smaki i aromaty blog

Z nastaniem czerwca, pojawił się nowy numer MAGAZYNU AROMAT, stworzony przez lubelską blogosferę kulinarną oraz Łukasza, który kolejny raz zechciał dołączyć do współtworzenia naszej wirtualnej gazety. Zobacz więcej
Czy macie takie dania, smaki, które są swego rodzaju lekarstwem na zły dzień, zmęczenie, stres ? Ja mam parę takich smaczków, które poprawiają mi humor i samopoczucie po ciężkim dniu. Jednym z nich są Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawiam dietetyczny deser na bazie kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną można wykorzystywać do dań słodkich jak i słonych. Tym razem proponuję na słodko. Może się skusicie. Składniki: / na dwie Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jedz i smakuj
Aromat Jesień

Aromat Jesień 16

Najnowszy jesienny numer magazynu Aromat- Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik). Miło jest mi się pochwalić,że to nasz 10 numer!!! W środku mnóstwo przepisów na jesienne Zobacz więcej
Sezon na bób rozpoczęty. Nadszedł czas, aby to wspaniałe warzywo zagościło w naszych kuchniach. Bób jest rośliną strączkową bogatą w dużą zawartość białka, więc może być alternatywą dla białka Zobacz więcej
Kawa – aromatyczny napój sporządzany z palonych ziaren kawowca. W Europie pojawił się około XVI w. Zawarte w nim składniki, w tym kofeina, działają na ludzki organizm orzeźwiająco oraz pobudzająco. Zobacz więcej
Mulligatawny - "pieprzowa woda". Pochodzi z Indii, a została zaadoptowana przez Brytyjczyków w XVIII i XIX wieku. Nie ma jednego obowiązującego przepisu. Podstawowy to "ładny kawałek mięsa, dobre Zobacz więcej
dodano: 31 Lipca 2013r. Toskania to miejsce gdzie czas pynie wolniej, nikt si nie spieszy, miejscowi powoli scz wino a popoudniami miasta milkn, bo nastaje czas sjesty. Przyroda zadziwia mieszkaca Zobacz więcej
Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Zobacz więcej
Curry to mieszanka przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach i krajach Dalekiego Wschodu a także nazwa klasy potraw w kuchni hinduskiej, czyli warzywa, ryby lub mięso w pikantnym Zobacz więcej
Okres przed Wielkanocą to czas kiedy przyroda budzi się po zimie i robi się rześko i zielono. Lubię ten czas. Na straganach jest już dużo tulipanów, żonkili, hiacyntów, prymulek….. Jest bardzo Zobacz więcej
Mówi się, że podróże kształcą. Czegoś nas uczą. Mnie przede wszystkim inspirują. A jeśli coś mnie inspiruje, zaczynam się czuć cudownie, przybywa mi energii i wigoru, chęci do działania. Każda Zobacz więcej
Trufle czekoladowe o korzennym smaku i aromacie... Dzień Czekolady!! Luksusowa gorzka, niebiańska mleczna, kontrowersyjna biała, ahh ta niebanalna i zmysłowa czekolada…. Zawsze była inspiracją dla Zobacz więcej
No i szóste urodziny Smakołyków mamy... Jak zaczynałam, to nawet mi do głowy nie przyszło, że tyle lat będę blogować. My już wyrośliśmy z typowych dziecięcych alergenów, ale doszły nam inne - niektóre Zobacz więcej
Chcę podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na zdrowy i smaczny obiad, który przyrządziłam oczywiście w parowarze. Dość standardowo- ziemniaczki i filet z kurczaka. Nic nie było wcześniej Zobacz więcej
Zapraszam na przepyszne kotleciki bezmięsne Łatwe do przygotowania! Potrzebujemy: kasza jaglana: szklanka kaszy jaglanej – płuczemy na sitku pod bieżącą wodą – zalewamy 2 szklankami wody – solimy i Zobacz więcej
Jarmuż i kasza gryczana to takie nasze polskie super food. W sumie mało doceniane, a bardzo zdrowe. Dlatego dziś zapraszam na obiad z... The post Obiad z jarmużem i kaszą gryczaną z orzechowym Zobacz więcej
Jeśli kawa to z mlekiem i to dużą ilością.... Tak, było dotychczas. Rzadko piję herbatę, ale odkąd miałam możliwość przetestowania herbaty Sir William's Tea, to szczerze przyznam - nie piłam lepszej. Zobacz więcej
Zapraszam na przepyszne kotleciki bezmięsne:) Łatwe do przygotowania! Potrzebujemy: kasza jaglana: szklanka kaszy jaglanej – płuczemy na sitku pod bieżącą wodą – zalewamy 2 szklankami wody – solimy i Zobacz więcej
Na dobrą herbatę zawsze jest odpowiednia pora. Czy to do śniadania, czy w trakcie dnia, podczas małej chwili relaksu, czy w końcu wieczorową porą, na zwieńczenie całego długiego dnia różnych zajęć i Zobacz więcej