sledzie po kaszubsku

Śledź po kaszubsku to regionalny przysmak ze śledzi, szczególnie popularny w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Śledzie po kaszubsku są jednak tak smaczne, że warto je robić przez cały rok – nie tylko na przyjęcia, ale także na codzienną kanapkę. Ile gospodyń – tyle przepisów na śledzia – w każdym domu robiony on jest i przyprawiany nieco inaczej, dlatego pod nazwą „śledź po kaszubsku” spotkamy różne wersje potrawy.

\ \

Przed przygotowaniem śledzia warto jest złagodzić jego smak poprzez moczenie w wodzie lub mleku – stanie się delikatniejszy i straci gryzącą słoność. Obowiązkowymi składnikami do śledzia po kaszubsku są cebula i olej. Często stosuje się także do niego przecier lub koncentrat pomidorowy, rodzynki lub suszone śliwki, marynowane ogórki lub paprykę, liść laurowy i ziele angielskie, a także majeranek lub inne zioła. Śledzie mogą występować w wersji warstwowej – układanej na przykład w słoiku lub jako małe koreczki. Ważne, aby śledzia przygotować co najmniej dobę przed planowanym podaniem. Dopiero gdy składniki się dokładnie przegryzą, śledź zyska docelowy aromat. Śledzia po kaszubsku można dość długo przechowywać (szczególnie jeśli oprócz oleju stosujemy także ocet) – niektórzy uważają, że tygodniowe śledzie mają najlepszy smak.

). Jednak jak wszystkie udawane ryby, niosą spore ryzyko dyskusji przy stole, na tematy... nazwijmy to "egzystencjalne". Dobrze mięć pewność, że to uniesiemy ;) Boczniakowe śledzie po kaszubsku Zobacz więcej
Śledzie... kto z nas ich nie lubi?! oczywiście są i tacy ale ja śledzie bardzo lubię a jeśli są w pomidorach to sama pychota. Śledzie po kaszubsku oferuje chyba każda firma która w swojej ofercie ma Zobacz więcej
Inspiracją na mojego śledzia był ten przepis autorstwa E.C. http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/sledzie-po-kaszubsku-wersja-na-sodko.html Miał to być śledź bardziej zbliżony do pierwowzoru ale Zobacz więcej
l mieszanki konserwowej: groszek, kukurydza, marchewka 3 jabłka 4 ziemniaki ugotowane 1 duży burak ugotowany 30 dag filetu śledziowego solonego 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku jabłka do Zobacz więcej
AnkaGotuje
AnkaGotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
AnkaGotuje.pl
Colesław

Colesław 226

1
Odchudzamy potrawy. Pasty kanapkowe Pieczywo Porady kulinarne Potrawy świąteczne i wigilijne Przetwory Przygotowanie warzyw i owoców Przystawki – przepisy Recenzje restauracji i lokali Ryby Sałatki – Zobacz więcej