, a fajnie by było gdyby wróciło do Zobacz więcej
adalinek89
adalinek89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
cookpl
Zupa z skorzonery

Zupa z skorzonery 189

1
{{headerMessage}}
Skorzonera nazywana także"czarna salsefia", "czarnymi korzonkami" i "szparagami dla ubogich", bo smak ma trochę podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AZgotuj
Zimowy szparag - skorzonera

Zimowy szparag - skorzonera 347

0
{{headerMessage}}
Przypomina smakiem szparagi. Dlatego nazywana jest zimowym szparagiem, choć jej nazwa to wężymord czarny korzeń. Jaki kupić? Ja kupiłam na targu polską skorzonerę. Jest znacznie mniejsza niż oferowana Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwsze spotkanie ze skorzonerą. Dla pewności zjedzenia czegokolwiek przyrządzona w obecności innych, jadalnych towarzyszy. Sam wygląd skorzonery nie zachęca ;) Po obraniu jednak wygląda jak Zobacz więcej
Jadłonomia
Jadłonomia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jadłonomia
Niestraszna mi skorzonera!

Niestraszna mi skorzonera! 178

0
{{headerMessage}}
Słyszeliście kiedyś o skorzonerze? A może mówi wam coś wężymord? Te groźnie brzmiące słowa to nazwy nieco zapomnianego zimowego warzywa, które w końcu ma szansę wrócić do łask i o którym przygotowałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zima to sezon na warzywa korzeniowe, więc zgodnie z zasadą, że najzdrowiej jest jeść sezonowo, sięgnijmy więc po bulwy i korzenie. Mnie się udało upolować warzywo, którego od dawna bardzo chciałam Zobacz więcej
Trawka Cytrynowa
Trawka Cytrynowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trawka Cytrynowa
Krem ze skorzonery

Krem ze skorzonery 285

0
{{headerMessage}}
Gdy mąż przyniósł do domu skorzonerę, sama nie wiedziałam czy mam na nią ochotę. Warzywo nie wygląda zbyt apetycznie, w dodatku w medycynie ludowej zwany jest mało wdzięcznie wężymordem- był Zobacz więcej