skrzydełka z kurczaka po azjatycku

Każdy grill w naszym domu oznacza przygotowanie skrzydełek z kurczaka. Uwielbiamy je na ostro z nutą miodu. Praktycznie zrezygnowaliśmy już z kiełbasy na ich rzecz :) Oboje z mężem uwielbiamy Zobacz więcej
azjatycki smak w polskiej kuchni. Polecam i zachęcam do tworzenia własnych kompozycji. Składniki: na bulion: 2 marchewki seler pietruszka korzeń cebula 4 skrzydełka z kurczaka pieprz, sól Skrzydełka Zobacz więcej
ogniu bulion na dużej ilości skrzydełek z dodatkiem imbiru i cebli – taki bulion możemy zamrozić w porcjach i używać do większej ilości azjatyckich potraw) szklanki pociętego w wąskie paseczki Zobacz więcej
Azja to bogactwo smaków i aromatów, czasem zaskakujących nas Europejczyków. Jeśli ktoś myśli, że karmel to wyłącznie dodatek do deserów i ciast jest w dużym błędzie. Proponuję dzisiaj słodką wersję Zobacz więcej
, skrzydełka) 4 łyżki mąki kukurydzianej 2duże białka jajka olej do smażenia sól Kurczaka kroimy na kawałki ok. 2cmx3cm o grubości ok.1cm (oczywiście można zrobić je większe, ale będa potzrebowały Zobacz więcej
Składniki (dla 4 osób): 12 skrzydełek 2 łyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki sosu hoi sin 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka miodu Zobacz więcej
Bardzo lubię kurczaka w wyrazistych i słodkawych azjatyckich sosach. To danie przyrządzałam już trzy razy i zawsze wychodziło pyszne chociaż za każdym razem smakowało nieco inaczej. Z pewnością Zobacz więcej
szczypior pocięty w 2 cm kawałki 2 szklanki wody 3 łyżki chili w proszku 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek ostrej pasty koreańskiej (Gochujang) łyżki wina ryżowego 1 łyżka cukru 2 łyżki posiekanego Zobacz więcej
wiele dań, począwszy od zupy kokosowej z trawą cytrynową, poprzez krem z jarmużu, skończywszy na mojej ulubionej potrawie - zielonym curry z kurczakiem. Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 5 cm imbiru 1 Zobacz więcej
Za oknem mroźno – ostatnie dni listopada dają nam się we znaki. Jak skutecznie się rozgrzać w taki zimny dzień? Wielu z Was odpowie, że najlepszy będzie talerz rosołu. Oczywiście przyznam Wam rację, Zobacz więcej
Bardzo lubię ten sos z niebieskiego sera pleśniowego w sałatkach i do mięs. W połączeniu z ostrymi udkami z kurczaka i skrzydełkami, dobrze "gasi" ogień w ustach. Dzięki naturalnemu glutaminianowi Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
50 twarzy… rosołu

50 twarzy… rosołu 208

0
Rosół doprawiony po azjatycku z makronem ryżowym fot. D.Szymborska Zupa ma tą zaletę, że można się nią najeść. Na diecie to ważna uwaga. Dlatego u mnie na bazie rosołu powstaje coraz to więcej różnych Zobacz więcej
Zupy chińskie nie są podobne do naszych treściwych, doprawionych zup polskich, są to zazwyczaj proste wywary z dodatkami, podawane na końcu do jedzenia samodzielnie albo do polewania ryżu, który także Zobacz więcej
Jedne z naszych ulubionych zup to zupy tajskie, standardowa trawa cytrynowa i sok z limonki dodaje charakterystycznego aromatu, który tak przypadł nam do gustu, a sos rybny sprawia, że nie trzeba Zobacz więcej
Jak już nieraz wspominaliśmy, przepadamy za zupami tajskimi – trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, galangal – to wszystko sprawia, że zupy te smakują wyjątkowo i kto raz w nich zasmakuje, będzie je Zobacz więcej
wywaru z kurczaka (już tradycyjnie nie polecamy polskich kostek rosołowych, zawsze przygotowujemy wywar na kilka azjatyckich zup na dużej ilości skrzydełek, z całymi cebulami i imbirem – długo to Zobacz więcej
czy skrzydełka też staram się przygotowywać w różnych kombinacjach – przepis na rustykalnego kurczaka podawałam w tym wpisie – Kurczak z pomidorkami, czosnkiem, cytryną i kolendrą. A tym razem Zobacz więcej
Koreańska wersja chrupkich smażonych skrzydełek. Smażone dwa razy po 12 minut – przez to wyjdą super chrupkie. Po połączeniu z imbirowo miodowym sosem i chrupkimi prażonymi fistaszkami i sezamem efekt Zobacz więcej
przypraw stosowanych w kuchni chińskiej też przerasta moje możliwości ich zdobycia . Po czwarte nie wszystkie składniki potraw by sie w mojej kuchni sprawdziły ( np. szaszłyki z kurzych kuperków ) . Zobacz więcej
. Dla zabawy,można ją jeść jak prawdziwą Zupę chińska pałeczkami i pić prosto z miseczki lub po "naszemu" łyżką. Zakupy: 1 udko z kurczaka 1 skrzydełko lub nóżka 1/2 opakowania chińskich grzybków Mun Zobacz więcej