smalec z rydzami

{{headerMessage}}
Składniki: 1 kg zmielonej słoniny 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kwaśne jabłko 200 g świeżych rydzów 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól do smaku Przygotowanie: Na łyżce zmielonej słoniny Zobacz więcej
swiatzpiernika
swiatzpiernika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat z piernika
Święto rydza

Święto rydza 47

0
{{headerMessage}}
Podobno to Tarnów jest polskim biegunem ciepła, jednak w weekend, to w Wysowej panowała gorąca atmosfera. A to wszystko za sprawą Święta Rydza. I choć wskazania termometrów zapowiadały raczej pogodową Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobno to Tarnów jest polskim biegunem ciepła, jednak w weekend, to w Wysowej panowała gorąca atmosfera. A to wszystko za sprawą Święta Rydza. I choć wskazania termometrów zapowiadały raczej pogodową Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Robiłam już wiele smalców, ale ten jest niesamowity. Warto iść na rydze zebrać i zrobić to cudo. Przechowujemy w lodówce , po zakręceniu na gorąco można przechowywać kilka miesięcy . I do tego ten Zobacz więcej
SMAKI I NIESMAKI
SMAKI I NIESMAKI Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SMAKI I NIESMAKI
I PO WAKACJACH

I PO WAKACJACH 111

0
{{headerMessage}}
, ale po dwóch dniach już było ok. Odwiedziłam Obrochtówkę, niestety z powodu braku miejsc nie jedliśmy tam. Za to inne bary okazały się bardzo smaczne. Kwaśnica, jagnięcina, barszczyk i koniecznie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Klasykiem stały się już rydze smażone na patelni, najlepiej na gęsim tłuszczu. A jeśli dodamy do nich liście szpinaku, podbijemy to wszystko wiejską śmietaną i wymieszamy z makaronem... Czy mam pisać Zobacz więcej
{{headerMessage}}
najnowszej restauracji autorki w Bukowinie Tatrzańskiej, restauracja powstała niedawno. Ale co tam restauracja wróćmy do książki. Zaczynamy od wstępu Magdy Gessler, od wspomnień związanych z Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Rydze na kilka sposobów

Rydze na kilka sposobów 3770

1
{{headerMessage}}
W tym roku obrodziły rydze. Do mojego koszyka wpadło ich całe mnóstwo. ;-) Wykorzystałam je na różne sposoby.Część usmażyłam na sklarowanym maśle, z solą i pieprzem. Większość zblanszowałam i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i wilgotnym powietrzem. I mnóstwem pożółkłych liści pod nogami. Nawet nie wypijam kawy. Franciszka w czapce z żółtym pomponem wrzucam do wózka i pędzimy do Zdrojowego. A tam czekają na nas... No Zobacz więcej
{{headerMessage}}
27 września miałam okazję uczestniczyć w Święcie Rydza organizowanego w Wysowej - Zdroju. Moja wizyta nie była jednak związana ze zwiedzaniem, lecz z przeprowadzeniem warsztatów dla dzieci i dorosłych Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 3696

0
{{headerMessage}}
I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
PASZTET DOMOWY z PIECZARKAMI - Tradycyjne potrawy inaczej... - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Tradycyjne potrawy inaczej... PASZTET DOMOWY z PIECZARKAMI (09.05.2016)SAŁATKA z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przedświąteczny pośpiech… Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, polecam to danie. Jest mało pracochłonne, ciekawe i naprawdę pyszne. Zachwyci nawet największego smakosza. Gęsie nogi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ZALEWAJKA z RYDZAMI - Tradycyjne potrawy inaczej... - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Tradycyjne potrawy inaczej... ZALEWAJKA z RYDZAMI (27.04.2016)OGÓRKI MAŁOSOLNE na SZYBKO Zobacz więcej
{{headerMessage}}
PASZTET DOMOWY w SŁOIKACH - Tradycyjne potrawy inaczej... - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Tradycyjne potrawy inaczej... PASZTET DOMOWY w SŁOIKACH (03.05.2016)MIKS z OWOCÓW z NALEWKI Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z czeladzią jedzą”. W kuchni dobrzyńskiej bardzo popularne było kruszone ciasto rzucane na wrzącą wodę lub mleko zwane zacierkami, obecnie już prawie zapomniane. Wśród zup dominowały zupy owocowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, Borówki z gruszką i jabłkiem - Restauracja domowa Buraczki z papryką na zimę -Annaz, Kuchnia domowa Ani Botwinka na zimę -ChochElka Brzoskwinie w syropie - See food and eat it Cebulowy chutney - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
o oleju rydzowym. Zanim jednak o grzybach, będzie o oleju rydzowym. Olej rydzowy nie ma nic wspólnego z rydzami. Ale nazwa ładnie się kojarzy, więc pomyślałam: do grzybów będzie w sam raz! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do maku niebieskiego. Ciasto z rabarbarem z "Kwestii Smaku" - powtórki nie będzie bo dla mnie zbyt tłuste się okazało. Pierwsze podejście do rydzów: z cebulką na gęsim smalcu. Nie spisane, nie Zobacz więcej