ślimaczki z cynamonem

Po raz kolejny moje ulubione połączenie: drożdże i cynamon, tym razem uwięzione w słodkiej bułeczce o kształcie ślimaczka. Przepis znalazłam u Doroty, która te wypieki nazwała sznekami, jednakowoż po Zobacz więcej
Składniki : 1 kg mąka pszenna 100g drożdże do 8 łyżek cukru (zależy od gustu) margaryna ( roztopiona kostka ) 2 szkl. mleka 4 jajka 2 cukry waniliowe 2 szczypty soli cynamon Sposób przygotowania : Zobacz więcej
Widzimy się kolejny raz. Teraz z ślimaczkami o mocno cynamonowym smaku. Ciasteczka bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak o nie banalnym wyglądzie. Drożdżowe ślimaczki z cynamonem Składniki: ciasto: 4 Zobacz więcej
słodkości, które można zapakować do chlebaka. Wolę dawać jej domowe np. ciasteczka niż te ze sklepu. Ty razem upiekłam drożdżowe ślimaczki z cynamonem. Córce bardzo smakują (również jej koleżankom ze Zobacz więcej
Ten przepis chodził już za mną dobrych kilka tygodni. Jest trochę pracochłonny dlatego też był stale odkładany, ale dzisiaj miał swój dzień ;) W całym domu pachnie cynamonem i masłem i naprawdę trudno Zobacz więcej
Pomarańcze to jedne z owoców cytrusowych, które są znakiem rozpoznawczych świąt Bożego Narodzenia, natomiast cynamon jest przyprawą świetnie komponującą się z tym owocem. Przepis znalazłam w Zobacz więcej
. Cudowne półtora miesiąca...ach! Składniki: 2 dojrzałe banany jajko 100g masła 2/3 szklanki cukru 4 szklanki mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży Nadzienie: 2/3 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu Zobacz więcej
i piekę. Obiecuję sobie co prawda, że nadrobię zaległości w pracy ale co tam… Dzisiaj będą ślimaczki drożdżowe z ulubioną przyprawą mojego dziecka – cynamonem. Zamiast białego cukru używam brązowego. Zobacz więcej
Powrót na studia, praca, mieszkanie bez działającego piekarnika- milion inspiracji do aktywnego prowadzenia bloga! Może będzie mniej intensywnie, ale mimo wszystko będzie. Drożdżówki, rollsy, Zobacz więcej
się do tych ślimaczków, ponieważ zawsze było coś innego i nowszego do wypróbowania. Chyba myślałam, że takie bułeczki/ciasteczka są bardziej pracochłonne. Oczywiście, trzeba poczekać, aż drożdże lub Zobacz więcej
Długo nie będę się rozpisywać na temat tych drożdżówek, ponieważ właśnie jedną z nich zajadam z ogromnym smakiem! Są cudne, mięciutkie z dużą ilością cynamonu wymieszanego z cukrem, wspaniałe na Zobacz więcej
Ślimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, Zobacz więcej
Ślimaczki z ciasta francuskiego z cynamonem to błyskawiczna, łatwa w przygotowaniu przekąska, która nie jest za słodka, jest za to delikatna i krucha. : ) Idealne rozwiązanie do popołudniowej kawy, a Zobacz więcej
Do tej pory na naszym stole lądowały zawsze ślimaczki cynamonowe lub kokosowe. Zainspirował mnie jednak przepis Mesmerizingbakes. Nie tylko pomysł na to, by nadziać ślimaki dynią, ale też sam sposób Zobacz więcej
Dziś miałam pokazać ciasto, jeszcze z długiego weekendu, ale będzie to, jak widać coś innego, mianowicie ślimaczki drożdżowe. Cynamonowe bułeczki w zrolowanym kształcie z rodzynkami. No, brzmi Zobacz więcej
przyznam, że idzie mi coraz lepiej;) A te ślimaczki - po prostu pyszne! Trochę się namęczyłam z wyrabianiem ciasta, ale było warto:) Bułeczki wyszły bardzo mięciutkie. A jeśli chodzi o smak dyni... Zobacz więcej
Tym razem coś drożdżowego na słodko. Jedni mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy a skarmelizowany ciemny cukier nadaje posmak karmelu. Z Zobacz więcej
Szybki i prosty deser, a smakuje wyśmienicie. opakowanie ciasta francuskiego 150 g serka twarogowego 1 jajko cukier 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko+mleko do posmarowania mak do posypania Łączymy serek Zobacz więcej
I trzeci, ostatni, nagrodzony w konkursie, przepis na potrawę świąteczną. Wprawdzie to nie konkretne danie tylko wypiek, ale stwierdziłam, że słodkiej części świąt pominąć nie mogę. Przepis Zobacz więcej
1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki cukru (lub do smaku) cynamon Przygotowanie Pamiętajcie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W 4 łyżkach letniego mleka rozpuśćcie drożdże, Zobacz więcej