skwarki z dzika

Smalec z dzika z grzybami Składniki: - okrawki tłuszczu z dzika z przerostami mięsa, słonina - cebula, - pieprz, - majeranek, - jałowiec mielony, - grzyby i pomidory suszone, - sól Okrawki mięsa i Zobacz więcej
kochatka
kochatka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ja tu gotuję
Fasolowy "smalec"

Fasolowy "smalec" 229

1
Nigdy nie byłam specjalną fanką smalcu, bo świadomość, że na moim chlebie znajduje się rozsmarowany świński tłuszcz ze skwarkami nawet dla mięsożernej mnie sprzed paru lat była zniechęcająca. Nie Zobacz więcej
ugotowanej na sypko kaszy gryczanej duża cebula garstka podrobów (żołądki i wątróbki z kilku gołębi) - mogą być z innych zwierząt sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz łyżka tłuszczu (u mnie Zobacz więcej
– przedwojenny klimat, niczym z Va Bank’u. Obsługa kelnerska na wysokim poziomie, a teraz pora napisać o jedzeniu. Najpierw czekadełko – wytrawna galaretka z buraków z wędzonym serem, do tego ciepłe Zobacz więcej
niezapomniany smak i aromat. Dlatego jeśli macie do niej dostęp, polecam wrzucić do bigosu choć kawałeczek. Zdecydowanie jest to najlepszy bigos, jaki jadłam w życiu i szczerze go polecam :) Zobacz więcej
sobie całkiem dzika gdzieś w kącie ogrodu, nie zdążyła dojrzeć w promieniach słońca. U nas przetrwała wiele miesięcy, a wczoraj w końcu postanowiłam sprawdzić, jak smakuje :) Jeśli więc macie lub Zobacz więcej
. Podroby umyć, dokładnie wysuszyć, obsmażyć na tłuszczu z boczku, wyjąć wraz ze skwarkami używając łyżki cedzakowej. Na pozostałym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną cebulę, dodać grzyby, dusić aż Zobacz więcej
bardzo, nie tylko na wykwintne '"gale". W trakcie gotowania nie rozsypuje się, a pod koniec staje się lekki i kruchy. Idealny do ziemniaczanych placków, frytek i zapiekanek. Jedną z nich Zobacz więcej
. 7-10 minut od wypłynięcia na wierzch. Kluski podajemy jako dodatek do mięsa, ale doskonale też sprawdzają się jako samodzielne danie, np. ze skwarkami lub sosem pieczarkowym. [Pokaż jako pokaz Zobacz więcej
Podążając śladami rewolucji Magdy Gessler wybrałem się do restauracji Dziki Dwór pod Kaczką w Gnieźnie. Pokonałem ok. 60 km w wolny dzień, aby posmakować dań z kaczki, a czy się opłacało… zobaczycie Zobacz więcej
Ruchanki z fiutem, salami z gęsi, nalewka śmietanówka, ser kozi wędzony na sianie, pyry na kapuście, pierogi z gęsiną, burgery z jagnięciny, domowe krówki z płatkami róży, szare kluchy z zasmażaną Zobacz więcej
z grillowanego bakłażana, cukinii, szpinaku, mięsa mielonego z dzika doprawionego jak na sos do makaronu, całość polana roztrzepanym jajkiem i posypana posiekaną natką pietruszki. 3/ Żeberka w sosie Zobacz więcej
aby tłuszcz się wytapiał. Gdy boczek już zaczyna przypominać pyszne skwarki do smalcu, wrzucamy cebulę oraz czosnek. Na samym końcu wrzucamy ugotowaną wcześniej fasolę i mieszamy wszystkie składniki. Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Kozacki kulisz

Kozacki kulisz 39

0
na Ukrainie święto Pokrowy obchodzimy nie tylko w wymiarze religijnym, ale również narodowym. Ja również nie mogę przejść obok tego święta bez upamiętnienia czymś specjalnym. I to właśnie kozacki Zobacz więcej
trzeciej szklanki wody spod ziemniaków rozpuścić łyżkę roślinnego mleka w proszku. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na oleju aż powstaną cebulowe skwarki. Kaszę połączyć z ziemniaczanym puree i Zobacz więcej
było dużo smacznego mięsa i wędzonki, która nadawała wspaniały zapach. Bardzo gęsta zupa, w zasadzie eintopf, z lekkim kwaskiem. Rozgrzewająca, dobra na jesień. Rumpuć – Restauracja Zagroda Zobacz więcej
było dużo smacznego mięsa i wędzonki, która nadawała wspaniały zapach. Bardzo gęsta zupa, w zasadzie eintopf, z lekkim kwaskiem. Rozgrzewająca, dobra na jesień. Rumpuć – Restauracja Zagroda Zobacz więcej
raczej nie należy: dużo tu potraw z ziemniaków, okraszonych skwarkami, smażonych na głębokim tłuszczu…, ale jej największą wartość stanowi surowiec, a dokładnie jego jakość, czyli produkty podlaskiej Zobacz więcej
, bardzo dobry Pieczeń z dzika W Kawiarni Młyn w Ustrzykach Dolnych zjadłam za to potrawę, która najbardziej podbiła moje serce podczas całej wyprawy szlakiem kulinarnym za sprawą dania o Zobacz więcej
, marynowanego szczupaka i jeszcze suma z ogniska. A może zachęciWas do siebie wędzona sieja podawana nasałacie czy lin w śmietanie albowęgorz, okoń isielawa prostoz ognia. Mięsożercy też nie będą Zobacz więcej