ślimaki nadziewane

Nie ma lata bez jagodzianek :). Tym razem nie w formie klasycznych bułek nadziewanych jagodami, ale w formie zawijańców. Zamiast formować pojedyncze bułeczki i nadziewać je jagodami zwijamy wszystko w Zobacz więcej
Bardzo Wam się spodobały wczorajsze propozycje na sylwestrowy stół. Zrobiłam zatem drugie takie zestawienie, może komuś jeszcze coś wpadnie w oko :) 1. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Indycze ślimaki

Indycze ślimaki 41

1
Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów na pyszne potrawy. Dziś przepis na indycze ślimaki. Lista zakupów: piersi z indyka, cebula, oliwa z oliwek, cząber. Składniki: 1 pierś z indyka 1 Zobacz więcej
Conchiglioni – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to makaron w kształcie dużych muszli o rowkowanej powierzchni. Makaron ten ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Idealnie nadaje się do Zobacz więcej
Bułeczki są pyszne, zarówno na ciepło jak w następnych dniach. Dzięki nadzieniu nie tracą wilgotności. Dobre są również z innym nadzieniem, bez nadzienia, jako rogaliki czy ślimaki drożdżowe. Jest to Zobacz więcej
pieprzem. Do marynaty włożyć mięso. Wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty. Paski zawijać w ślimaki, które nadziewać na patyczki od szaszłyków. Kłaść Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Lizaki z mięsa?

Lizaki z mięsa? 65

0
udźca z indyka * 2-3 ząbki czosnku * przyprawa do mięsa * olej * sól, pieprz do smaku * patyczki do szaszłyków Mięso kroimy w jak najdłuższe paski. Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z 2 Zobacz więcej
Nie pierwszy, i na pewno nie ostatni (!), raz odwiedziliśmy Grecję. Pachnącą oleandrami, z soczystymi pomarańczami, słodkimi cytrynami i słoną fetą. Spokojną, słoneczną, wakacyjną. Najedliśmy się po Zobacz więcej
- zimne kawałki aromatycznego melona. Kwintesencja prostej, smacznej kuchni opartej na tym co świeże i lokalne. Potem było tylko lepiej, moussaka (mięsna zapiekanka) delikatnie pachnąca cynamonem, Zobacz więcej
dziś drugie danie z najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem ciasta filo - burek. występuje również pod nazwami:byrek,börek,boereg,piroq to rodzaj nadziewanego placka wykonanego zciasta filobądź Zobacz więcej
te ciasto można zwijać w roladki lub rogale, można też nadziewać i robić bułki. wyrasta tylko jeden raz i zawsze się udaje. same plusy :) drożdżowe ślimaki 3 szkl. mąki typ 650, 20 g świeżych Zobacz więcej
i dobrze odsączyć papierowym ręcznikiem. Dopiero tak przygotowane bakłażany możemy grillować. Jeśli pogoda dopisuje to grillujemy na świeżym powietrzu :) Jeśli nie to wykorzystujemy w tym celu Zobacz więcej
Lumaconi to makaron w kształacie muszelek przypominający ślimaka. Doskonale nadaje sie do nadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Spanakopita

Spanakopita 567

2
Spanakopita Spanakopita to grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Przeważnie pieczony jest w jednej dużej formie, jednak można też piec jego mniejsze wersje w kształcie Zobacz więcej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Z dwóch mniejszych kuleczek formujemy uszy i doklejamy je do placuszków, tak by powstała głowa misia z uszami. W każdym misiu robimy lekkie wgłębienie na Zobacz więcej
musztardą i zwinęłam po kilka stroną posmarowaną do środka. Powstały mi 2 zwoje. Żeby się nie rozpadły najpierw próbowałam je obwiązać kuchennym sznurkiem, ale zsuwał się więc nadziałam mięsne Zobacz więcej
i ciągnące się. Do ciasta daję mało cukru i mąkę razową, a zamiast tradycyjnego budyniu w środku nadziewam jezdrowym budyniem jaglanym z tego przepisu. Bułeczki są najlepsze jeszcze ciepłe tego Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Banica z serem feta

Banica z serem feta 242

0
Banica to rodzaj bułgarskiejprzekąski wykonanej z cieniutkich płatów ciasta o nazwiekori, a nadziewana jest zazwyczaj serm sirene lub solan. Wykonanie pysznej banicy jest na prawdę proste i szybkie Zobacz więcej
ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki do szaszłyków kurczaka, przewijając podwójnymi plastrami Zobacz więcej
włochami chyba nigdy nie ulegnie znudzeniu :) "Lumache, zwane również conchiglioni, czyli duże muszle, to makaron w kształcie muszli ślimaka, zwykle nadziewany i zapiekany. " Nadziewane lumache Zobacz więcej