słonina litewska

Znalazłam ten przepis na FB w grupie Wędzarnicza Brać i postanowiłam zrobić ją koniecznie natomiast pan według którego pomysłu jest słonina twierdził że to przegryzka iście dla panów bo to niby do Zobacz więcej
miękkie ciasto, toczyć z niego wałeczki i kroić tak, jak leniwe pierogi. Gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Podawać ze smażoną słoniną lub boczkiem i smażoną kapustą kiszoną po litewsku. Zobacz więcej
Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku Zobacz więcej
Bigos świąteczny to tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Jego sekret tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich składników. Najlepszy bigos to taki który jest Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana 1131

4
... zwana też kuglem litewskim. Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z „Kuchni kresowej z Podlasia” A.E. Stawskiej. Ja swój kugel doprawiam mocno rozmarynem, co by Kalabryjczyk był zadowolony, a że Zobacz więcej
Sokolio
Sokolio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łakomy Kąsek
Kartacze vel Cepeliny

Kartacze vel Cepeliny 1521

2
Kartacze to potrawa pochodzenia litewskiego, która zagościła w kuchni regionalnej Suwalszczyzny. Na Litwie noszą nazwę cepelinów, chociaż to określenie przyjęło się również w Polsce. Kartacze uważane Zobacz więcej
Leniwa niedziela? - nie, to nie dla mnie;) Rozpiera mnie energia, tylko muszę ją pożytecznie ukierunkować. Może knysze? To musi być pyszne, pomyślałam, gdy pierwszy raz zobaczyłam knysze. Wywodzą się Zobacz więcej
woreczek do niego. Jeśli nie mamy wędzonych uszu (ja zakupiłem w sklepie litewskim wędzone i mocno zasolone uszy w znacznej ilości soli) to kupujemy uszy z młodych sztuk wieprzy, oczyszczamy i Zobacz więcej
kulinarnych. Poza tym chciałem spróbować i zakupić tamtejsze wędliny i przetwory, o których już wcześniej pisałem na fanpage. Trzeba przyznać, że pięknie się prezentują susząc się w restauracyjnej Zobacz więcej
elwirski
elwirski Obserwuj blogaObserwujesz bloga
na moim stole
Cepeliny z mięsem

Cepeliny z mięsem 139

0
dziwnego, cepeliny vel kartacze to potrawa pochodzenia litewskiego, która na stałe zagościła w kuchni regionalnej północno -wschodniej Polski. Pochodzę ze Szczecina. Zbierając truskawki w Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Warsztaty - pieczenie chleba

Warsztaty - pieczenie chleba 286

0
godzin robiąc jeszcze inne rzeczy, zwłaszcza robiąc inne rzeczy, ale zawsze coś tam mi w głowie zostało :) Wszystkie chleby były pieczone z dodatkiem mieszanek ziołowych Kamis: do chleba Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Bigos

Bigos 306

0
opisu więc niech fragment IV księgi "Dyplomatyka i łowy" uatrakcyjni dzisiejszy wpis. "Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek, Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Aby cenić litewskie pieśni Zobacz więcej
pod koniec gotowania. Różne są przepisy na przyrządzanie staropolskiego bigosu, a każdy (w opinii przyrządzającego) jest najlepszy i jedyny. Najbardziej znane odmiany bigosu to bigos myśliwski, Zobacz więcej
(9) sałatki (9) serniki (7) sosy (1) surówki (2) słodycze (2) wieprzowina (16) wołowina (2) wędliny (2) zupy (31) śniadania (9) Popularne posty sok z czerwonej porzeczki sok malinowy chłodnik Zobacz więcej
na stronie restauracji. Przyjmowane będą też zamówienia na cepeliny , kartacze i litewskie pierogi z mięsem. Sklep jest czynny wtedy, kiedy restauracja. Kupiłam sobie podsuszanej kiełbasy i schabu, Zobacz więcej
qulinarna
qulinarna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Qulinarna Ania
Kostka Luwr

Kostka Luwr 135

0
: Kostka Luwr. Ciasto jest mega czekoladowe, syyyte, bardzo słodkie - zawiera ponad pół kilograma czekolady! Z podanych produktów wychodzi w sumie niezbyt duże ciasto, ale ze względu na sytość sami Zobacz więcej
. Kiedyś i dziś – mrożone w workach na zewnątrz chat, zabierane jako prowiant na polowanie… Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody. Tak i te dzisiejsze pielmienie możecie zrobić hurtem – i zamrozić, i Zobacz więcej
, na którym byłam wyglądało tak: Tartinka z wędzoną słoniną i kiszonym ogórkiem z Hajnówki Carpaccio z jelenia z serem bursztyn i marynowanym borowikiem Babeczka z musem z koziego sera Bio, Zobacz więcej