smaczne rizotto

Sposób przygotowania tego dania różni się trochę od klasycznego rizotto tym, że ryż jest gotowany w garnku a nie podsmażany i duszony na patelni. Nie wiem co na to Włosi ale wg mnie nie jest to gorsze Zobacz więcej
kawałek mięsa do nagotowania zupy (ok.30dkg) włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, 1/3 selera, mały por) sól, liść laurowy, ziele angielskie ryż do rizotto (lub inny) 2 małe przeciery pomidorowe kmin Zobacz więcej
Kasza jęczmienna z szałwią i bakłażanem To jest blog archiwalny, zapraszam nahttp://domekzpiernika.blogspot.com/ To danie to właściwie trochę rizotto z kaszy jęczmiennej w połączeniu z bakłażanem. Zobacz więcej
podsmazyc boczek pokrojony w prostokątną kostkę (istnieje coś takiego :D?) oraz cebulkę. Ugotowaną kaszę dorzucić do boczku. Zamiast boczku można użyć kiełbaski. Wszystko dosmaczyć solą, pieprzem Zobacz więcej
20 dkg ryżu do rizotto 4 dkg suszonych grzybów cebula 2 łyżki masła vegeta sól 1) Grzyby namocz i ugotuj w osolonej wodzie. 2) Cebulę pokrój i dopraw vegetą. 3) Na łyżce masła podsmaż cebulę. Kiedy Zobacz więcej
Kuchnia włoska inspiruje mnie od dawna. Cenię ją za to, że przepisy są bezproblemowe i bazują na tym, co akurat mamy w domu. Zawartość mojej lodówki zainspirowała mnie do przyrządzenia prostego i Zobacz więcej
Ostatnio publikowałam przepis dla wielbicieli pikantnych smaków, a dziś polecam delikatne danie kuchni włoskiej - rizotto z warzywami. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionych jarzyn, mrożonych Zobacz więcej
Nadeszla jesien, a wraz z nia sezon dyniowy. Kupilam wileka dynie, przytargalam ja do domu i w pierwszej kolejnosci ugotowalam zupe. Do jej przyrzadzenia wykorzystalam jedynie niewielki wycinek tego Zobacz więcej
Pyszne Rizotto mediolańskie czyli tytułowe risotto alla milanese z borowikami to bardzo proste danie, które zwala z nóg swoim smakiem i boskim grzybowym aromatem :) każdy, nawet totalna noga kulinarna Zobacz więcej
Pyszne Rizotto mediolańskie czyli tytułowe risotto alla milanese z borowikami to bardzo proste danie, które zwala z nóg swoim smakiem i boskim grzybowym aromatem :) każdy, nawet totalna noga kulinarna Zobacz więcej
powinny dać się zrobić kulki. Formuj kulki często mocząc dłonie aby mięso nie przyklejało się do rąk. Zagotuj wodę z solą w dużym garnku i kładź delikatnie na wrzątek uformowane pulpety. Zamieszaj. Zobacz więcej
mąkę i szybko mieszaj, żeby zrobić zasmażkę. Do zasmażki wlej 1 szklankę zimnej (to ważne) wody i szybko wymieszaj, żeby nie zrobiły się kluski. Dodaj kostkę rosołową i przecier pomidorowy. W trakcie Zobacz więcej
smaczne. Myślę,że smakowałyby innym wielbicielom podrobów, gdyby nie wiedzieli co jedzą:-) Poważnie nam smakowało: Potem dostałyśmy przystawkę do dania głównego, która była wliczona w cenę. Ponieważ Zobacz więcej
składnikiem krupniku. Sprawdzi się również jako dodatek do: pomidorowej, koperkowej, grzybowej czy kremów warzywnych. - Można z niej przygotować kaszotto (na wzór włoskiego rizotto) oraz placki i Zobacz więcej