Tak naprawdę to dzisiejsze risotto było również z borowikami, ale "risotto ze smardzami" - jak to brzmi! Trzeba jednak uważać, by nie dodać do potrawy zbyt wiele borowików, bo mogą zagłuszyć smak
Zobacz więcej
Smardze to wiosenne grzyby, niezwykle cenne pod względem spożywczym, smaczne, przydatne do obróbki zarówno świeże jak i suszone, jednak w stanie surowym toksyczne dla człowieka. W Polsce grzyb ten
Zobacz więcej
Smardz jadalny Morchella esculenta to grzyb z rodziny smardzowatych, którego nazwa może sugerować, że inne smardze są niejadalne a to nieprawda. Prawie wszystkie smardzowate są grzybami jadalnymi, ale
Zobacz więcej
Skoro jemy jajecznicę ze smardzami to znaczy, że sama je zebrałam. A skoro zebrałam to byłam tam gdzie można to robić czyli na Słowacji. Więcej o tym wyjeździe na pewno wkrótce napiszę i pokażę, ale
Zobacz więcej
W tym roku upiekłam na święta smakowity pasztet z gęsi. Pisząc to zdanie uśmiecham się pod nosem, bo wiecie, jak to jest z takimi pasztetami w sklepach - nazwa "pasztet z dzika" oznacza tylko tyle,
Zobacz więcej
Smardze to bardzo pyszne i aromatyczne grzyby. Pojawiają się wczesną wiosną, w kwietniu i na początku maja. Więcej o smardzach stożkowatych, których użyłam przeczytacie w zakładce Grzyby gatunkami.
Zobacz więcej
W długi, majowy weekend, wybralismy się na wycieczkę "z kijami"do lasu. Planowaliśmy ją od kilku tygodni, niestety kapryśna pogoda sama wyznaczyła nam dzień. Po prostu tylko tego jednego dnia nie
Zobacz więcej
Smardze z zielonymi szparagami Dla mnie to po prostu niebo w gębie. Cudowne, orzechowe smardze i pieczone zielone szparagi – pełnia szczęścia na talerzu. Smardze są grzybami, które występują krótko
Zobacz więcej
Dziś przypadkiem znalazłam SMARDZA jednego ale dość okazałych rozmiarów. Musiałam go szybciutko spożytkować ponieważ byłto jużdorosły osobnik i nie mogłam go przechowywać. Powstał więc pyszny omlet
Zobacz więcej
Smardz jadalny jak większość grzybów posiada ciekawy smak w suchej postaci. Świeże smardze jest dość trudno znaleźć, ale w suszonej postaci są już z powodzeniem sprzedawane. Jeśli nie znajdziecie
Zobacz więcej
Smardze faszerowane Kiedy będziecie czytać ten post ja będę szukać tegorocznych smardzów na Słowacji. Niestety, trzeba po nie jeździć tak daleko bo w Polsce są pod całkowita ochroną - no chyba, że
Zobacz więcej
Już prawie zapomniałam o ich istnieniu. Ostatnie nasze spotkanie miało miejsce jeszcze w moim poprzednim "miejskim" życiu, kiedy to można je było spotkać w parkach lub kupić na bazarku. Aż do wczoraj,
Zobacz więcej
Smardzów w tym roku było od zatrzęsienia i jeszcze są miejsca i działki gdzie można je zebrać. Smardze na działkach, w parkach można zrywać, pod ochroną są tylko te z lasów. Dostałam 3 dorodne smardze
Zobacz więcej
Smardze są reprezentatywne dla kuchni staropolskiej i porównywalne z truflami. Mają bogaty, orzechowy aromat, są bardzo mięsiste. W Polsce nie wolno ich jednak zbierać, bo objęte są ścisłą ochroną, na
Zobacz więcej
Smardze - kiedyś bardzo pospolite grzyby, zbierane przez biedotę żeby było co do garnka włożyć na przednówku . . . Dzisiaj są rarytasem, grzybami objętymi w Polsce prawną ochroną bo tak zostały
Zobacz więcej
Smardze - czekam na nie cały rok. Pojawiają się wczesną wiosną i dla mnie właśnie wraz z nimi zaczyna się sezon grzybowy. Wiem, że są u nas pod ochroną, ale grzyby to przecież nie tylko grzybobranie i
Zobacz więcej
Morchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj. Lubi zarówno lasy liściaste jak i iglaste. Można go
Zobacz więcej
Smardze to chyba drugie zaraz po truflach najdroższe grzyby. W Polsce są objęte ścisłą ochroną, natomiast w Londynie można je normalnie kupić na targu. Spotkaliśmy je tam miedzy innymi na Borough
Zobacz więcej
Smardze to jedne z moich ulubionych grzybów. Te wiosenne gatunki są bardzo aromatyczne i jednocześnie delikatne, ale w Polsce wszystkie gatunki smardzowatych są pod ochroną. Kwiecień i początek maja
Zobacz więcej
Smardze zapiekane ze szparagami--przystawka. 3 smardze 6 szparagów 1 cebulka 50 ml śmietanki sól, pieprz 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki masła klarowanegoSzparagi pokroić na 1cm kawałki, jeżeli
Zobacz więcej