śliwki na zimę

Wyśmienite węgierki na zimę. Zamarynowane w wodzie z cukrem. Składniki: śliwki węgierki cukier woda Umyte i wydrylowane śliwki w połówkach wsypuj do wypażonych słoików do 2/3 wysokości. Na każdy 1 l Zobacz więcej
peggi
peggi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Peggi w kuchni
Śliwki na zimę

Śliwki na zimę 2444

0
Przychodzi taki moment, gdy po świątecznym obżarstwie trzeba pomyśleć o doprowadzeniu się do porządku. W takim przypadku chętnie sięgam po smoothie, a raczej sięgałabym gdybym miała świeże śliwki. W Zobacz więcej
Jeśli ktoś jest smakoszem knedli ze śliwkami, warto przygotować sobie trochę zapasów na zimę. Przepis jest bardzo prosty, moja teściowa przygotowuje w ten sposób śliwki od lat. Śliwkek nie trzeba Zobacz więcej
klaudiao
klaudiao Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MASZU
Czeko śliwka na zimę

Czeko śliwka na zimę 374

1
Zdałam sobie wczoraj sprawę, że nieuchronnie nadchodzi jesień. Choć nie czuć jej w powietrzu, to powoli ze straganów znikają wakacyjne przysmaki, zastępowane przez jesienne skarby. Śliwki, dynie, a Zobacz więcej
Risotto z kwiatami cukinii » Kompot ze śliwek na zimę Bardzo prosty do przygotowania kompot śliwkowy w słoikach na zimę. Składniki: 1 kg śliwek cukier woda Wykonanie: Owoce (trzeba pamiętać, że Zobacz więcej
Bardzo prosty sposób na kompot w słoikach na zimę. 0,5-1,5 kg śliwek węgierek ( im więcej śliwek tym bardziej aromatyczny kompot ) cukier woda Śliwki umyć, pokroić na połówki i wydrylować. Ewent. Zobacz więcej
Takie śliwki świetnie nadają się do ciasta, gdy zimą chcemy poczuć odrobinę lata :) Składniki: 4 kg śliwek ok. 1 kg cukru Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Układamy je w słoikach, przesypujemy cukrem Zobacz więcej
Śliwki do ciasta robię podobnie jak truskawki czy jagody. To taki rodzinny zwyczaj na zamknięcie za szkłem troszkę owoców, które potrzebujemy w zimie m.in. do ciasta, deserów czy koktajli. Te śliwki Zobacz więcej
Ten rok obfitował w piękne owoce. Żal było nie skorzystać i nie zrobić zapasów na zimę. Zamrażarka jest pełna woreczków z poziomkami i borówką amerykańską, a śliwki powędrowały do słoja. Na razie 6 kg Zobacz więcej
Dostaliśmy od mojego wujka, który ma sad ze śliwkami, całą ich skrzynkę:) PYSZNE!!!Musiało się to skończyć przetworami. Wczoraj zrobiłam z moim M. 35 litrowych słoików kompotu. A do jego zrobienia Zobacz więcej
U nas w domu robienie przetworów, czyli zapasów na zimę, idzie pełną parą. Czas na śliwki. Składniki, których będziemy potrzebować: śliwki (tyle, ile uzbieramy lub kupimy) cukier 5 łyżek do każdego Zobacz więcej
Śliwki w słoikach na zimę Śliwki w słoikach na zimę robię prawie co roku. Choć kilka słoiczków. Można je wykorzystać do ciast albo pierogów, albo po prostu zrobić z nich pyszny napój. Składniki: Zobacz więcej
do spiżarni podczas zimy. Na rynku dostępnych jest wiele modeli sokowników, ale zasadniczo składają się z czterech pojemników: od dołu pojemnik na wodę, pojemnik na sok, pojemnik na owoce i pokrywa Zobacz więcej
Śliwki w słoiku do ciasta na zimę Śliwki w słoiku czyli wg mnie najlepszy sposób na przygotowanie śliwek do ciasta na zimę. Przesmażone, pachnące prawie jak powidła. Śliwki w słoiku do ciasta 0,5 kg Zobacz więcej
Sezon na przetwory ze śliwek już w pełni. U nas też spiżarka zapełnia się słoiczkami z ich udziałem. Dzisiaj dla Was pyszny kompot ze śliwkami w roli głównej. Moja mama przygotowywała taki odkąd Zobacz więcej
Zaczyna się najbardziej lubiana przeze mnie część lata. Dojrzewają śliwki, które będzie można zamknąć w słoikach na zimę. W tym roku pierwsze śliwki trafiły do mnie jako prezent ze wsi, ze starego Zobacz więcej
W tym roku był prawdziwy wysyp śliwek. Jedliśmy i same, i w ciastach, i w tartach, a i tak jeszcze sporo zostało. Zamknęłam je w słoikach na zimę. Śliwki pasteryzowane bez cukru w słoikach (twistach) Zobacz więcej
Domowy kompot śliwkowy- wartościowy, o wyśmienitym smaku i przepięknym kolorze, który przypomni Tobie dziecięce lata i obiady u Mamy czy Babci, a do tego tak banalnie prosty w przygotowaniu, Zobacz więcej
Składniki : 2 kg śliwek 1 l wody 40 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć w słoikach do wysokości 3/4 słoika. Z cukru i wody ugotować syrop i gorącym Zobacz więcej
Prawdziwe powidła przeważnie robię dopiero z ostatnich zwykłych węgierek. Te nieduże, pomarszczone na końcach i bardzo słodkie nie potrzebują wtedy dodatku cukru. Wcześniejsze odmiany śliwek nie są Zobacz więcej