ślimaki drożdżowe z kruszonką

Drożdżowe ślimaki z jabłkami i kruszonką. Witajcie po urlopie! Chwilę zajęło mi nadrobienie zaległości i wdrożenie się w powakacyjną rzeczywistość, ale już jestem i na początek mam dla Was przepis na Zobacz więcej
Drożdżóweczki uwielbiamy w każdej postaci, dziś polecam z masą serową, rodzynkami i kruszonką. Składniki : - 450 g mąki - 7 g suchych drożdży - 100 g cukru - 60 g masła roztopionego - 2 jajka - 180 ml Zobacz więcej
Niedawno przyjaciółka z pracy obchodziła urodziny, a że jest drożdżówko-holiczką, postanowiłam obdarować ją drożdżówką hand-made z kruszonką;) Muszę przyznać, iż bułeczki wyszły absolutnie Zobacz więcej
Drożdżówki z jagódkami i lukrem mmm pycha ;) Potrzebne składniki: 4 jaja, szczypta soli, cukier waniliowy, 1kg mąki, 1/2 kostki tłuszczu, 2 szklanki mleka, 10 dag drożdży, szklanka cukru, cukier Zobacz więcej
Potrzebne składniki : 1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, szklanka mleka, 2 żółtka, 1 jajko, 5 dag tłuszczu, 5 dag cukru, cukier waniliowy, szczypta soli , 1/4 kg śliwek, 1/4 kg jabłek Sposób przygotowania: Zobacz więcej
, ew. sok z cytryny nalukier królewski Sposób wykonania: Wykonujemy ciasto drożdżowe z podanego przepis-klik. Bierzemy garść ciasta. Zwijamy w rulon. Następnie skręcamy ciasto, jak muszlę ślimaka. Zobacz więcej
ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik. Bierzemy 2 łyżki ciasta, rozwałkowujemy. Zawijamy naokoło, jak muszlę ślimaka. Smarujemy białkiem. Kładziemy czereśnie. Posypujemy kruszonką (tyle ile Zobacz więcej
lukier królewski Sposób wykonania: Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik. Bierzemy 2 łyżki ciasta, zwijamy w rulon. Zwijamy wokół osi, jak skorupę ślimaka. Smarujemy białkiem, Zobacz więcej
Uwielbiam drożdżowe ciasta. A jednym ze smaków dzieciństwa nie jest drożdżowe z kruszonką, popijane mlekiem. Te ulubione to strucla, z dżemem i lukrem. Teraz niestety ciężko dostać ją w sklepach Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe to w moim przypadku bezapelacyjnie jeden z czołowych smaków dzieciństwa. Puchate, słodkie, najczęściej z truskawkami. Do tego szklanka mleka, albo kakao i miało się siłę na kolejne Zobacz więcej
frużelina z rabarbaru: 1/2 kg rabarbaru 3 łyżki cukru 1 kisiel żurawinowy kruszonka: 120 szklanka mąki 150 szklanki cukru 120 g masła Do miski wykruszam drożdże, dodaję 3 łyżki letniego mleka, i dwie Zobacz więcej
Ostatnie cynamonowe wypieki , czyli cinnamon rolls tak wszystkim posmakowały , że postanowiłam coś jeszcze wymyślić właśnie z cynamonem. Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które Zobacz więcej
Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego! Uwielbiam smak ciasta drożdżowego! Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego Zobacz więcej
Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego! Uwielbiam smak ciasta drożdżowego! Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego Zobacz więcej
Ostatnie cynamonowe wypieki , czyli cinnamon rolls tak wszystkim posmakowały , że postanowiłam coś jeszcze wymyślić właśnie z cynamonem. Znów postawiłam na ciasto drożdżowe , które uwielbiam , i które Zobacz więcej
Jakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Ciasta i desery

Ciasta i desery 327

1
Sernik na zimno z malinami Sernik pomarańczowy Ślimaki na tęczy TORTY Tort bezowy z truskawkami Śmietanowy tort truskawkowy Tort urodzinowy-Świnka Peppa Szwedzki letni tort Red Velvet Cake Tort Zobacz więcej
Były pyry z gziką na obiad, teraz czas na małe co nieco do kawy. Deser z mojego regionu, po poznańsku. Szneka z glancem, czyli lukrowana, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, w kształcie muszli Zobacz więcej
w temperaturze 180-200 stopni. (aż misie się zarumienią). Smacznego! *Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi od mojej babci i pewnie podobna receptura na drożdżówkę znajduje się w wielu domach. Tym Zobacz więcej
Moje pierwsze ślimaki drożdżowe, bardzo smaczne, idealne do kawy lub mleka. Powstały bardzo spontanicznie i miały być pierwotnie zwyczajnym ciastem drożdżowym ze śliwkami i kruszonką. Ale Zobacz więcej