słonina peklowana przepis

{{headerMessage}}
Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... A jak święta to i tradycyjnie wędzenie. Lubię wędzić słoninę, przy każdej okazji staram się przygotować kawałek czy dwa albo z kilogram. Tak było i tym Zobacz więcej
Gosia z Wrocka
Gosia z Wrocka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gosia gotuje
Peklowana domowa słonina

Peklowana domowa słonina 5498

4
{{headerMessage}}
To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, doruskich pierogów. Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Słonina wg Basi

Słonina wg Basi 4856

2
{{headerMessage}}
Słonina wg Basi Składniki: - słonina wieprzowa - peklosól 18g/kg Słoninę kroję w odpowiednie kawałki i pekluję peklosolą. Dalej to trzeba się dać ponieść fantazji i użyć przypraw jakie się lubi, ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa palcówka z dzika Składniki: - 4,5 kg mięsa kl. I z dzika - 0,5kg słoniny z dzika, - peklosól 17 g/kg, - pieprz 1,2 g/kg, - ziele angielskie 0,5 g/kg, - majeranek 0,5 g/kg, - czosnek 2-3 g/kg, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
,pieczeń ,gulasz,do wędzenia. Łopatka - nadaje się do duszenia - na pieczeń duszoną, zrazy, do pieczenia, do gotowania jako mięso peklowane gotowane oraz na wyroby z masy mielonej. Żeberka - nadają Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mielonka z szynkowara z dodatkiem papryki, smakuje bardzo podobnie do kupnej mielonki, jest trochę bardziej zwarta. Przede wszystkim jednak wiemy co jest w środku. Składniki: 700 g łopatki wieprzowej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Krakowska podsuszana wg. 16 Krakowska podsuszana wg. 16 Surowce i przyprawy: - wieprzowina kl. I peklowana - 2,3 kg - wieprzowina kl. II peklowana - 1,7 kg - słonina lub tłuszcz drobny - 0,5 kg - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa gospodorza Arkadiusza Składniki - 1,5 kg polędwicy - 2 kg mięsa z łopatki kl I - 1,5 kg mięsa z łopatki z przerostami tłuszczu, boczku, podgardla - 1 kg słoniny - przyprawy: majeranek, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
solona słonina nie kojarzyła mi się nigdy z czymś co bym chciała spróbować. do momentu gdy dostałam książkę kucharską grzegorza łapanowskiego. on o niej tylko wspomina, ale to wystarczyło bym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Mięso młodego dzika jest jak cielęcina i nie ma co klasyfikować. Taki dzik waży ok. 40-50kg na koniec zimy i jest bardzo chudy. Okrawki mięsa z młodego dzika mogą być z niewielką ilością tłuszczu Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Pasztet smarowny

Pasztet smarowny 876

2
{{headerMessage}}
Pasztet smarowny Składniki: - mięso wieprzowe kl. II 1kg - wątróbki kurze 1kg - słonina 1kg - pieprz czarny 1,5g/kg - imbir 0,5g/kg - kwiat lub gałka muszkatołowa 0,5g/kg - kasz manna 50g/kg Pasztet Zobacz więcej
{{headerMessage}}
szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 gpeklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 Zobacz więcej
deptusia
deptusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kurpinka gotuje
domowa kiełbasa czosnkowa

domowa kiełbasa czosnkowa 405

0
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI 5 kg łopatki wieprzowej 10 g soli peklującej 4 kg mięsa mielonego wołowego (mięso było przemrożone tj. zamrożone na 2 dni po czym rozmrożone) 0,5 kg słoniny 2 duże główki czosnku pieprz Zobacz więcej
NiezlyMlynek
NiezlyMlynek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Niezły Młynek
Domowa wędzona kiełbasa

Domowa wędzona kiełbasa 17915

3
{{headerMessage}}
wyrabiamy ok 20-30 minut ( jeżeli będzie bardzo twarde dodajemy ok 0,5 szklanki zimnej wody. Jelita dobrze myjemy i nadziewamy mięsem, co jakiś czas zakręcając aby powstały kiełbaski. Zawieszamy na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj zapraszam na pyszną roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kiełbasa kanapkowa z dzika Składniki: - mięso kl. I z dzika 1,8kg - mięso kl. II z dzika 1kg - mięso kl. III z dzika 0,5kg - mięso kl. II wołowe 0,7kg - słonina wieprzowa lub z dzika 1kg - pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polędwica z dzika pieczona w borniaku Składniki: - polędwica z dzika (warchlaka) ze słoniną - czosnek - jałowiec - pieprz - serwatka w proszku - peklosól Sposób wykonania: Polędwice ze słoniną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polędwica z dzika pieczona w borniaku Składniki: - polędwica z dzika (warchlaka) ze słoniną - czosnek - jałowiec - pieprz - serwatka w proszku - peklosól Sposób wykonania: Polędwice ze słoniną Zobacz więcej
gatita
gatita Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarne przygody Gatity
Kiełbasa myśliwska

Kiełbasa myśliwska 1337

1
{{headerMessage}}
Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że samodzielnie przygotowana kiełbasa jest najsmaczniejsza ! Jest Kiełbasa myśliwska Czas przygotowania: Proporcje na 5 kg kiełbasy Składniki: 2500 g Zobacz więcej