smaki alzacji makaroniki

2Laskiwanilii
2Laskiwanilii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
2Laskiwanilii
Makaroniki

Makaroniki 77

Nie znam większych miłośników makaroników niż MDF i jej rodzona siostra . To chyba ich ulubiona słodycz więc to właśnie wykonanie jest specjalnie dla nich. Już kiedyś zostały obdarowane makaronikami z Zobacz więcej
pistachio-lo
pistachio-lo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pistachio-lo
Smaki Alzacji. Tarte flambée.

Smaki Alzacji. Tarte flambée. 131

Tarte flambée to jedno z najbardziej znanych dań alzackiej kuchni. Do tego jedno z naszych ulubionych. Ostatnio kiedy synek wracał ze szkoły i powiedziałam mu, że zaraz wkładam do piekarnika tarte Zobacz więcej
wypieki_beaty
wypieki_beaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki Beaty
Makaroniki wielkanocne

Makaroniki wielkanocne 27

Makaroniki wielkanocne Co powiecie na takie makaroniki wielkanocne w apetycznych pastelowych kolorach i w kształcie zajączków, tudzież króliczków? Powiem jedno – wyglądają wręcz rozkosznie, Zobacz więcej
Czym charakteryzują się poprawnie wykonane makaroniki? 1. Gładką i matową powierzchnią; 2.Aksamitnym i stabilnym kremem; 3. Charakterystyczną stopką; 4.Chrupiącą skórką i miękkimwnętrzem. Składniki Zobacz więcej
okruszynki
okruszynki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Okruszynki
Makaroniki żurawinowe

Makaroniki żurawinowe 3

Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 15-18 minut Porcje: około 30 małych makaroników Jeśli w te Święta… …szukacie jakiegoś ambitnego wyzwania kulinarnego, mam dla Was idealną propozycję. Te Zobacz więcej
gruszka
gruszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gruszka z fartuszka
makaroniki cytrynowe

makaroniki cytrynowe 41

Za oknem szaro, ale w mojej kuchni żółto, słonecznie i cytrynowo! <3 Moooocno cytrynowe makaroniki to ciasteczka, które na prawdę potrafią poprawić humor :) Nim jednak przejdę do przepisu Zobacz więcej
Czym charakteryzują się poprawnie wykonane makaroniki? 1. Gładką i matową powierzchnią; 2.Aksamitnym i stabilnym kremem; 3. Charakterystyczną stopką; 4.Chrupiącą skórką i miękkimwnętrzem. Składniki Zobacz więcej
Na blogu nadszedł czas na alzackie słodkości. Ten region Francji ma się czym pochwalić w tej kwestii. Alzackie wypieki, jak i cukiernicy z tego regionu znani są w całej Francji, a często też ich sława Zobacz więcej
AbcMojejKuchni
AbcMojejKuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Abc Mojej Kuchni
Makaroniki

Makaroniki 87

Makaroniki francuskie kapryśne ciasteczka stały się coraz bardziej popularne i w naszym kraju. Te malutkie, przepyszne ciasteczka wciąż zachwycają mnie możliwościami nadania im smaku, kształtu i Zobacz więcej
Wegańskie makaroniki na różowo - Vegeaddicted Strona główna Lifestyle Polecam O blogu Kontakt na słodko Wegańskie makaroniki na różowo 11 maja 2017 Zdania o tym, czy makaroniki (czyli macarons) Zobacz więcej
Patynka
Patynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
sól, pieprz i bazylia
Francuskie makaroniki

Francuskie makaroniki 44

"Sekretem dobrej kuchni jest po pierwsze miłość do niej" James Beard Moim zdaniem makaroniki to jeden z najlepszych wynalazków cukierniczych Francuzów. Ciasteczka, które łączą w sobie tyle cudownych Zobacz więcej
Alzackie wina należą do moich ulubionych, ale nie o nich dzisiaj będzie. Na ichkrótką historię też przyjdzie czas. Już niedługo. Kiedy tylko mam możliwość zawsze je wybieram. W czasie pobytu w Zobacz więcej
Tarte flambée - Flammekueche - po prostu smak Alzacji To moje ulubione danie na Alzacji, zapraszam do degustacji :) Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej (tortowej) 150 ml letniej wody 8 g drożdży 2 Zobacz więcej
Zrobienie własnych mięciutkich makaroników chodziło za mną od dawna ale....bałam się że nie wyjdą, że rozpłyną się w piecu i albo jeszcze nie teraz , może na święta albo Sylwestra. I tak schodziło Zobacz więcej
Pamiętam do tej pory smak swojego pierwszego francuskiego piernika (pain d'épices). Było to bardzo dawno temu, ale smak wciąż tkwiw zakamarkach mojej pamięci, bo był... strasznie niedobry. Zobacz więcej
Tak, to sie zgadza-szybki przepis!,bo sa tez przepisy na makaroniki gdzie trzeba ubujac wloska beze czyli ,gotujemy syrop i wlewamy go strumieniem do ubitych bialek- ja w tym przepisie omijam ten Zobacz więcej
Zbliżają się Święta Wielkanocne...tutaj we Francji głównym wydarzeniem kulinarnym w tym okresie są jajka , ryby i króliki z czekolady. Czasami ogromne, robione przez rzemieślników w środku wypełnione Zobacz więcej
Nabieram wprawy w tym robieniu makaroników :) Jeszcze nie wychodzą idealne (notorycznie nie są dobrze wysuszone od spodu), ale winę zwalam na zbyt grubą matę silikonową. Z drugiej strony dzięki niej Zobacz więcej
Alzacja to region, w którym spedziłam swoje pierwsze lato we Francji. To tam odkryłam cukiernie z moich snów oraz wspaniałe białe wina. To także miejsce wyjątkowe na kulinarnej mapie Francji. Nie Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
bon appétit !
Makaroniki

Makaroniki 39