ślimaki z budyniem

Kiedy gromada Messier 68 wchodzi w najwyższą ćwiartkę okna, to znak, że dochodzi 2 w nocy. Połyskuje na dół od Jowisza, niewidocznego z poduszki. Mapa nieba wyrysowuje się w powidokach pod bezsennymi Zobacz więcej
Czasami nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, ale nie bardzo chce mi się robić coś wyszukanego. Z ratunkiem przychodzą wtedy ślimaki z ciasta francuskiego z jabłkiem i cynamonem. Ta słodka przekąska Zobacz więcej
Ślimaczki, które muszę robić dosyć często ze względu na to, że moja rodzina je uwielbia (mój mąż chyba najbardziej :) :) Ale po wieloletnich poszukiwaniach dobrej marmolady trafiłam na marmoladę Zobacz więcej
Składniki (ok15 sztuk) 500g mąki (u mnie 150g orkiszowej, 200g pełnoziarnistej i 150g pszennej) 100g oleju roślinnego 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie napój owsiany z kokosem BIO 1000ml AMANDIN) Zobacz więcej
Ciepłe, mięciutkie i delikatnie maślane bułeczki drożdżowe pachnące konfiturą z owoców dzikiej róży, posypane cukrem cynamonowym idealnie sprawdzą się na prozdrowotne śniadanie. Wymagają trochę pracy Zobacz więcej
tobasco
tobasco Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia PROzdrowotna
Ślimaki z twarogu

Ślimaki z twarogu 13

Dziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych kochanych polskich smakach a Zobacz więcej
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc samemu trzeba zadbać o trochę przyjemności. Szklanka mleka, a do tego mała słodycz...w sam raz na pochmurny dzień. Składniki (na ok 24 sztuki): na ciasto: Zobacz więcej
Większość z nas z przepisem na Stollen zetknęło się w okresie świątecznym. Jest to bowiem, tradycyjny świąteczny wypiek niemiecki w postaci strucli drożdżowej, wypełnionej masą bakalii i marcepanem. Zobacz więcej
Szybkie, smaczne, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy nie mamy za dużo czasu, aby zająć się wymyślnymi wypiekami - zapraszam! :-) SKŁADNIKI: - gotowy blat ciasta francuskiego nadzienie z maku: Zobacz więcej
Przygodę ze ślimaki zaczęłam od konkursu „zerwane”, na który wysłałam przepis faszerowane kwiaty cukinii, zorganizowany w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku. Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Zobacz więcej
Czas ucieka mi nieubłaganie! Też tak macie? To straszne, a jednocześnie napawa mnie to optymizmem bo zbliża się grudzień, a tym samym ŚWIĘTA! Wiem, że to jeszcze trochę czasu, ale w tym roku będę Zobacz więcej
SmakiNaTalerzu
SmakiNaTalerzu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki na talerzu
Ślimaczki z budyniem

Ślimaczki z budyniem 65

Tego dnia od rana „COŚ” za mną chodziło. Chciało mi się czegoś – czegoś bliżej niesprecyzowanego. Czasami po prostu mam takie dni i …. staram się z tym nie walczyć;) W starych karteluszkach znalazłam Zobacz więcej
Składniki: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki ciepłego, rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 2 łyżki pasty sezamowej (tahin) 3 Zobacz więcej
Jakiś czas temu dostałam książkę “Ślimaka kulinarna podróż”, a że niedługo mam nadzieję odwiedzić farmę ślimaków, więc nie mogłam odmówić sobie przepisu inspirowanego książką. Najsmakowiciej wyglądały Zobacz więcej
malicja94
malicja94 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czekoladowa muffinka
Ślimaki z nutellą

Ślimaki z nutellą 22

Pyszne, ekspresowe ciasteczka idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie spędzić wieczności w kuchni. Sprawdzą się również w roli słodkiej przekąski na imprezowy stół. Czytaj więcej » Zobacz więcej
Patrycja M.
Patrycja M. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Simply Food
Placuszki z budyniem

Placuszki z budyniem 46

Jeśli jesteście fanami placków na słodko to mam dla Was świetny przepis na placuszki z budyniem. Ja, gdy ich spróbowałam po prostu przepadłam. Delikatne, puchate, aż chce się ich więcej i więcej i to Zobacz więcej
KasiaJ
KasiaJ Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pełny talerz
Ślimaki z ciasta francuskiego

Ślimaki z ciasta francuskiego 1069

Dzisiaj bardzo prosta propozycja, bo raczej przepisem tego nazwać nie można. Przez deszcz zużyłam to, co było w lodówce. Jednak najważniejsze, że efekt bardzo smaczny. Takie ślimaki można podawać na Zobacz więcej
(Proporcje na 20 - 25sztuk) SKŁADNIKI: - 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.35x42cm), - dżem z czereśni (ok.4 łyżki), - cukier puder do posypania (opcjonalnie). WYKONANIE Nagrzewam piekarnik do 200 Zobacz więcej
Pyszne, mięciutkie, drożdżowe... Ze słodkim twarożkiem i dużą ilością lukru. Można dodać rodzynki i/lub skórkę pomarańczową. Polecam! Ciasto: (ok.16 szt drożdżówek) 550 g mąki pszennej 20 g świeżych Zobacz więcej
Uwielbiam ciasto francuskie, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów i co najważniejsze smacznie i szybko. Oto ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem żółtym i pomidorami. Doskonałe Zobacz więcej