ślimaki nadziewane

Nie ma lata bez jagodzianek :). Tym razem nie w formie klasycznych bułek nadziewanych jagodami, ale w formie zawijańców. Zamiast formować pojedyncze bułeczki i nadziewać je jagodami zwijamy wszystko w Zobacz więcej
Bardzo Wam się spodobały wczorajsze propozycje na sylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Zobacz więcej
Conchiglioni – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to makaron w kształcie dużych muszli o rowkowanej powierzchni. Makaron ten ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Idealnie nadaje się do Zobacz więcej
Bułeczki są pyszne, zarówno na ciepło jak w następnych dniach. Dzięki nadzieniu nie tracą wilgotności. Dobre są również z innym nadzieniem, bez nadzienia, jako rogaliki czy ślimaki drożdżowe. Jest to Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Lizaki z mięsa?

Lizaki z mięsa? 60

0
udźca z indyka * 2-3 ząbki czosnku * przyprawa do mięsa * olej * sól, pieprz do smaku * patyczki do szaszłyków Mięso kroimy w jak najdłuższe paski. Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z 2 Zobacz więcej
… /grillowane kalmary/ /grillowana ośmiornica/ /cytryny/ /kapary/ /mrożone ciasto phillo w miodzie, nadziewane lodami waniliowymi, chyba nie muszę dodawać, że absolutnie pyszne!/ … i kilka ujęć z Zobacz więcej
… /grillowane kalmary/ /grillowana ośmiornica/ /cytryny/ /kapary/ /mrożone ciasto phillo w miodzie, nadziewane lodami waniliowymi, chyba nie muszę dodawać, że absolutnie pyszne!/ … i kilka ujęć z Zobacz więcej
dziś drugie danie z najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem ciasta filo - burek. występuje również pod nazwami:byrek,börek,boereg,piroq to rodzaj nadziewanego placka wykonanego zciasta filobądź Zobacz więcej
te ciasto można zwijać w roladki lub rogale, można też nadziewać i robić bułki. wyrasta tylko jeden raz i zawsze się udaje. same plusy :) drożdżowe ślimaki 3 szkl. mąki typ 650, 20 g świeżych Zobacz więcej
i dobrze odsączyć papierowym ręcznikiem. Dopiero tak przygotowane bakłażany możemy grillować. Jeśli pogoda dopisuje to grillujemy na świeżym powietrzu :) Jeśli nie to wykorzystujemy w tym celu Zobacz więcej
Lumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Spanakopita

Spanakopita 556

2
Spanakopita Spanakopita to grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Przeważnie pieczony jest w jednej dużej formie, jednak można też piec jego mniejsze wersje w kształcie Zobacz więcej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Z dwóch mniejszych kuleczek formujemy uszy i doklejamy je do placuszków, tak by powstała głowa misia z uszami. W każdym misiu robimy lekkie wgłębienie na Zobacz więcej
musztardą i zwinęłam po kilka stroną posmarowaną do środka. Powstały mi 2 zwoje. Żeby się nie rozpadły najpierw próbowałam je obwiązać kuchennym sznurkiem, ale zsuwał się więc nadziałam mięsne Zobacz więcej
i ciągnące się. Do ciasta daję mało cukru i mąkę razową, a zamiast tradycyjnego budyniu w środku nadziewam jezdrowym budyniem jaglanym z tego przepisu. Bułeczki są najlepsze jeszcze ciepłe tego Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Banica z serem feta

Banica z serem feta 240

0
Banica to rodzaj bułgarskiejprzekąski wykonanej z cieniutkich płatów ciasta o nazwiekori, a nadziewana jest zazwyczaj serm sirene lub solan. Wykonanie pysznej banicy jest na prawdę proste i szybkie Zobacz więcej
ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki do szaszłyków kurczaka, przewijając podwójnymi plastrami Zobacz więcej
włochami chyba nigdy nie ulegnie znudzeniu :) "Lumache, zwane również conchiglioni, czyli duże muszle, to makaron w kształcie muszli ślimaka, zwykle nadziewany i zapiekany. " Nadziewane lumache Zobacz więcej