słodka pasta

{{headerMessage}}
Słodkie bułki z pastą Tsubu-an Słodkie bułki na przyjęcie, w stylu japońskim - tylko z pastą tsubuan, czyli słodką pastą z fasoli azuki. Fasola azuki, zwana również czerwoną soją to częsty składnikiem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Anko, czyli słodka pasta z fasoli azuki to bardzo popularny składnik japońskich słodyczy. Można ją wykorzystać na przykład do upieczenia anpan, zrobienie dorayaki, yokan albo zupy zenzai. To także Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Scroll down for English Pasta z czarnego sezamu to popularny w kuchni azjatyckiej (zwłaszcza w japońskiej i chińskiej) dodatek do dań: deserów i wypieków w wersji słodkiej, i słonych potraw wwersji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zacznijmy od tego, ze nie umiem zrobić ładnego zdjęcia paście. Przepis prosty i łatwy w wykonaniu. Tsubuan, słodka pasta z fasolki azuki to popularny składnik japońskich deserów. Przepisów na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kupiłam 200 gram groszku, obrałam i zblanszowałam na odrobinie oliwy, dodałam kilka listków mięty, sól i pieprz. Po 5 minutach pociskałam, dodałam troszkę cytrynowej oliwy i jeszcze świeżą miętę. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnio szukam sposobu na zwiększenie ilości siemienia lnianego w mojej diecie. Picie lnu zalanego wrzątkiem na razie mi nie wychodzi, więc zmielone ziarna przemycamgdzietylko się da. W zupach, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas na wyjątkowe śniadanie, jesienne śniadanie. Jak za oknem takie słońce, to na talerzu musi być słodko i kolorowo, a przede wszystkim nietuzinkowo! Całkiem przypadkowo wymyśliłam dzisiaj mega Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Oh, Awokado.... tak bardzo Cię uwielbiam... Chyba wszyscy, którzy zdrowo się odżywiają lub są na dietach wege, wiedza dobrze, że słodko nie musi oznaczać niezdrowo :) Na bloga z pewnością jednak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
fasolę) i ponownie zalewamy dużą ilością wrzątku, w którym już na małym ogniu gotujemy adzuki do miękkości przez około 45 – 60 minut. Fasolę odcedzamy (można zostawić sobie trochę wody do regulowania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 łyżka to ok: 70 kcal 1 g błonnika 2,5 g białka 4,5 g tłuszczu 5 g węglowodanów SKŁADNIKI(na ok. 10 łyżek): pół dużej szklanki czerwonej soczewicy (ok. 100g) duża marchewka malutka czerwona cebulka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
oraz green plums zorganizowały akcję wspólnego pieczenia bułeczek z słodką pastą z fasoli azuki. Skorzystałyśmy z przepisu na bułeczki z Japońskiej Kuchni Karoliny. Upieczone bułeczki są delikatne i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wiedziałam, że kolejna musi być sezamowa – miałam nadzieję, że tak jak tahini, czy ziarnka sezamowe, będzie miała ten cudowny posmak chałwy. I nie myliłam się – sama w sobie jest lekko gorzkawa, ale Zobacz więcej
{{headerMessage}}
posmarowane pastą sezamowo-daktylową. Uczta dla mojego podniebienia! Ciężko o coś smaczniejszego! Pasta sezamowo-daktylowa Składniki: Sezam (250 ml wcześniej uprażonych ziaren) Daktyle (12 sztuk lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
słodką pastą z fasoli, zwaną anko. Pierwszy raz robiłam te urocze, trochę egzotyczne drożdżówki przy okazji wizyty Toshiego rok temu. Nie jadłam oryginalnych bułeczek, więc nie byłam do końca pewna Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli nie zdążyliście usmażyć powideł – nic straconego. Oto wyjście awaryjne: pasta z suszonych owoców, z dodatkiem soku z pomarańczy i przyprawiona goździkami. Uwaga! Jest naprawdę BARDZO słodka. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedyś w knajpie z azjatyckim jedzeniem natknęłam się na tajski sos - mieszankę sosu słodkiego chili i solonego masła orzechowego i od tamtego momentu ten smak chodzi za mną non stop. Pewnego dnia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiedyś w knajpie z azjatyckim jedzeniem natknęłam się na tajski sos - mieszankę sosu słodkiego chili i solonego masła orzechowego i od tamtego momentu ten smak chodzi za mną non stop. Pewnego dnia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się śpi? Zaskakujące jest to, że rano wcale nie odczuwam tego, że w nocy źle śpię. Jestem co prawda trochę zmęczona, ale nie tak, jak można by było się spodziewać:) Rano fundujemy sobie jakieś ekstra Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W poprzednim poście pokazałam Wam pastę z fasolki mung wytrawną, z nasionami i pietruszką, teraz na tej samej bazie wyprodukujemy pastę słodką, niemal czekoladową. Udało mi się ukryć w niej nasiona Zobacz więcej
{{headerMessage}}
koktajle bez mięsa Zainspiruj się Wrażenia kulinarne Przepisy bez mięsa Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado Monika • Zobacz więcej