śledzie w oleju z cebulką

Śledzie w oleju z cebulką to przekąska znana niemal w każdym domu. Tradycyjny śledź z cebulką pojawia się na większości rodzinnych przyjęć. Jest też jedną z potraw, które są obecne na stole podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Popularność swojskiego śledzia w oleju wynika z tego, że wyjątkowo łatwo się go przygotowuje, nie potrzebuje wielu składników i można go długo przechowywać.

\ \

Idealny śledź w oleju z cebulką nie powinien być zbyt słony. W związku z tym filety śledziowe (matiasy) płucze się, a następnie moczy w wodzie – od kilku minut do kilku godzin. Płaty śledzi można też moczyć w mleku – będą znacznie delikatniejsze. Cebulę w zależności od przepisu sieka się bardzo drobno lub kroi na cienkie plasterki. Podstawową przyprawą do śledzia w oleju jest świeżo mielony pieprz. Często wykorzystuje się także liść laurowy, ziarna ziela angielskiego czy suszone zioła. Danie najłatwiej przygotować w dużym słoiku i układać warstwy śledzia oraz cebulki naprzemiennie – następnie wystarczy zalać całość olejem (rzepakowym lub jeśli lubimy - lnianym). Śledź musi przejść smakiem i zapachem cebuli, dlatego nie warto próbować go od razu – musi odczekać co najmniej dobę, a najlepiej około dwóch - trzech dni.

HannaT
HannaT Obserwuj blogaObserwujesz bloga
HIT PYCHOTKA
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ

ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ 11939

0
Śledzie w oleju z cebulką 250 g solonych śledzi 1 duża cebula 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 3-4 ziarenka ziela angielskego 2 liście laurowe szczypta świeżo mielonego pieprzu (czarnego Zobacz więcej
Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra będzie powtórka. Mój M już Zobacz więcej
śledzie) Dorosłam chyba jeszcze bardziej i postanowiłam zrobić śledzie sama. Nie zdecydowałam się jednak na przepis Babci. Za bardzo obawiam się porażki. Mam nadzieje, że moje śledzie tez jakoś dają Zobacz więcej
Śledzie w oleju z cebulką to jedna z moich ulubionych wersji ich podania. W tym roku jednak odbiegłam nieco od naszego tradycyjnego przepisu i zamarynowałam je w oleju rzepakowym zmieszanym z olejem Zobacz więcej
śledzie w kilku odsłonach. Jedna z nich, chyba najbardziej klasyczna, to śledzie w oleju z cebulką. Warto je przygotować zawczasu, aby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. PS. Śledzie w oleju to Zobacz więcej
Święta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do Zobacz więcej
Dzisiaj śledzik numer dwa czyli kolejna przystawka sylwestrowa. Śledź tak przygotowany to jeden z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania, istny klasyk. Szczerze to mnie bardziej przypadł do Zobacz więcej
Śledzie w oleju to jedno z moich ulubionych dań i goszczą u mnie nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Z resztą kocham wszystkie rybki już od maleńkości :) Z reguły jest tak, Zobacz więcej
Święta już niedługo, czas rozpocząć rybne tematy. Dziś przedstawiamy śledzia w bardzo prostym wydaniu- z ogórkiem i cebulką. Polsko i tradycyjnie ;). Składniki: 1 kg solonych śledzi 4 średnie ogórki Zobacz więcej
Porcja dla 6 osób śledzie 2 opakowania śledzi w oleju 2 cebule musztarda z gorczycą oliwa Śledzie kroimy na grubsze kawałki. Każdy kawałek smarujemy musztardą i układamy na przemian śledzie i Zobacz więcej
śledzie w oleju,zcebulkąipieprzem składniki:(źródło-blog Trufli) 6 płatów śledziowych w oleju 1 średnia cebula pieprz świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu olej roślinny ocet jabłkowy lub z Zobacz więcej
Śledzie w oleju z cebulką i cytryną Bardzo aromatyczne śledzie o lekko kwaskowatym smaku dzięki cytrynie. Idealne na stół jako przekąska. Składniki : 3 filety śledziowe solone - matias pieprz Zobacz więcej
Święta nie mogą być bez zimnych zakąsek. Śledzie,sałatki,domowa wędlina, faszerowane jajka.To wszystko musi być :) Dziś jeszcze polecam pyszne śledzie w dwóch odsłonach. Z cebulką i francuską Zobacz więcej
Dzisiaj z okazji Święta Niepodległości przygotowałam danie w biało-czerwonych barwach. Śledzie to klasyka kuchni polskiej, więc idealnie wpisują się w akcję „Gotujemy po polsku”, której patronat Zobacz więcej
16 11 2011 Przepis na takie śledzie znalazłam w Albumie polskich smaków Piotra Bikonta. Pochodzi z Podlasia, oryginale był olej lniany, ja dałam rzepakowy tłoczony na zimno, który jest podobnej Zobacz więcej
Jeśli śledzik, to tylko w occie, śmietanie z pieczonym ziemniakiem jako dodatek lub w oleju ze sparzoną wcześniej cebulką. Takie właśnie śledzie robi moja Mama i nie ma bez nich Świąt. Dzisiejszy Zobacz więcej
Tak bardzo lubimy potrawy ze śledziem, że już czwarty raz w tym tygodniu przygotowałam kolejną przekąskę. Tym razem w oleju z cebulką i odrobiną chili dla wzmocnienia smaku. Zimne ryby podane z Zobacz więcej
Śledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera ich aż 10 razy więcej niż oliwa z Zobacz więcej
skip to main | skip to sidebar Śledzie w oleju z musztardą i w cebulce 8 ładnych, jędrnych filetów śledzi solonych 2 - 3 średnie cebule musztarda do smarowania śledzi - użyłam musztardy francuskiej Zobacz więcej
Karnawał już prawie za nami, zapraszam zatem na śledzika ostatkowego, w postaci tradycyjnych śledzi w oleju. Śledzie z tego przepisu są łagodne w smaku, a cebulka dzięki dodaniu cukru pudru jest Zobacz więcej