smarowidło z mięsa w słoikach jak smalec

kaczki poprawia się w trakcie przechowywania. Przed podaniem wyjmujemy nogi ze smalcu, oskrobujemy z resztek tłuszczu i przyrządzamy, np. pieczemy. Można z kaczki przygotować tzw. rillette (czytaj: Zobacz więcej
i zalać wrzątkiem - po 10 minutach odlać wodę z kapusty - jabłka obrać, gruszki tylko umyć kapustę w garnku zalać dwiema szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, jabłka i Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Rilettes wieprzowe

Rilettes wieprzowe 549

1
Pyszne, jesienne smarowidło. Uwielbiam takie, pomimo że jest to ogromna bomba kaloryczna, od czasu do czasu można na taki smakołyk sobie pozwolić. Tym bardziej, że jest to domowe smarowidło, bez Zobacz więcej
. Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików, wcześniej wyparzonych w piekarniku, całość zalewamy pozostałym tłuszczem, tak aby przykrył mięso, szczelnie zamykamy i pozostawiamy do schłodzenia. Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Mięsiwo w słoiku

Mięsiwo w słoiku 2923

4
sprawdza się jako wędlina na wieczorną kolację, jak i prowiant w podróży. Pyszne, pikantne, aromatyczne, świetne do rozsmarowania na kanapce. Składniki: 1kg mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka) 1.5 Zobacz więcej
ręką jeszcze świeżo pieczony chleb ..marzenia, te duże i te malutkie… Skład na 2 słoiki 300 ml -tak na ,oko jak chłop w szpitalu .. 1 kg łopatki wieprzowej ( nie za tłustej ) 2 łyżki smalcu 1 cebula Zobacz więcej
jego przygotowanie. Z podanej ilości składników przygotujecie dwa słoiki smarowidła. Dobrze przełożyć je jeszcze gorące do słoików i odwrócić do góry dnem. Wtedy można przechowywać w lodówce znacznie Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 798

1
Rillettes toprzysmak kuchni francuskiej znakomicie odnajdujący sie wpolskich smakach. Bo podtą obco brzmiącą nazwą kryje sie coś pomiędzy smalcem, apasztetem zkawałkami miesa wśrodku. Można je Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Smarowidło do chleba

Smarowidło do chleba 1268

1
W moim domu często gości smalec. Do tego postanowiłam dodać trochę mięsa. Smalec wyszedł bardzo smaczny. Muszę jeszcze kiedyś zrobić z jabłkiem, bo podobno jest pyszny. 600 g słoniny 300 g łopatki Zobacz więcej
We Francji rillettes oznacza smarowidło do chleba, które jest zrobione z tłustego mięsa, podlewane rosołem i winem z ziołami i przyprawami. Ta wyrafinowana nazwa w potocznym tłumaczeniu to Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Smalec domowy

Smalec domowy 1295

1
Smalec domowy Smalec domowy czyli jak zrobić wspaniały smalec. Każdy czasem marzy o kawałku świeżego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Ale żeby była to przekąska idealna smalec musi być domowy, Zobacz więcej
drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej kroiło) W garnku do smażenia ( u mnie stary prodiż, bardzo dobrze się sprawuje na wszelkie przetwory) najpierw przetapiamy słoninę. Robimy to Zobacz więcej
Klasyczne francuskie rilettes, to rodzaj pasztetu przygotowywanego z mięsa, na przykład wieprzowego, z kaczki lub gęsi. Mięso piecze się powoli w dużej ilości smalcu (np. gęsiego), co trwa nawet 3 Zobacz więcej
« Pure z Białej Fasoli z ... Jajka po Benedyktyńsku » Smalec ala Rillettes z Karmelizowaną Cebulą Smarowidło do kanapek z dużą ilością rozdrobnionego mięsa i słodką cebulką - pyszne. Nie mogłam go nie Zobacz więcej
Za nazwą rillettes de porc kryje się francuskie smarowidło na chleb z mięsa wieprzowego (tzw. "brązowa konfitura"), nieco podobne do rodzimego smalcu - można dodać do niego więcej słoniny niż w moim Zobacz więcej
Pewnie niektórzy czytający tytuł przecierają oczy ze zdziwienia. Będzie też ogromna rzesza z Was dla których to nic nowego. Bardzo długo zanosiłam się do tego smarowidła. Bałam się, jaki TO będzie Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
RILLETTES WIEPRZOWE

RILLETTES WIEPRZOWE 459

2
Kawałki karkówki i chudego boczku dłuuuugo gotowane w niskiej temperaturze, w białym winie z dodatkiem czosnku, cebuli, ziaren kolendry i wielu innych przypraw zamieniają się w pyszne smarowidło do Zobacz więcej
światełek choinki. W domu pachną już upieczone pierniki. Niedługo zacznę szykować bożonarodzeniowe ozdoby. Ale zanim święta na dobre się pojawią, Dario zażyczył sobie „coś do chleba”. - Ale co Zobacz więcej