śledzie szwedzkie z koperkiem

Śledzie to coś, co łączy kuchnię polską i szwedzką. Szwedzi mają dziesiątki sposobów na ich przygotowanie, warto więc do nich sięgnąć, zwłaszcza, że są świetne. Poniższy przepis wymaga przygotowania Zobacz więcej
Po Andrzejkach już spokojnie można zacząć świąteczne przygotowania. Ponieważ śledzie lubię chyba każde, mogę je jeść o każdej porze dnia, więc myślę, że to od nich powinnam zacząć:-) Proponuję po Zobacz więcej
Kto jeszcze nie przygotował na Święta śledzi, niechaj spieszy po matiasy i kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś serwujemy śledzie po skandynawsku w musztardowo-majonezowo-śmietanowym sosie. Otulone Zobacz więcej
… kiszone śledzie? Wybiorę 3 najciekawsze odpowiedzi, zwycięzcy otrzymają szwedzki zestaw upominków: przewodnik po Skandynawii, czekoladę marki Marabou, wino Glogg, kawę Gewalia, miseczki w kształcie Zobacz więcej
Żałuję ,że nie miałam takich prosto z morza. Miałam za to śledziki z Biedronki i jak to się mówi - lepszy rydz niż nic :) Smak śledzi po szwedzku - dość oryginalny: słodko-wytrawny. Potrzebujemy: - Zobacz więcej
zagubione w czasie. Tegoroczna zima sprzyja połowom. Nie ma wiatru ani mrozu, morze jest spokojne, a ryb obfitość. Korzystałam z tego w pełni. Dorsze, łososie, śledzie... Wystarczy rano pójść na Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Cykoria faszerowana

Cykoria faszerowana 394

0
przyjęciach w stylu szwedzkiego stołu. Lekko gorzki smak cykorii nie wszystkim odpowiada, ale warto ją jeść bo jest bardzo zdrowa, szczególna dla sprawnego działania naszej wątroby. Cykoria plus Zobacz więcej
: 4 łyżki octu winnego 6% i 2 łyżki wody) 4 łyżki oliwy 8 - 10 pokruszonych ziaren białego pieprzu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki posiekanego koperku Opłucz (wymocz) śledzie. Pokrajaj śledzie na kawałki Zobacz więcej
Przepisów na przyrządzenie śledzi jest co niemiara. A w Szwecji - jeszcze więcej. Dlatego ten podany poniżej przepis nie jest jedynym, który można tak zatytułować. W smaku natomiast tak podane śledzie Zobacz więcej
Lubię nowe przepisy, ale nie eksperymentuję, przygotowując Wigilię, kiedy wszystko musi wyjść idealnie. Dlatego lubię Wigilie ze znajomymi, podczas których można wypróbować różne nowe potrawy. W tym Zobacz więcej
Przywoziłam je niemal za każdym razem będąc w Szwecji. Niemal, bo ostatnio moje plany pokrzyżował limit bagażu podręcznego. Pokochała je cała rodzina, niektórzy nawet przekonali się do śledzi - patrz Zobacz więcej
Chyba żaden naród nie umiłował sobie śledzi tak bardzo jak Szwedzi (rym niezamierzony ;). Tak jak Duńczycy mają swoje miliony sposobów na kanapki, tak Szwedzi na milion sposobów potrafią przyrządzać Zobacz więcej
. Efekty uboczne to wszelkie, powstałe w procesieprzyrządzania posiłków, dodatkoweboczki. :) To tyleskarg izażaleń dotyczących figury. Skandynawia, czyli łosoś rządzi na stołach. Jest jeszcze śledź, Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
madameedith.com
MIZERIA

MIZERIA 1787

1
. W szwedzkiej odsłonie sałatka z ogórków jest zupełnie inna od polskiej wersji. Ogórki nie puszczają soku, są twarde i chrupiące. Jak dla mnie to idealna alternatywa. I do tego niesamowicie Zobacz więcej
. Zawsze są u nas rodzajem, jak to się kiedyś mówiło, szwedzkiego stołu (czy ten termin jest nadal używany?) albo zimnego i gorącego bufetu. Ale i tak zasiadamy do nich do stołu, jak na porządną Zobacz więcej
Lepiej późno, niż wcale, więc dzielę się moim nowym patentem na śledzie. Trzy różne odsłony tej ryby zdadzą egzamin nie tylko w Wigilię, ale też przy okazji Sylwestra, karnawału, czy wreszcie Zobacz więcej
tego regionu to miłość do .. śledzi! Śledzie były jakiś czas temu zdecydowanie najpopularniejszą rybą kuchni szwedzkiej. Odgrywały istotną rolę w rozwoju rybnego przemysłu, ponieważ dzięki ich Zobacz więcej
Śledzie zapiekane w śmietanie - szwedzki pomysł na śledzia Szwecja jest rajem dla wędkarzy. W tym skandynawskim kraju każdy może wędkować na własny użytek zarówno w wodach morskich jak i w jeziorach Zobacz więcej
(link). Szwedzkie podpłomyki z wędzonym łososiem i musztardowym sosem podpłomyki: 450 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej jasnej 250 ml mleka lub wody 50 ml klarowanego, topionego masła lub oliwy 7 g Zobacz więcej
Dana W.
Dana W. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Simply Cooking
Ogórki w musztardzie

Ogórki w musztardzie 3674

1
Łączna liczba wyświetleń Moje wpisy 2014 (9) czerwiec (6) maj (3) 2013 (19) sierpień (1) czerwiec (2) marzec (1) luty (5) styczeń (10) 2012 (22) wrzesień (1) sierpień (4) Ogórki w Zobacz więcej