słonina dojrzewająca

{{headerMessage}}
jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na tą przekąskę powinien na stałe wpisać się w ich tradycje i być kluczowym daniem na szwajcarskim święcie cebuli w Berni. Słonina Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Medalion wołowy

Medalion wołowy 279

0
{{headerMessage}}
Weźmij materii mięsnej... jak pisał autor "Compendium ferculorum" - w lodówce w charakterze materii figurował kawałek wołowiny. Uformowany szybko (energii jeszcze starczyło) w dwa medaliony owinięte Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Słonina po ukraińsku Składniki: - słoninka od 4cm w górę, najlepiej przerośnięta mięskiem - czosnek - majeranek - sól kamienna Słoninę kroimy na ka wałki dopasowane do naczynia. Nakłuwamy nożem i Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Wędzona słonia w pełnej krasie

Wędzona słonia w pełnej krasie 540

0
{{headerMessage}}
Dziś będzie bez przepisu, dziś będziemy się chwalić. Właściwie to powinien chwalić się Camilos, bo przy wyrobie słoniny to ja raczej wyłącznie asystuję. Taki mały czeladnik ze mnie - przynieś, podaj, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Pasztet z jelenia i królika Boczek solony wg. beiota Boczek solony wg. beiota Podpatrzyłem i posmakowałem specjałów z Litwy na jarmarku i na podstawie wyglądu i smaku ich słoniny zrobiłem swój Zobacz więcej
{{headerMessage}}
naturalne przyprawy . 2. Pasztet Staropolski - skład : 95 % mięsa wieprzowego , słonina ze świni złotnickiej 3 % pozostałe 2 % to zioła, przyprawy naturalne i sól. 3. Kiełbasa w słoiku ze świniobicia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Węgry to magiczny kraj winem płynący. Setki urokliwych winnic i klimatycznych winniczek wypełnionych po brzegi beczkami z dojrzewającym nastawem z winogron. Kierując się do mniejszych miejscowości Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia bez chemii
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa 14049

5
{{headerMessage}}
Moja szynka i baleron już dojrzewają do wędzenia (chyba w piątek będę wędził), więc chciałem zrobić jeszcze trochę kiełbasy, żeby uwędzić za jednym zamachem. Przeczytałem w Internecie 100 przepisów, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasy dojrzewające z dzika Składniki: - mięso z dzika, ścinki lub szynki, boczek, łopatka, karkówka - osłonki białkowe fi 45mm Do tego marynata. Ja zrobiłem coś na wzór marynaty Grześka565. - sól Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się kończy ), ale już wiem, że pewnie w przyszłym tygodniu zrobię kolejną porcję żeby była na Wielkanoc. Chorizo jest pyszne ostre, konkretne w smaku, dojrzewające z każdym dniem suszenia. Chorizo ( Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Przepiórki faszerowane

Przepiórki faszerowane 2002

0
{{headerMessage}}
3 przepiórki, 2 łyżki brandy, 1 łyżka tartej suchej bułki, 2 garście włoskich orzechów, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Pieczeń wołowa w garnku rzymskim

Pieczeń wołowa w garnku rzymskim 269

0
{{headerMessage}}
Dawno nie piekłam wołowiny, więc kiedy udało się kupić ładny kawałek, postanowiłam upiec go w całości. Ponieważ jakiś czas temu zepsuło mi się znakomite narzędzie do szpikowania słoniną, tym razem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nacinamy niemal do końca, ale nie do końca, aby połówki się "trzymały". W szczelinie montujemy plaster słoniny/boczku. Tak przygotowaną grule zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na żarze Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Chorizo Polonia

Chorizo Polonia 338

4
{{headerMessage}}
Chorizo Polonia Chorizo to jedna znajsmaczniejszych kiełbas dojrzewających. Można ją podwędzić na zimno, ale nie koniecznie. Na surowo, jako składnikinnych potraw ciepłych, można ją dodawać następnego Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
codogara
Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach 135

1
{{headerMessage}}
Kapuśniak na żeberkach W górach to kwaśnica, w innych regionach parzybroda, a u mnie po prostu kapuśniak. Oczywiście są pewne różnice w tych zupach, ale jeden element jest wspólny - kiszona kapusta. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Grillowany antrykot z dojrzewającej wołowiny Grilled beef entrecote Entrecot a la parrilla Wołowina nie trzeba przygotowywać tak jak wieprzowiny, nie musimy marynować mięsa. Przed grillowaniem Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
para w kuchni
Słonina wędzona

Słonina wędzona 8618

4
{{headerMessage}}
Kolejna odsłony Domowej Masarenki :) Dziś przyszedł czas na opisanie znakomitego delikatesu jakim jest wędzona słonina - niezastąpiony smakołyk na kanapki, "podkładka" pod jajka sadzone czy składnik Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ilością tymianku. Dobór mięs jest duży, ale ważne żeby była wieprzowina (boczek, słonina, karkówka, kiełbasa np. polska, biała, frankfurteki) oraz confit z gęsi, kaczki. Stosuje się też jagnięcinę. Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Szynka a

Szynka a  2066

1
{{headerMessage}}
z jednego boku i najważniejsze żeby miała tłuszcz na wierzchu (słoninę). 3.SUSZENIE I DOJRZEWANIE Następnie 6 lub 9 miesięcy musi sie suszyć (powieszona za kopyto) w warunkach naturalnych (przy Zobacz więcej
topika
topika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
topika.pl
Kiełbasa kresowa

Kiełbasa kresowa 659

2
{{headerMessage}}
Kiełbasa nabiera ostrego smaku podczas długotrwałego wędzenia na zimno a także długiego dojrzewania. Ten wyrób może być przechowywany kilka miesięcy w chłodnym, suchym i lekko przewiewnym miejscu. Zobacz więcej