ślimaki drożdżowe ze śliwkami

VN:F [1.9.22_1171] Jak dla mnie jest to ciasto idealne. Ciasto drożdżowe uwielbiam,a dzięki dodatkowi oleju do ciasta pozostaje ono dłużej świeże. Ostatni kawałek zjadłam po 3 dniach i nadal mi Zobacz więcej
latem, a i wypieki stają się jakby bardziej konkretne i bardziej aromatyczne. Kiedy Krystyna zaproponowała wspólne pieczenie tego ciasta od razu wiedziałam, że będzie to cudowny smak na początek Zobacz więcej
Moje pierwsze ślimaki drożdżowe, bardzo smaczne, idealne do kawy lub mleka. Powstały bardzo spontanicznie i miały być pierwotnie zwyczajnym ciastem drożdżowym ze śliwkami i kruszonką. Ale Zobacz więcej
Gdyby ktoś poprosił mnie, abym wypisała te rodzaje ciast, które najbardziej lubię, to pewnie obok tart znalazłoby się ciasto drożdżowe. Pyszne, mięciutkie, pachnące, delikatne. Takie też jest i to Zobacz więcej
Ostatnio śliwki są naszymi ulubionymi owocami! Dzień bez chociaż jednej śliwki to dzień stracony. ;) Na początku chciałyśmy zrobić placek drożdżowy,ale w końcu stwierdziłyśmy,że zrobimy ślimaki Zobacz więcej
wszystkim naprawdę pyszne : makowo-marcepanowe nadzienie świetnie pasuje do śliwek, a odrobina morelowego dżemu oraz migdały są tutaj doskonałym dodatkiem. Oczywiście jak zwykle dokonałam kilku Zobacz więcej
Przedstawiam śliwkowy hit jesieni. Wspaniałe, bogate w dodatki drożdżowe ciasto - śliwki, masa makowa, a wszystko błyszczy dzięki konfiturze morelowej. Jest puszyste i pachnące i zaskakuje wnętrzem. Zobacz więcej
i spuściłam je z oka! Taki widok to chyba najlepsza reklama dla tego wypieku i z pewnością jeszcze go powtórzę, ale tym razem podwoję ilość użytych składników, żeby starczyło nam chociaż do Zobacz więcej
Ciasto drożdżowe robiłam może po raz trzeci w życiu. Pomimo, że wychodziło mi za każdym razem do tej pory, nadal towarzyszy mi lekkie uczucie niepokoju "czy na pewno wyrośnie" ;) Ale wyrosło. Zobacz więcej
Pierwszy raz (o ile dobrze pamiętam;) łączyłam ze sobą w jednym cieście śliwki i mak. Teraz wiem już że to zestawienie współgra ze sobą doskonale. Zarówno pod kątem smaku jak i wyglądu ;) Z samym Zobacz więcej
migdałów, 2 łyżki pszczelego miodu wielokwiatowego, 1 łyżka likieru Amaretto (bądź ekstraktu migdałowego; przepisy na blogu TU i TU); (wierzch) 800g świeżych śliwek Węgierek, ok.1 łyżki krowiego Zobacz więcej
Oczywiście placek był tydzień temu. Niestety praca z młodzieżą mnie pochłania i dlatego spóźniony wpis...a ile jeszcze czeka takich;))) Może jakoś się ogarnę w końcu:) Składniki; 350 g mąki, 25 dkg Zobacz więcej
Potrzebne składniki : 1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, szklanka mleka, 2 żółtka, 1 jajko, 5 dag tłuszczu, 5 dag cukru, cukier waniliowy, szczypta soli , 1/4 kg śliwek, 1/4 kg jabłek Sposób przygotowania: Zobacz więcej
Ciasto marchewkowe Ciasto miodowo orzechowe z kremem budyniowym Bakaliowo miodowy keks Drożdżowy ślimak z marcepanem i makiem Piernik czekoladowy z Nutellą, suszoną śliwką i kandyzowanym imbirem Zobacz więcej
Pleśniawka ze śliwkami » Ślimaki bananowo-piernikowe Nie przepadam za wyrabianiem ciasta drożdżowego, a już szczególnie jego wałkowaniem. Ale jak zobaczę jakiś apetyczny przepis to mogę trochę Zobacz więcej
Katarzynka
Katarzynka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szczęśliwa kuchnia
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar 164

1
Ostatnie dwa przepisy były na słodko. Bountyi ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka. Teraz trochę witamin:) Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do Zobacz więcej
Od wczoraj mamy pierwszy dzień jesieni. Dzisiejsze niebo bardzo chciało zamanifestować swój jesienny stan i płakało niemiłosiernie. Jesień przyszła nie ma rady na to. Aby pocieszyć niebo, aby nie Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Ciasta i desery

Ciasta i desery 328

1
Sernik na zimno z malinami Sernik pomarańczowy Ślimaki na tęczy TORTY Tort bezowy z truskawkami Śmietanowy tort truskawkowy Tort urodzinowy-Świnka Peppa Szwedzki letni tort Red Velvet Cake Tort Zobacz więcej
Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze. To idealny czas na zamknięcie się w kuchni i zabranie się za aromatyczne i pulchne ciasta drożdżowe, które można przygotować na różne sposoby. Ja dziś Zobacz więcej