śliwkowe dokładnie ważone

mysza75
mysza75 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wesoła kuchnia
Kaczka z owocami

Kaczka z owocami 260

0
mieszam dokładnie i nacieram marynatą kaczkę na zewnątrz. Do pozostałej marynaty dodaję pokrojoną cebulę, i nadziewam kaczkę nią. Spinam szpilkami kaczkę i odstawiam na 24 do lodówki. Na drugi dzień Zobacz więcej
Piernik to taka moja ostatnia zachcianka i powiem wam, że bardzo pyszna zachcianka :) Piernik z powidłami ciasto; 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 2 jajka 4 łyżki kakao 2 Zobacz więcej
pestki, dopiero potem ważymy. Na 3 kg śliwek bez pestek potrzebujemy 0,5 kg cukru i 3 łyżki octu, oczywiście możemy modyfikować proporcje według naszych potrzeb. Śliwki pozbawione pestek wrzucamy do Zobacz więcej
na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeżeli ciasto zbytnio się lepi, można podsypać trochę mąki. Uformować kulki o wadze ok.50 g [moje ważyły po 60g i wyszło ich 16 sztuk]. Każdą kulkę Zobacz więcej
Ale nakombinowałam! Samo nazwanie ciasta zajęło mi więcej czasu niż jego upieczenie. Nazwa długa jak październik a słodka jak lipiec. Na szczęście czas poświęcony na upieczenie jest odwrotnie Zobacz więcej
tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami Zobacz więcej
czy siak w ramach "przeprosin" za niedotrzymane słowo, podaję jeszcze drugi przepis, tym razem na idealne do zawekowania kompoty śliwkowe z wanilią. Również szalenie proste. Składniki: śliwki cukier Zobacz więcej
ziaren ziela angielskiego 50 g suszonych grzybów 500 g łopatki bez kości sól, czarny pieprz i majeranek 2 kiełbasy (użyłam surowe, ważące 300 g) 2 duże cebule (białe lub czerwone) 1 słoiczek Zobacz więcej
Świąteczne przygotowania kulinarne (i nie tylko) trwają! Pierniczki leżakują w puszce, a niektóre, zaopatrzone w dziurkę, zawisną na choince. Staropolski piernik kruszeje pod wpływem śliwkowych Zobacz więcej
Mariola88
Mariola88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowe ciasta
Ciasto Jubileuszowe

Ciasto Jubileuszowe 916

1
, którą poświecicie pichceniu. Przepis pochodzi z zasobu przepisów siostry Anastazji, więc mamy tutaj dobrze znaną (i lubianąJ) masę jabłkową, masę z mielonymi orzechami włoskimi, przełamaną Zobacz więcej
zbyt duże, lub gdy mamy duże, należy je przekroić na pół, najlepiej na dwa długie, wąskie kawałki. Moje były małe, 6 piersi ważyło ok.1kg. Wyczulam na wielkość, albowiem za pierwszym razem, gdy Zobacz więcej
Powidła śliwkowe w trzech odsłonach - Dżemy i konfitury - W kuchni i ogrodzie - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU W kuchni i ogrodzie Powidła śliwkowe w trzech odsłonach Zobacz więcej
z cienką błonką po jednej stronie, Waży jakieś 25 dag, smaży się go o 2 minuty z każdej strony. Rib-eye- stek z antrykotu od 250 do 600 gram Tak wyglądała uczta dla mojego mięsożercy : Jako mięso Zobacz więcej
Wielowarstwowy tort korzenny to pyszny i efektownie wyglądający przekładaniec, idealny do przygotowania na nadchodzące święta. Osiem mocno korzennych placków przełożonych jest masą budyniową oraz Zobacz więcej
renata_targosz
renata_targosz Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ArtKulinaria
Piernik staropolski

Piernik staropolski 171

0
najlepiej ręką - mąkę, całe jajka, rozpuszczoną w mleku sodę, sól oraz przyprawę korzenną. Ciasto dokładnie wyrabiamy. na tym etapie będzie kleiste i rzadkawe. Wkładamy do kamionkowego, lub Zobacz więcej
, za to powidła śliwkowe do tego domowej roboty dają ciastu wilgotności i kwaskowej nutki, której niby nie czuć, ale jednak gdzieś w tle przebija i subtelnie uwodzi. Składniki podaję na formę o Zobacz więcej
pszennej tortowej 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 250 g masła kokosowego rafinowanego (lub innego roślinnego) 100 g cukru pudru 1 średni banan duża łyżka cynamonu płaska łyżka sody Zobacz więcej
w wersji orzechowej - migdały zastępujemy połówkami orzechów włoskich, sposób postępowania jest dokładnie taki sam. Do ciasteczek orzechowych można ugotować nadzienie z suszonych śliwek (w ten sam Zobacz więcej
znany i szanowany krakowski recenzent kulinarny, który ważył się bar Krowarzywa nieco skrytykować. Nie, on go nie zjechał. Nie, on nie marudził, że mięsa nie ma. Nie, on nie pisał, że wegański burger Zobacz więcej
NALEWKI NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU 10 lipca 2015 NALEWKI NALEWKA AGRESTOWA MIESZANA 2 listopada 2014 NALEWKI Nalewka z czarnej porzeczki 11 stycznia 2012 NALEWKI Nalewka śliwkowa 11 listopada Zobacz więcej