smaki czasu

Od dłuższego czasu (kilku lat) oglądam namiętnie mnóstwo programów kulinarnych. Prowadzą je znani szefowie kuchni, smakosze, pasjonaci, blogerzy. Lubię programy polskie i zagraniczne. Od jakiegoś Zobacz więcej
Środek lata a to oznacza, że nadszedł czas na borówki. Borówki są teraz wszędzie, w supermarketach, osiedlowych warzywniakach i na ryneczkach. Są nie tylko słodkim dodatkiem do naszego menu, ale też Zobacz więcej
ZUPA DYNIOWA Z PIECZONYCH WARZYW Zupka ta powstała wczesną jesienią, kiedy dynie królowały na naszych stołach. Przepis jest autorski, ale natchnęła mnie Blogowiczka (niestety nie pamiętam która, jeśli Zobacz więcej
przybyły tu spod Lwowa, przygotowały piękny pokaz tańców oraz śpiewów ukraińskich. Cudne miały stroje z ludowymi haftami, uwielbiam rekodzieło! Nie zabrakło też rozmów o zdrowym żywieniu i właściwym Zobacz więcej
Kochani ! :) Nastała chwila, gdy rusza TRZECIA już Akcja Tęcza Smaków :) W tym roku zaczynamy jeszcze później, niż w zeszłym, ale za to ze świątecznym akcentem w tle :) Również w tym roku udało Zobacz więcej
Kochani ! :) Nadeszła zatem wiekopomna chwila, gdy rusza Druga już Akcja Tęcza Smaków :) W tym roku zaczynamy nieco później, niż w zeszłym, ale za to udało mi się tym razem zawalczyć trochę o Zobacz więcej
, ale mam nadzieję, że się odrodzi. Widzę, że jest potrzeba wracania do ludzkich spraw, ciepłych i normalnych, a nie do sztancy czy umundurowania." * * Dorota Sumińska, fragment wywiadu, Wysokie Zobacz więcej
!!!! Witamy serdecznie w ten niezapomniany przedświąteczny czas! Czas magii i spełnienia marzeń. Również tych kulinarnych! Już niedługo zasiądziemy przy wigilijnych stołach, by rozkoszować się Zobacz więcej
wystarczająco sycąca obiadową porą zawierająca w sobie: mix sałat, parę pomidorków koktajlowych, parę pomidorów suszonych, garść kaparów, paprykę marynowaną czerwoną, pół papryki zielonej, 1 małą Zobacz więcej
grubym dnie,podlać odrobiną wody i postawić na średnim ogniu i mieszać od czasu do czasu do momentu,aż zacznie się delikatnie rozpadać.W ten czas dosypać cukier,dodć sok i skórkę cytrynową oraz Zobacz więcej
, odrzucam wydumane przepisy i chcę swój wolny czas spędzić z daleka od garów. Idę więc po najmniejszej linii oporu i sięgam po sprawdzonego Ottolenghi, którego pomysły na proste przekąski nigdy mnie Zobacz więcej
Wczoraj przyszła paczka od firmy Teekanne , z którą miałam ogromną przyjemność podjąć ostatnio współpracę. Po odpakowaniu zobaczyłam bardzo przydatne i fajne gadżety oraz pudełka różnych herbat, a w Zobacz więcej
No więc jak w tytule. Moja zmęczona głowa nie ma czasu myśleć, co na kolację. Dziecko chore, praca leży i kwiczy, a jeść trzeba i to czasem coś ciepłego. Musi być szybko, zdrowo, bez komplikacji. Taka Zobacz więcej
z cienką końcówką. Do formy na muffinki wkładamy papilotki , każdą napełniamy do połowy wysokości ciastem. Pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Po tym czasie wyjmujemy muffinki , w każdą Zobacz więcej
Kocham zapach brzoskwini, subtelny, ' pudrowy smak ' i czas kiedy się pojawiają w sklepach ... Do jutra, udanego wieczoru! Pozdrawiam Inka Zobacz więcej
Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj przepis z zastosowaniem kiszonych cytryn. Aromatyczny tagine o słodko-ostrym smaku. Przepis uzupełnię w najbliższym czasie... Zobacz więcej
Alina Waliczek15 maja, 2013 No właśnie smaki się zmieniają,Teraz wiesz co straciłaś,Ja swego czasu nie lubiłam szpinaku.A teraz bardzo lubię. Usuń Zobacz więcej
Tort na Halloween Torcik wielkości 15x15x15 w dwóch smakach malinowo - brzoskwiniowym. już od jakiegoś czasu "chodziła" za mną taka dekoracja tortu w stylu angielskim, i nadarzyła się okazja Zobacz więcej
"Lubię czasem "pokombinować" łącząc różne smaki. Tym razem połączenie słodkiej bezy kokosowej z wiśniami i warstwą sernika był strzałem w dziesiątkę! Lekki, orzeźwiający.... pyszności. Polecam Zobacz więcej
Zdrowy tryb życia to nie zawsze picie w 100% tylko wody, zielonej herbaty i ziółek. Czasem trzeba trochę odpuścić i poznać też nowe smaki... :) Zobacz więcej