Przepis na smalec pasteryzacja

Tola
Tola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przetwory Toli
Mięso w słoikach

Mięso w słoikach 15508

M i ę s o w s ł o i k a c h Mięso w tzw. wekach – idealne na wakacyjne wojaże, stanowi świetną bazę do przygotowywanych posiłków. Wkład z naszego słoika, sos według uznania, makaron, ryż lub Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Pasteryzacja

Pasteryzacja 1396

Pasteryzacja to jedna ze współczesnych metod konserwacji żywności. Możemy ją stosować do przetworów słodkich i słonych. Jest to naprawdę prosty proces i nie zajmuje dużo czasu. Poniżej opiszę Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
gęsi smalec

gęsi smalec 3961

przygotowują gęś do pieczenia zwykle odrywam bryłki sadła i wrzucam je na dno brytfanny. piekąc później od razu przetapiają się na smalec, który w przeciwieństwie do smalcu wieprzowego ma wiele Zobacz więcej
Kiełbasa ze słoika, czyli konserwa mięsna ze słoika, bardzo prosta, z jednego gatunku mięsa. Przygotowana specjalnie na 2-tygodniowy wyjazd nad morze. Pamiętacie swoje biwaki pod namiotem, gdy na Zobacz więcej
dobromila
dobromila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dobre smaki
Smalec

Smalec 2856

Oto moja trzecia potrawa przygotowana w ramach akcji Gotujemy po polsku! organizowanej wraz z serwisem zPierwszegoTłoczenia.pl. Było obiadowo, było też deserowo, teraz czas na kolacyjno-śniadaniowo. Zobacz więcej
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? ABC pieczenia Indeks przepisów Lukrem malowane Rękodzielnia Video Tutoriale Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory? Ania 21 sierpień 2014 No comments Zobacz więcej
tarzynka
tarzynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
tarzynkowo
Słoiki do przetworów i pasteryzacja.

Słoiki do przetworów i pasteryzacja. 1381

Robię przetwory. Czasami. Co roku. Całkiem długo je przechowuję. Nie lubię, gdy mi się psują. Czasem pasteryzuję je nawet dłużej, niż jest napisane w przepisie. Po pierwsze. Trzeba wyparzyć słoiki. Zobacz więcej
Gruszki na wierzbie
Gruszki na wierzbie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gruszki na wierzbie
Smalec

Smalec 2290

Smalec to niekwestionowany król prawie każdej imprezy. Mimo, że smalec to samo zło, bo w 99% składa się z tłuszczu, to odpowiednio doprawiony jest w stanie skusić każdego. Pajda chleba ze smalcem i Zobacz więcej
Opalanka
Opalanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
niebo na talerzu
Weki z mięsa

Weki z mięsa 5555

Mięso w słoikach to dobre rozwiązanie dla tych co wybierają się np. na łódkę albo na camping i nie lubią gotowania, albo gotowania w ciasnym kambuzie (ja chyba nawet tam lubię, kto mnie weźmie na Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Smalec.

Smalec. 2973

Mogłabym napisać, że do zrobienia smalcu zmusiło mnie życie ale tak naprawdę to 10 Małopolski Festiwal Smaku i Zakąski Wadowice :) Jestem z siebie dumna, wyszedł superowy, zniknął w kwadrans z michy i Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Golonki ze słoika

Golonki ze słoika 1462

Golonki ze słoika Składniki: - golonki wieprzowe ze skórą - listek laurowy - gorczyca - pieprz - ziele angielskie - sól - żelatyna - smalec Najpierw z golonek wykroić kość. Pociąć mięso w grubą (dużą) Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Smalec

Smalec 3486

Tak, jest tłusty. Tak, przybędzie nam troszkę „gramów” tu i ówdzie. Tak, jest pyszny. A niby nic szczególnego. Smalec, po prostu smalczyk… z cebulką, z jabłuszkiem, z tymiankiem – można dodać Zobacz więcej
PASTERYZACJA (podpatrzone tutaj -->klik) Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii, to nic Zobacz więcej
venka
venka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poszukiwania Smaku
Pasteryzacja

Pasteryzacja 2243

Aby przedłużyć trwałość przetworów dobrze jest je pasteryzować. Są dwie metody "na sucho" i "na mokro". Ja opiszę tą którą stosuję, czyli "na mokro". 1.Słoiki myję i wstawiam do zimnego piekarnika. Zobacz więcej
karola
karola Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
świat moich smaków
zdrowy smalec??? gęsi smalec!

zdrowy smalec??? gęsi smalec! 5055

Tak oto w natłoku gigantycznych porządków i szpitalnych wizyt los spłatał mi miłą niespodziankę. Otrzymałam w prezenciekilogram prawdziwego,gęsiego smalcu! Jest to on bardzo zdrowy (tak, tak!!!), Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Konserwa smarowna

Konserwa smarowna 1825

Konserwa smarowna Wykonana w oparciu o przepis kol. Andrzeja – bagno z WD Składniki: - mięso wieprzowe (kl II 50% i kl. III 50%) 65% - wątroba wieprzowa 5% - smalec 30% - sól 20g/kg - przyprawy: Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Słoikówka

Słoikówka 872

Kontynuując testowanie mieszanek przyprawowych oferowanych przez Dobrą Kiełbasęproponujemy słoikówkę. Czyli po prostu odpowiednio spreparowane mięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do Zobacz więcej
Stary przepis, który wygrzebałam gdzieś z równie starego zeszytu. Nie wymaga pasteryzacji, ale przyznam się szczerze, że jak pierwszym razem ją robiłam część słoików zapasteryzowałam dla pewności. Zobacz więcej
Gaska Malwinka
Gaska Malwinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gąska Malwinka
Pasteryzacja w piekarniku

Pasteryzacja w piekarniku 1113

Pasteryzacja na sucho czyli pasteryzacja w piekarniku to jeden ze sposobów na zatrzymanie lata w słoikach ;) Do tej pory zazwyczaj Zobacz więcej
tuśka
tuśka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepiśnik Marty
Kilka słów o pasteryzacji

Kilka słów o pasteryzacji 1731

Nie wiem jak Wy ale ja dosyć często pasteryzuję zupy, mięsa, różne dania obiadowe jak np. leczo.Pasteryzacja to przedłużenie za pomocą wysokiej temperatury trwałości i zdatności do spożycia różnych Zobacz więcej