smak indii

Teraźniejszość. Tu i teraz. Ciężko jest doceniać cierpienie, prawda? Wszystko kręci się wokół szczęścia. Chwil radości. Czy tylko one determinują nasze życie? Co nas kształtuje i co warto doceniać... Zobacz więcej
bobsi_100
bobsi_100 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zdrowe smaki
Smak Indii: Mango Chutney

Smak Indii: Mango Chutney 247

To co najbardziej lubię w kuchni indyjskiej to chutney-e. Ostatnio postanowiłam zrobić jeden z nich samodzielnie. Spodziewałam się otrzymać coś "chutney-o podobnego" a jednak wyszedł z tego całkiem Zobacz więcej
Kurczak Tandori na puree ... » Odkryj Smaki Indii "PATAK'S" Jakiś czas temu zawitała do mnie paczuszkaz bardzo ciekawą i aromatyczną zawartością Przedstawiam Wam oryginalne indyjskie produkty marki Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grace w kuchni
Smaki Indii: Kurczak tandoori

Smaki Indii: Kurczak tandoori 83

Kolejne wspomnienie naszej cudownej podróży. Soczysty, aromatyczny, kolorowy kurczak tandoori. Tradycyjnie długo marynowany w jogurcie oraz mieszance przypraw, a następnie pieczony w głębokim piecu. W Zobacz więcej
emiliana
emiliana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gliniany talerzyk
Smak Indii w domowym zaciszu

Smak Indii w domowym zaciszu 64

Smak Indii w domowym zaciszu | glinianytalerzyk glinianytalerzyk Ceramiczne poszukiwania pysznych smaków Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Przykładowa strona Smak Indii w domowym Zobacz więcej
Jeśli miałabym wskazać najbardziej aromatyczną i bogatą w smaki kuchnię, to pewnie byłaby to kuchnia indyjska. A wszystko dzięki zróżnicowaniu społecznemu Indii oraz stosowaniu wielu przypraw. Czasem Zobacz więcej
Dosakai dal. Smak południowych Indii – Zdrowsze Jedzenie Zdrowsze Jedzenie Blog o zdrowym stylu życia Menu Przeskocz do treści O nas Przepisy Pielęgnacja Kontakt Strona główna » Przepisy » Dosakai Zobacz więcej
ewuska2016
ewuska2016 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To be
Smak Indii

Smak Indii 56

Cześć Kochani! W poszukiwaniu pomysłu na dzisiejszy obiad znalazłam kurczaka. Początkowo myślałam nad kotlecikami z migdałami albo płatkami,,aleee jednak nie. W szafce znalazłam pomidory,szkoda żeby Zobacz więcej
Indyjsko. Kolorowo. Pikantnie i aromatycznie. Rozgrzewająco. Cała kuchnia pachnie kuminem. I imbirem. Najulubieniej. I przychodzi zapomnienie wiatru i deszczu za szarym oknem. Masala dal /przepis dla Zobacz więcej
W październiku rozpoczęła się nasza 3-miesięczna wyprawa do Indii, podróżą tego nie nazwę, bo ta kojarzy się z jakąś romantyczną, niesamowitą wizytą w obcym kraju, a nasz pobyt do takich nie należy. Zobacz więcej
Uprzedzam pytania - wiem, że tikka masala nie pochodzi z Tajlandii :) Ba, tak naprawdę nie wiadomo czy pochodzi z Indii. Początki kurczaka tikka masala są sporne. Jedno ze źródeł datuje oryginalną Zobacz więcej
Książka"Smaki Indii" Julie Schwob trafiła w moje ręce w odpowiednim momencie. Nagromadziłam sporo przypraw rodem z Indii w celu uzupełnienia kuchennych zapasów i mam niesamowitą ochotę na dania z ich Zobacz więcej
Wracamy do Indii w naszych wspomnieniach i w naszej kuchni. Dziś chcę przedstawić pysznego, ostrego kurczaka z południa Indii. Do niego mój mąż ugotował dania rodem ze Śri Lanki: warzywka, dhal, Zobacz więcej
Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori). Moja wczorajsza Zobacz więcej
Kurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux. Kurczak do Zobacz więcej
Dziś postanowiłam przygotować kurczaka tandoori. Zanim przejdę do przepisu, chcę Wam przekazać kilka podstawowych faktów o tej potrawie :) Tandoori - kolorowe i aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej Zobacz więcej
W minione Święta dostałam od 'Świętego Mikołaja' pod choinkę wspaniałą książkę kucharską z przepisami kuchni indyjskiej. Chciałam się z Wami podzielić jednym z przepisów na ostro-kwaśnego kurczaka. Zobacz więcej
Znów te Indie! :) Nie mogę się powstrzymać. Chyba wraz z nadejściem jesieni, zwolniła też moja kuchnia (ale z pewnością nie zapał!). Bardzo mi się podoba to, że gdy za oknem jest już ciemno, ja sobie Zobacz więcej
elatonie
elatonie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
HARRISA
Sałatka „smaki Indii”

Sałatka „smaki Indii” 32

Składniki Filet z kurczaka 1 mała cebula czerwona 1 papryka orzechy pinii lub arachidowe sałata 1 łyżka tandoori masala 1 łyżka garam masala sól 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego chlust Zobacz więcej
Soczewica i szpinak na jednym talerzu...czy to może być dobre? Oczywiście!! A w dodatku jakie pożywne i zdrowe...Ta niepozorna sałatka jest bombą mineralno-witaminową z dużą dawką błonnika. Jest to Zobacz więcej