słonina dojrzewająca

Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gosia gotuje
Peklowana domowa słonina

Peklowana domowa słonina 1162

To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, doruskich pierogów. Potrzebny zarówno do farszu, jak i okrasy. Zresztą taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, a pokrojona cieniuteńko Zobacz więcej
Nie wędzona Wędzona SUROWIEC I PRZYPRAWY -słonina -czosnek -sól nie jodowana gruba -pieprz ziołowy białowieski WYKONANIE Kupioną Zobacz więcej
filipion
filipion Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste Żarcie SimpleLife
SZYNKA DOJRZEWAJĄCA

SZYNKA DOJRZEWAJĄCA 18904

Surowa dojrzewająca szynka to coś pysznego. Z kilograma mięsa wychodzi około pół kilograma wędliny. Czas przygotowania to nie mniej niż tydzień. Każdy może ją zrobić w domu i nie trzeba Zobacz więcej
SUROWIEC -słonina ze skórą najlepiej aby była gruba z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -jeśli słonina jest z dużymi przyrostami mięsnymi można lecz nie trzeba Zobacz więcej
Sezonowy garnek
Sezonowy garnek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sezonowy garnek
Karkówka dojrzewająca

Karkówka dojrzewająca 607

Domowe wędliny – Karkówka dojrzewająca Wszyscy doskonale wiemy jak drogie są szynki dojrzewające. Okazuje się, że wystarczy trochę cierpliwości i możemy sami zrobić sobie pyszną wędlinę dojrzewającą, Zobacz więcej
Obłędny pomysł na bób. Podsmażony z aromatycznym czosnkiem, szalotką i odrobiną chilli, a do tego słona szynka dojrzewająca. Tę ostatnią możecie zamienić na dobrej jakości chudy boczek. też będzie Zobacz więcej
SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -2 kg słoniny najlepiej grubej 4-6 cm -czosnek dobrej jakości 2-3 główki -pieprz cayenne -pieprz ziołowy białowieski- jest to mieszanka przypraw w skład której Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
szynka suszona dojrzewająca

szynka suszona dojrzewająca 16354

Suszenie mięsa to najstarszy sposób konserwacji, metoda ta jest bardzo łatwa i nie wymaga drogich dodatków. Takim sposobem można przygotować różne rodzaje mięsa. By powstała wyborna domowa Zobacz więcej
Jako, że w sklepach roi się od fig, które są w dodatku w bardzo dobrych cenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Ostatnio przygotowałam sałatkę z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i Zobacz więcej
tofka
tofka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
para w kuchni
Słonina wędzona

Słonina wędzona 9012

Kolejna odsłony Domowej Masarenki :) Dziś przyszedł czas na opisanie znakomitego delikatesu jakim jest wędzona słonina - niezastąpiony smakołyk na kanapki, "podkładka" pod jajka sadzone czy składnik Zobacz więcej
SUROWIEC -słonina z przyrostem mięsnym o grubości 5-8 cm ze skórą najlepiej aby była z wioskowego uboju smalona słomą jeśli takiej nie mamy to może być ze sklepu -do słoniny bez mięska nie dajemy Zobacz więcej
SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -2 kg słoniny najlepiej grubej4-6 cm -czosnek dobrej jakości 2-3 główki -pieprz cayenne -pieprz ziołowy białowieski- jest to mieszanka przypraw w skład której Zobacz więcej
SUROWIEC -słonina 1,5 kg najlepiej gruba moja ma 5-6 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana gruba -czosnek surowy dobrej jakości jedna główka -czosnek granulowany sypany z ręki Zobacz więcej
Białe szparagi z szynką to bardzo prosta i bardzo smaczna przystawka. Cienko obrane szpragi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, tak żeby zmiękły, ale pozostały chrupiące. Zaraz po ugotowaniu Zobacz więcej
Habanerka , polędwica dojrzewająca Habanerka , to kolejna wariacja w temacie wędlin długo dojrzewających , czy jak się popularnie traktuje : z pończochy " class="wp-smiley" style="height: 1em; Zobacz więcej
W sklepach ostatnio zaczynają pojawiać się świeże figi. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę, żeby wykorzystać je do sałatki. Figi są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele wyjątkowych Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Wołowina dojrzewająca

Wołowina dojrzewająca 239

Wołowinę przygotowuje się dokładnie tak samo jak popularny „schab z pończochy” (czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą!). Niektórzy najpierw zasypują Zobacz więcej
Bardzo smakował mi schab z pończochy, który robiłam już jakiś czas temu. Tym razem eksperymentowałam z szynką i kolejny raz wyszła z tego smaczna domowa wędlina. Użyłam gotowej mieszanki ziół, które Zobacz więcej
dietykon
dietykon Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dietykon
Polędwiczka dojrzewająca

Polędwiczka dojrzewająca 52

Mamy obecnie dostęp do mięsa dobrej jakości, zdarzają się w sprzedaży polędwiczki wieprzowe atrakcyjne cenowo, warto więc bez zbędnych urządzeń i wyszukanych przypraw sporządzić taką polędwiczkę Zobacz więcej
solona słonina nie kojarzyła mi się nigdy z czymś co bym chciała spróbować. do momentu gdy dostałam książkę kucharską grzegorza łapanowskiego. on o niej tylko wspomina, ale to wystarczyło bym Zobacz więcej