smaki i aromaty

Kawa – aromatyczny napój sporządzany z palonych ziaren kawowca. W Europie pojawił się około XVI w. Zawarte w nim składniki, w tym kofeina, działają na ludzki organizm orzeźwiająco oraz pobudzająco. Zobacz więcej
Z nastaniem czerwca, pojawił się nowy numer MAGAZYNU AROMAT, stworzony przez lubelską blogosferę kulinarną oraz Łukasza, który kolejny raz zechciał dołączyć do współtworzenia naszej wirtualnej gazety. Zobacz więcej
Sezon na bób rozpoczęty. Nadszedł czas, aby to wspaniałe warzywo zagościło w naszych kuchniach. Bób jest rośliną strączkową bogatą w dużą zawartość białka, więc może być alternatywą dla białka Zobacz więcej
Okres przed Wielkanocą to czas kiedy przyroda budzi się po zimie i robi się rześko i zielono. Lubię ten czas. Na straganach jest już dużo tulipanów, żonkili, hiacyntów, prymulek….. Jest bardzo Zobacz więcej
Mówi się, że podróże kształcą. Czegoś nas uczą. Mnie przede wszystkim inspirują. A jeśli coś mnie inspiruje, zaczynam się czuć cudownie, przybywa mi energii i wigoru, chęci do działania. Każda Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jedz i smakuj
Aromat #9 Lato 2017

Aromat #9 Lato 2017 18

Najnowszy numer Magazynu Aromat #9 Lato 2017 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik). A w nim przepisy na gorące i słoneczne dni: rabarbar, piknikowe przysmaki czy letnie Zobacz więcej
Jarmuż i kasza gryczana to takie nasze polskie super food. W sumie mało doceniane, a bardzo zdrowe. Dlatego dziś zapraszam na obiad z... The post Obiad z jarmużem i kaszą gryczaną z orzechowym Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Magazyn Aromat - lato 2017

Magazyn Aromat - lato 2017 24

Najnowszy letni numer Magazyn Aromat już czeka na przeczytanie, a w nim: przepisy z rabarbarem, letnie zupy, potrawy na piknik, słodkie historie oraz wiele innych ciekawych artykułów. Bardzo gorąco Zobacz więcej
Racuchy to smak mojego dzieciństwa.Myślę, że każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku.To wspaniałydeser na gorąco. Moja mama zawsze robiłatradycyjnie, czyli Zobacz więcej
Mulligatawny - "pieprzowa woda". Pochodzi z Indii, a została zaadoptowana przez Brytyjczyków w XVIII i XIX wieku. Nie ma jednego obowiązującego przepisu. Podstawowy to "ładny kawałek mięsa, dobre Zobacz więcej
dodano: 31 Lipca 2013r. Toskania to miejsce gdzie czas pynie wolniej, nikt si nie spieszy, miejscowi powoli scz wino a popoudniami miasta milkn, bo nastaje czas sjesty. Przyroda zadziwia mieszkaca Zobacz więcej
Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Zobacz więcej
j_aga
j_aga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Polska Zupa
Chaczapuri i „Gruziński smak”

Chaczapuri i „Gruziński smak” 42

W lutym miałam wam ugotować coś z książki „Gruziński smak” Vaho Babunashvili i Radka Polaka. Miesiąc jednak okazał się za krótki. Pierwszy raz też jak nigdy miałam problemem kupieniem świeżej Zobacz więcej
foodmania
foodmania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FOODMANIA
AROMATY W KUCHNI

AROMATY W KUCHNI 14

Często zadajemy sobie pytanie, jak wydobyć intensywny aromat z dania, które przygotowujemy? Wiemy, że to przecież nie tylko kubki smakowe odpowiadają za odbiór dania, ale również efekt wizualny, czy Zobacz więcej
Curry to mieszanka przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach i krajach Dalekiego Wschodu a także nazwa klasy potraw w kuchni hinduskiej, czyli warzywa, ryby lub mięso w pikantnym Zobacz więcej
smerfetka79
smerfetka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Marlenity
Magazyn AROMAT-Nowy numer

Magazyn AROMAT-Nowy numer 11

Kochani czytelnicy, już jest nowy, świeżutki numer Magazynu Aromat. Zachęcamy Was do czytania i oczywiście przygotowywania naszych potraw w Waszych domach. Dajcie znać jak Wam się podoba. A w Zobacz więcej
Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Magazyn Aromat - wiosna 2017

Magazyn Aromat - wiosna 2017 20

Nasz nowy Aromat pachnie i smakuje wiosną. Tą utęsknioną, wyczekiwaną. Kuszącą lekkimi śniadaniami, pysznymi koktajlami, i sałatkami. Wiosna w Aromacie wita czytelników ciekawymi pomysłami na szpinak Zobacz więcej
Trufle czekoladowe o korzennym smaku i aromacie... Dzień Czekolady!! Luksusowa gorzka, niebiańska mleczna, kontrowersyjna biała, ahh ta niebanalna i zmysłowa czekolada…. Zawsze była inspiracją dla Zobacz więcej
krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym - zielony środek Skip to Main Content PRZEPISY dania główne przekąski śniadania sałatki zupy na słodko bezglutenowe O STRONIE ZAPISZ SIĘ Zobacz więcej