smaki i aromaty blog

Z nastaniem czerwca, pojawił się nowy numer MAGAZYNU AROMAT, stworzony przez lubelską blogosferę kulinarną oraz Łukasza, który kolejny raz zechciał dołączyć do współtworzenia naszej wirtualnej gazety. Zobacz więcej
Kawa – aromatyczny napój sporządzany z palonych ziaren kawowca. W Europie pojawił się około XVI w. Zawarte w nim składniki, w tym kofeina, działają na ludzki organizm orzeźwiająco oraz pobudzająco. Zobacz więcej
Sezon na bób rozpoczęty. Nadszedł czas, aby to wspaniałe warzywo zagościło w naszych kuchniach. Bób jest rośliną strączkową bogatą w dużą zawartość białka, więc może być alternatywą dla białka Zobacz więcej
Okres przed Wielkanocą to czas kiedy przyroda budzi się po zimie i robi się rześko i zielono. Lubię ten czas. Na straganach jest już dużo tulipanów, żonkili, hiacyntów, prymulek….. Jest bardzo Zobacz więcej
Mulligatawny - "pieprzowa woda". Pochodzi z Indii, a została zaadoptowana przez Brytyjczyków w XVIII i XIX wieku. Nie ma jednego obowiązującego przepisu. Podstawowy to "ładny kawałek mięsa, dobre Zobacz więcej
dodano: 31 Lipca 2013r. Toskania to miejsce gdzie czas pynie wolniej, nikt si nie spieszy, miejscowi powoli scz wino a popoudniami miasta milkn, bo nastaje czas sjesty. Przyroda zadziwia mieszkaca Zobacz więcej
Mówi się, że podróże kształcą. Czegoś nas uczą. Mnie przede wszystkim inspirują. A jeśli coś mnie inspiruje, zaczynam się czuć cudownie, przybywa mi energii i wigoru, chęci do działania. Każda Zobacz więcej
Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Zobacz więcej
No i szóste urodziny Smakołyków mamy... Jak zaczynałam, to nawet mi do głowy nie przyszło, że tyle lat będę blogować. My już wyrośliśmy z typowych dziecięcych alergenów, ale doszły nam inne - niektóre Zobacz więcej
Jarmuż i kasza gryczana to takie nasze polskie super food. W sumie mało doceniane, a bardzo zdrowe. Dlatego dziś zapraszam na obiad z... The post Obiad z jarmużem i kaszą gryczaną z orzechowym Zobacz więcej
Curry to mieszanka przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach i krajach Dalekiego Wschodu a także nazwa klasy potraw w kuchni hinduskiej, czyli warzywa, ryby lub mięso w pikantnym Zobacz więcej
Racuchy to smak mojego dzieciństwa.Myślę, że każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku.To wspaniałydeser na gorąco. Moja mama zawsze robiłatradycyjnie, czyli Zobacz więcej
Trufle czekoladowe o korzennym smaku i aromacie... Dzień Czekolady!! Luksusowa gorzka, niebiańska mleczna, kontrowersyjna biała, ahh ta niebanalna i zmysłowa czekolada…. Zawsze była inspiracją dla Zobacz więcej
j_aga
j_aga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Polska Zupa
Chaczapuri i „Gruziński smak”

Chaczapuri i „Gruziński smak” 75

W lutym miałam wam ugotować coś z książki „Gruziński smak” Vaho Babunashvili i Radka Polaka. Miesiąc jednak okazał się za krótki. Pierwszy raz też jak nigdy miałam problemem kupieniem świeżej Zobacz więcej
foodmania
foodmania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FOODMANIA
AROMATY W KUCHNI

AROMATY W KUCHNI 21

Często zadajemy sobie pytanie, jak wydobyć intensywny aromat z dania, które przygotowujemy? Wiemy, że to przecież nie tylko kubki smakowe odpowiadają za odbiór dania, ale również efekt wizualny, czy Zobacz więcej
Chcę podzielić się z Wami dzisiaj przepisem na zdrowy i smaczny obiad, który przyrządziłam oczywiście w parowarze. Dość standardowo- ziemniaczki i filet z kurczaka. Nic nie było wcześniej Zobacz więcej
Zapraszam na przepyszne kotleciki bezmięsne Łatwe do przygotowania! Potrzebujemy: kasza jaglana: szklanka kaszy jaglanej – płuczemy na sitku pod bieżącą wodą – zalewamy 2 szklankami wody – solimy i Zobacz więcej
Jeśli kawa to z mlekiem i to dużą ilością.... Tak, było dotychczas. Rzadko piję herbatę, ale odkąd miałam możliwość przetestowania herbaty Sir William's Tea, to szczerze przyznam - nie piłam lepszej. Zobacz więcej
Zapraszam na przepyszne kotleciki bezmięsne:) Łatwe do przygotowania! Potrzebujemy: kasza jaglana: szklanka kaszy jaglanej – płuczemy na sitku pod bieżącą wodą – zalewamy 2 szklankami wody – solimy i Zobacz więcej
Na dobrą herbatę zawsze jest odpowiednia pora. Czy to do śniadania, czy w trakcie dnia, podczas małej chwili relaksu, czy w końcu wieczorową porą, na zwieńczenie całego długiego dnia różnych zajęć i Zobacz więcej