smalec pasteryzacja

Konserwa smarowna Wykonana w oparciu o przepis kol. Andrzeja – bagno z WD Składniki: - mięso wieprzowe (kl II 50% i kl. III 50%) 65% - wątroba wieprzowa 5% - smalec 30% - sól 20g/kg - przyprawy: Zobacz więcej
Delikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto, tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2 szk cukru 1/4 kostki smalcu 1 jajo łyżeczka Zobacz więcej
Tola
Tola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przetwory Toli
Mięso w słoikach

Mięso w słoikach 11072

0
a słoiki nie rozszczelniły. Wtym celu, słoiki tyndalizujemy, a więc pasteryzujemy 3-krotnie, raz na dobę: 1 dzień: 60 minut /2 dzień: 45 minut /3 dzień: 30 minut Do dużego garnka, kładziemy na dno Zobacz więcej
Ten jabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie.... Składniki na ciasto na dużą Zobacz więcej
OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe z papryczką chili. Przygotowywałam je w tym roku po raz pierwszy z przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo.Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych Zobacz więcej
ręką jeszcze świeżo pieczony chleb ..marzenia, te duże i te malutkie… Skład na 2 słoiki 300 ml -tak na ,oko jak chłop w szpitalu .. 1 kg łopatki wieprzowej ( nie za tłustej ) 2 łyżki smalcu 1 cebula Zobacz więcej
Golonki ze słoika Składniki: - golonki wieprzowe ze skórą - listek laurowy - gorczyca - pieprz - ziele angielskie - sól - żelatyna - smalec Najpierw z golonek wykroić kość. Pociąć mięso w grubą (dużą) Zobacz więcej
marchewki 1 duży seler 3-4 cebule 3-4 pomidory lub pomidory w puszce smalec lub innytłuszcz do smażenia sól, pieprz, papryka słodka w proszku, ocet, cukier do smaku pieprz ziarnisty (opcjonalnie) 100 Zobacz więcej
papryki 2 marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku 3 - 4 obrane ze skóry pomidory 2 czubate łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki ziaren pieprzu czubata łyżka majeranku listek Zobacz więcej
olive thym &
olive thym & Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Olive Thyme & ...
MIĘSO W SŁOJU

MIĘSO W SŁOJU 312

0
Doskonale pamiętam mięso w słoju, które robiła Mama Nasza Ukochana w ciężkich czasach lat osiemdziesiątych. Otwarcie każdego słoika było wyczekiwane, dzień robił się nagle świąteczny i tak naprawdę Zobacz więcej
tłuszcz do smażenia (olej, smalec) sól, cukier, pieprz, słodka papryka w proszku, ocet (do smaku) - gotujemy ryż na sypko wg instrukcji na opakowaniu - warzywa obrać, cebulę pokroić w wiórki, resztę Zobacz więcej
garymichy
garymichy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
garymichy
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą 125

0
) 200g masła 25g smalcu 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek (białka zatrzymać na bezę) Jabłka prażone: 2kg jabłek (antonówka lub szara reneta) 25g masła 2 łyżeczki cynamonu 1 Zobacz więcej
Kontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasęproponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do Zobacz więcej
Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i nie daliśmy rady zjeść, to zróbmy sobie z niego "żelazny zapas" :) Kiedy lodówki nie były tak dostępne jak dziś, Zobacz więcej
Cześć =) Rillettes, to wyśmienity specjał kuchni francuskiej i wspaniałe smarowidło do pieczywa. Coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: z gęsi, kaczki, Zobacz więcej
Kazik45
Kazik45 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czar kuchni i rymu
Mięso w słoikach

Mięso w słoikach 1036

0
Miałem problem, czy nazwać to kiełbasą w słoiku, czy pozostawić jako mięso, które tgak nazwane wydaje się być bardziej prawdziwe. Kilka razy robiłem smalec do chleba, kilka razy z przewagą mięs, Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
niebo na talerzu
Weki z mięsa

Weki z mięsa 5047

1
, słoje o objętości 500 ml gotujemy wraz zawartością - 60 minut przy pierwszej, 40 minut przy drugiej, a 30 minut przy trzeciej pasteryzacji. Słoje o objętości 1 l odpowiednio - 90, 60 i 45 minut, a Zobacz więcej
to zapraszam do kuchni: Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 0,5 kg łopatki 10 g przyprawy "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy smalec Mięso kroimy na drobną kostkę i dokładnie wyrabiamy z Zobacz więcej
i cieniutką warstwą smalcu. A skoro o PRL-u mowa to opowiem wam coś. To raczej dla nieco starszych czytelników, ci młodsi mogą się poczuć nieco zagubieni, jakby czytali literaturę science fiction. Zobacz więcej