2 szt. śledźmatias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne łyżeczki tarty chrzan sok z cytryny Pieprz grubo mielony Jabłko starte na tarce i chrzan skropić cytryną,
Zobacz więcej
Znowu będzie o śledziu, uwielbiam je pod każda postacią. ten przepis znalazłam w tamtym roku u Grumków [ klik ] i teraz doczekał się realizacji. Dlaczego tak późno je zrobiłam, kocham ten wariant
Zobacz więcej
Śledź w śmietanie Ostatnio chodziły za mną śledzie w śmietanie, a że jeszcze ich nie robiłam sama pojechałam do taty na weekend i tata mi pokazał jak je się robi. Okazało się, że są banalnie proste:).
Zobacz więcej
Kupno tych śledzi przypłaciłam 40 minutami w kolejce i jedną, ale za to porządną kłótnią o karpia :) 1 kg matjasów 5 dużych cebul czarny pieprz karton mleka ocet olej Matjasy myjemy osuszamy i
Zobacz więcej
Śledzie najlepiej smakują mi, jak i mojej rodzini, w zalewie octowej. Dziś chciałam zrobić je inaczej. Szukając przepisów w internecie najardziej spodoał mi się ten przepis, a jest to przepis na
Zobacz więcej
6 płatów śledziowych solonych (matias) 2 średnie cebule 1 duże kwaśne jabłko 500ml śmietany 12% lub 18% sok z 1 cytryny lub ocet winny jabłkowy sól, 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru Płaty
Zobacz więcej
U mnie w domu robi się właśnie takiego śledzia :)od dziś :) jest mocno przerobiony praktycznie na sałatkę ... moja mama robiła podobnie bez paru dodatków , otóż ja dodatkowo "stuningowałam" mojego
Zobacz więcej
Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten cza, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje
Zobacz więcej
Śledź korzenny brzmi dość dziwacznie! Przyznam szczerze że sama miałam duże wątpliwości przygotowując go na kolację wigilijną. Zupełnie nie potrzebnie się obawiałam - był pyszny! Śledzie są wyraziste
Zobacz więcej
Święta tuż, tuż. U mnie nigdy nie może zabraknąć śledzi na stole. Czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc :) W tym roku planuję tradycyjne śledziki w occie KLIK, a także dwie sałatki. Natomiast poniżej
Zobacz więcej
Danie mojego dzieciństwa. Nie dlatego, że od dziecka karmiono mnie śledziami, ale dlatego, że śledź po kaszubsku jest jedną z moich ulubionych potraw już od najmłodszych lat. Serio, mogłam mieć z
Zobacz więcej
ŚLEDŹ PO KASZUBSKU – smak śledzia z pomidorami. Składniki: 1/2 kg śledzi małosolnych 1/2 kg cebuli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 250 ml oleju Cukier Sól 4 ziarna ziela angielskiego 4 goździki 2
Zobacz więcej
Śledzie można lubić albo nie, nie można być obojętnym wobec potraw ze śledzi. Tym, którzy je lubią, śledzi nie trzeba szczególnie polecać. Przepis na śledzia w wersji kaszubskiej jest na tyle
Zobacz więcej
Śledź po kaszubsku Piątek, 21 grudnia 2012 powyżej 60 min Składniki: 50 dag płatów śledziowych 2 cebule 500 ml przecieru pomidorowego 30 g suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek 50 g rodzynek 3
Zobacz więcej
Dziś na obiad przygotowałam śledzie w śmietanie, która robi moja mama. Składniki: - 2 płaty śledzi marynowanych - 4 cebule - 200 ml śmietany ukwaszonej 18 % - pół szklanki mleka - sól i pieprz
Zobacz więcej
Wydawać by się mogło, niby nic specjalnego, może nawet nudnego i niezbyt docenianego, przynajmniej moim zdaniem, do tej pory. Kiedy jednak po jego zjedzeniu spotkałem się z wprost entuzjastyczną
Zobacz więcej
Chodzi za mną śledź. A że zbliża sie Wigilia, to się zmobilizowałam i dzisiaj go ujarzmiłam. Przepis prosty, wykonanie dość szybkie. Solone śledzie daję do zimnej wody i płuczę co jakąś godzinę, żeby
Zobacz więcej
Śledź (Clupea harengus) - gatunek ryby z rodziny śledziowatych. Występuje niemal w każdym oceanie i morzu na świecie, w Oceanie Atlantyckim, Spokojnym i Morzu Bałtyckim, w wodach strefy chłodnej i
Zobacz więcej
Śledź gajowego Bardzo lubię śledzie w różnej postaci. Wiele razy jadłam pysznego śledzia o lekko kwaśnym i jednocześnie słodkim smaku, zabarwionego delikatnie na czerwono, pachnącego leśnymi
Zobacz więcej
Śledź po kaszubsku Śledź po kaszubsku. Pomidorowo – cebulowa wersja świątecznego śledzika. Bardzo smaczny, lekko kwaśny i lekko słodki. Wyróżnia się wśród innych majonezowych potraw świątecznych.
Zobacz więcej