smalec z rydzami

Składniki: 1 kg zmielonej słoniny 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kwaśne jabłko 200 g świeżych rydzów 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól do smaku Przygotowanie: Na łyżce zmielonej słoniny Zobacz więcej
Podobno to Tarnów jest polskim biegunem ciepła, jednak w weekend, to w Wysowej panowała gorąca atmosfera. A to wszystko za sprawą Święta Rydza. I choć wskazania termometrów zapowiadały raczej pogodową Zobacz więcej
Podobno to Tarnów jest polskim biegunem ciepła, jednak w weekend, to w Wysowej panowała gorąca atmosfera. A to wszystko za sprawą Święta Rydza. I choć wskazania termometrów zapowiadały raczej pogodową Zobacz więcej
Robiłam już wiele smalców, ale ten jest niesamowity. Warto iść na rydze zebrać i zrobić to cudo. Przechowujemy w lodówce , po zakręceniu na gorąco można przechowywać kilka miesięcy . I do tego ten Zobacz więcej
, ale po dwóch dniach już było ok. Odwiedziłam Obrochtówkę, niestety z powodu braku miejsc nie jedliśmy tam. Za to inne bary okazały się bardzo smaczne. Kwaśnica, jagnięcina, barszczyk i koniecznie Zobacz więcej
Klasykiem stały się już rydze smażone na patelni, najlepiej na gęsim tłuszczu. A jeśli dodamy do nich liście szpinaku, podbijemy to wszystko wiejską śmietaną i wymieszamy z makaronem... Czy mam pisać Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Rydze na kilka sposobów

Rydze na kilka sposobów 3748

1
W tym roku obrodziły rydze. Do mojego koszyka wpadło ich całe mnóstwo. ;-) Wykorzystałam je na różne sposoby.Część usmażyłam na sklarowanym maśle, z solą i pieprzem. Większość zblanszowałam i Zobacz więcej
i wilgotnym powietrzem. I mnóstwem pożółkłych liści pod nogami. Nawet nie wypijam kawy. Franciszka w czapce z żółtym pomponem wrzucam do wózka i pędzimy do Zdrojowego. A tam czekają na nas... No Zobacz więcej
27 września miałam okazję uczestniczyć w Święcie Rydza organizowanego w Wysowej - Zdroju. Moja wizyta nie była jednak związana ze zwiedzaniem, lecz z przeprowadzeniem warsztatów dla dzieci i dorosłych Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 3693

0
I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
PASZTET DOMOWY z PIECZARKAMI - Tradycyjne potrawy inaczej... - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Tradycyjne potrawy inaczej... PASZTET DOMOWY z PIECZARKAMI (09.05.2016)SAŁATKA z Zobacz więcej
przedświąteczny pośpiech… Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczny obiad, polecam to danie. Jest mało pracochłonne, ciekawe i naprawdę pyszne. Zachwyci nawet największego smakosza. Gęsie nogi Zobacz więcej
ZALEWAJKA z RYDZAMI - Tradycyjne potrawy inaczej... - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Tradycyjne potrawy inaczej... ZALEWAJKA z RYDZAMI (27.04.2016)OGÓRKI MAŁOSOLNE na SZYBKO Zobacz więcej
PASZTET DOMOWY w SŁOIKACH - Tradycyjne potrawy inaczej... - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU Tradycyjne potrawy inaczej... PASZTET DOMOWY w SŁOIKACH (03.05.2016)MIKS z OWOCÓW z NALEWKI Zobacz więcej
się zupy: kartoflanej, barszczu, krupniku, kapuśniaku, rosołu, zacierek i sztuki mięsa, tudzież klusek, łazanek, pierogów z sera. W święto biją gęsi i kaczki i smażą jajecznice. […] Czasami podają Zobacz więcej
, Borówki z gruszką i jabłkiem - Restauracja domowa Buraczki z papryką na zimę -Annaz, Kuchnia domowa Ani Botwinka na zimę -ChochElka Brzoskwinie w syropie - See food and eat it Cebulowy chutney - Zobacz więcej
grzybobraniu, grzybów miałam pod dostatkiem. Najpierw zjedliśmy zupę grzybową (grzyby smażyłam na smalcu, dodałam też sos rybny i bukiet ziół, rodzina nie mogła się najeść), potem sos grzybowy z Zobacz więcej
. Pieczona z cydrem, pigwą, jabłkiem, czosnkiem i majerankiem. Gdy była gotowa już było ciemno, ale może i dobrze, bo powstały sos, mimo że przepyszny, nie wyglądał zachęcająco. Często jadam bardzo Zobacz więcej
. Gdzie popadnie. Na przykład po to, żeby, gdy nie ma czasu na poważniejsze gotowanie, mieć pod ręką świeżą bazylię, i móc zmontować taki oto szybki makaron. To nawet nie sos, to dressing nieledwie. Zobacz więcej