smalec z rydzami

Składniki: 1 kg zmielonej słoniny 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kwaśne jabłko 200 g świeżych rydzów 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól do smaku Przygotowanie: Na łyżce zmielonej słoniny Zobacz więcej
Podobno to Tarnów jest polskim biegunem ciepła, jednak w weekend, to w Wysowej panowała gorąca atmosfera. A to wszystko za sprawą Święta Rydza. I choć wskazania termometrów zapowiadały raczej pogodową Zobacz więcej
Podobno to Tarnów jest polskim biegunem ciepła, jednak w weekend, to w Wysowej panowała gorąca atmosfera. A to wszystko za sprawą Święta Rydza. I choć wskazania termometrów zapowiadały raczej pogodową Zobacz więcej
Robiłam już wiele smalców, ale ten jest niesamowity. Warto iść na rydze zebrać i zrobić to cudo. Przechowujemy w lodówce , po zakręceniu na gorąco można przechowywać kilka miesięcy . I do tego ten Zobacz więcej
, ale po dwóch dniach już było ok. Odwiedziłam Obrochtówkę, niestety z powodu braku miejsc nie jedliśmy tam. Za to inne bary okazały się bardzo smaczne. Kwaśnica, jagnięcina, barszczyk i koniecznie Zobacz więcej
Klasykiem stały się już rydze smażone na patelni, najlepiej na gęsim tłuszczu. A jeśli dodamy do nich liście szpinaku, podbijemy to wszystko wiejską śmietaną i wymieszamy z makaronem... Czy mam pisać Zobacz więcej
Schronisko smaków – Magda Gessler – Książka na niedzielę Schronisko smaków – Magda Gessler, recenzja książki. Schronisko smaków moje góralska kuchnia – Magdy Gessler, to najnowsza książka znanej w Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Rydze na kilka sposobów

Rydze na kilka sposobów 3759

1
W tym roku obrodziły rydze. Do mojego koszyka wpadło ich całe mnóstwo. ;-) Wykorzystałam je na różne sposoby.Część usmażyłam na sklarowanym maśle, z solą i pieprzem. Większość zblanszowałam i Zobacz więcej
i wilgotnym powietrzem. I mnóstwem pożółkłych liści pod nogami. Nawet nie wypijam kawy. Franciszka w czapce z żółtym pomponem wrzucam do wózka i pędzimy do Zdrojowego. A tam czekają na nas... No Zobacz więcej
27 września miałam okazję uczestniczyć w Święcie Rydza organizowanego w Wysowej - Zdroju. Moja wizyta nie była jednak związana ze zwiedzaniem, lecz z przeprowadzeniem warsztatów dla dzieci i dorosłych Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 3694

0
I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
wszystkie strony O mnie szukaj PASZTET DOMOWY z PIECZARKAMI 09. 05.2016 | 12:57 SKŁADNIKI: 70 dag karkówki, 70 dag szynki, 70 dag wątróbki drobiowej, 70 dag cebuli, 70 dag surowego nietłustego Zobacz więcej
przedświąteczny pośpiech… Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, polecam to danie. Jest mało pracochłonne, ciekawe i naprawdę pyszne. Zachwyci nawet największego smakosza. Gęsie nogi Zobacz więcej
)ZALEWAJKA (19.02.2016)KREM MIGDAŁOWY (09.01.2016)SURÓWKA COLESŁAW z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ (08.01.2016)ZUPA z OGÓRKÓW /wersja zimowa/ (08.01.2016)GOFRY RYŻOWO – JAGLANE (05.01.2016)SCHAB z ANANASEM Zobacz więcej
PASZTET DOMOWY w SŁOIKACH - Tradycyjne potrawy inaczej... - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Tradycyjne potrawy inaczej... PASZTET DOMOWY w SŁOIKACH (03.05.2016)MIKS z OWOCÓW z NALEWKI Zobacz więcej
się zupy: kartoflanej, barszczu, krupniku, kapuśniaku, rosołu, zacierek i sztuki mięsa, tudzież klusek, łazanek, pierogów z sera. W święto biją gęsi i kaczki i smażą jajecznice. […] Czasami podają Zobacz więcej
, Borówki z gruszką i jabłkiem - Restauracja domowa Buraczki z papryką na zimę -Annaz, Kuchnia domowa Ani Botwinka na zimę -ChochElka Brzoskwinie w syropie - See food and eat it Cebulowy chutney - Zobacz więcej
grzybobraniu, grzybów miałam pod dostatkiem. Najpierw zjedliśmy zupę grzybową (grzyby smażyłam na smalcu, dodałam też sos rybny i bukiet ziół, rodzina nie mogła się najeść), potem sos grzybowy z Zobacz więcej
", żeby dziecko chciało jeść. Drożdżowe nadziewane bułeczki - niespodzianki, na zużycie resztek dżemów i mrożonych owoców - u mnie były w czterech smakach. Może kiedyś się pojawią. Nie wszystkie Zobacz więcej