Na moim blogu pojawił się już kiedyś przepis na zrazy po estońsku, ale żeby nie było, że cudze chwalę, a swojego nie znam – teraz zamieszczam przepis na tradycyjne śląskie rolady wołowe, czyli
Zobacz więcej
Składniki: 1,5 kg mięsa wołowego, cebula duża, 3 ogórki kiszone, 15 dkg boczku wędzonego, musztarda, śmietana, margaryna Mięso wołowe pokroić w płaty ( podłużne i nie za wąskie), które rozklepać
Zobacz więcej
Składniki na 8 sztuk: -8 plastrów wołowiny o grubości 1 cm. -2 kiełbasy śląskie -1 duża cebula -4 duże ogórki kiszone -8 łyżeczek musztardy sarepskiej -sól -pieprz -majeranek -16 wykałaczek -2 łyżki
Zobacz więcej
Rolady wołowe – śląskie (12 szt.) | Przepisane.pl - przepisy kuchni polskiej, śląskiej i świata Rolady wołowe – śląskie (12 szt.) – Przepisane.pl – przepisy kuchni polskiej, śląskiej i świata O
Zobacz więcej
Autorem Wpisu jest Aneta Stolarz Ponieważ pochodzę ze Śląska, postanowiłam przerobić na wersję dietetyczną najbardziej znane u nas danie – rolady śląskie. Przygotowałam je bez boczku i tłustego sosu,
Zobacz więcej
Autorem Wpisu jest Aneta Stolarz Ponieważ pochodzę ze Śląska, postanowiłam przerobić na wersję dietetyczną najbardziej znane u nas danie – rolady śląskie. Przygotowałam je bez boczku i tłustego sosu,
Zobacz więcej
Poczuj się jak na śląsku i zrób sobie roladę pyszna. Składniki 4 Plastry mięsa wołowego ( można zastąpić karczkiem tak ja to zrobiłem) 3 ogórki kiszone 1 cebula boczek wędzony kiełbasa sól pieprz
Zobacz więcej
Od lat mieszkam na Górnym Śląsku. Wiele osób nie wybaczyłby mi, gdyby na tym blogu nie pojawił się klasyk kuchni śląskiej.Warto wspomnieć, że tradycyjny obiad śląski to nie tylko rolada, ale też
Zobacz więcej
Trafiłam ostatnio w jednym ze sklepów na wołowinę w dobrej cenie. Była już pokrojona na plastry w sam raz na rolady. Jak wiecie, mój Mąż pochodzi ze Śląska, więc postanowiłam zrobić moje pierwsze
Zobacz więcej
Widząc w sklepie piękny kawałek wołowiny od razu wiem, że na niedzielny obiad będą rolady śląskie... Mój zachwyt nad tym mięsem jest już w domu tematem do żartów :) Zawsze byłam wielkim żarłokiem...
Zobacz więcej
Znane równieżjako rolady z nadzieniem wegetariańskim hehehe Śląskie rolady nie są częścią rodzinnej tradycji. Poznałam je najpierw ze słyszenia. Sąsiedzi co niedzielę tłukli mięso, godzinami, z
Zobacz więcej
Akcja Gotujemy po polsku zmobilizowała mnie do sięgnięcia po „Album polskich smaków” Piotra Bikonta, który wygrałam w wiosennym konkursie na stronie Smaki Wrocławia. Kluski śląskie robiłam dawno
Zobacz więcej
Ostatnio postawiłam na śląskie dania. Dawno nie jadłam wołowiny a znalazłam w sklepie ładną i niedrogą i nie mogłam się oprzeć. Więc na talerzu gości śląska rolada ze śląskimi kluskami. Składniki - 5
Zobacz więcej
Tradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i
Zobacz więcej
Kochani moj , przerwa miała trwać duuużo dłuzej , ale na niedzielny obiad była tak pyszna rolada ,Że musiałam się nią z Wami podzielić;) coś na nutę śląśką , ale nie Do końca to rolady Śląskie bo nie
Zobacz więcej
Typowe danie kuchni śląskiej, oczywiście mowa o roladzie śląskiej wypełnionej po brzegikiełbasą, boczkiem, cebulą i ogórkiemkiszonym. Tak robiono w moim rodzinnym domu i tak robię ja. A jak wiadomo że
Zobacz więcej
Tak jak obiecałam jakiś czas temu, podaję przepis na ostatni składnik tradycyjnego obiadu śląskiego - Rolady Wołowe. Na blogu znajdziecie również przepisy na kluski śląskiei kapustę śląską. Smacznego
Zobacz więcej
Ponieważ pochodzę ze Śląska, postanowiłam przerobić na wersję dietetyczną najbardziej znane u nas danie – rolady śląskie. Przygotowałam je bez boczku i tłustego sosu, i przekonajcie się sami jak
Zobacz więcej
Tradycyjne ROLADY ŚLĄSKIE - KUCHNIA TOMKA Skip to content Z ostatniej chwili TOP 2 minuty agoTradycyjne ROLADY ŚLĄSKIE 2 dni agoGdzie na narty – Canazei, włoskie Dolomity 3 dni agoGęsie nogi pieczone
Zobacz więcej
Opis: Śląskie rolady występują przeważnie w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. Rolady najczęściej robi się z mięsa wołowego i takie też są najsmaczniejsze. Ja częściej robię je w wersji
Zobacz więcej