smarowidło z mięsa w słoikach jak smalec

kaczki poprawia się w trakcie przechowywania. Przed podaniem wyjmujemy nogi ze smalcu, oskrobujemy z resztek tłuszczu i przyrządzamy, np. pieczemy. Można z kaczki przygotować tzw. rillette (czytaj: Zobacz więcej
i zalać wrzątkiem - po 10 minutach odlać wodę z kapusty - jabłka obrać, gruszki tylko umyć kapustę w garnku zalać dwiema szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, jabłka i Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Rilettes wieprzowe

Rilettes wieprzowe 411

1
Pyszne, jesienne smarowidło. Uwielbiam takie, pomimo że jest to ogromna bomba kaloryczna, od czasu do czasu można na taki smakołyk sobie pozwolić. Tym bardziej, że jest to domowe smarowidło, bez Zobacz więcej
. Tak przygotowane mięso przekładamy do słoików, wcześniej wyparzonych w piekarniku, całość zalewamy pozostałym tłuszczem, tak aby przykrył mięso, szczelnie zamykamy i pozostawiamy do schłodzenia. Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smaczny kąsek
Mięsiwo w słoiku

Mięsiwo w słoiku 2861

4
Nie ma to jak swojska, domowa wędlina. Żadna sklepowa, nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana własnoręcznie. Tym razem proponuję, wspaniałą alternatywę dla wędliny- mięsiwo ze słoika, smarowidło, Zobacz więcej
ręką jeszcze świeżo pieczony chleb ..marzenia, te duże i te malutkie… Skład na 2 słoiki 300 ml -tak na ,oko jak chłop w szpitalu .. 1 kg łopatki wieprzowej ( nie za tłustej ) 2 łyżki smalcu 1 cebula Zobacz więcej
jego przygotowanie. Z podanej ilości składników przygotujecie dwa słoiki smarowidła. Dobrze przełożyć je jeszcze gorące do słoików i odwrócić do góry dnem. Wtedy można przechowywać w lodówce znacznie Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Rillettes z gęsi

Rillettes z gęsi 724

1
Rillettes toprzysmak kuchni francuskiej znakomicie odnajdujący sie wpolskich smakach. Bo podtą obco brzmiącą nazwą kryje sie coś pomiędzy smalcem, apasztetem zkawałkami miesa wśrodku. Można je Zobacz więcej
zewa
zewa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ewa w kuchni
Smarowidło do chleba

Smarowidło do chleba 1234

1
W moim domu często gości smalec. Do tego postanowiłam dodać trochę mięsa. Smalec wyszedł bardzo smaczny. Muszę jeszcze kiedyś zrobić z jabłkiem, bo podobno jest pyszny. 600 g słoniny 300 g łopatki Zobacz więcej
We Francji rillettes oznacza smarowidło do chleba, które jest zrobione z tłustego mięsa, podlewane rosołem i winem z ziołami i przyprawami. Ta wyrafinowana nazwa w potocznym tłumaczeniu to Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakalajzyt
Smalec domowy

Smalec domowy 1265

1
cebulę i czosnek i smażymy około 2-3 minuty, następnie starte jabłko i smażymy kolejne 1-2 minuty po czym zdejmujemy patelnię z palnika. Przyprawiamy smalec solą, pieprzem oraz majerankiem i Zobacz więcej
ma swoje wypróbowane, ale zapewniam, że ten wyszedł w sam raz smakowo i proporcjonalnie do mięsa i tłuszczu. Zapraszam na chłopskie smarowidło. SKŁADNIKI: 500 g słoniny 30 g boczku 400 g wieprzowego Zobacz więcej
Klasyczne francuskie rilettes, to rodzaj pasztetu przygotowywanego z mięsa, na przykład wieprzowego, z kaczki lub gęsi. Mięso piecze się powoli w dużej ilości smalcu (np. gęsiego), co trwa nawet 3 Zobacz więcej
« Pure z Białej Fasoli z ... Jajka po Benedyktyńsku » Smalec ala Rillettes z Karmelizowaną Cebulą Smarowidło do kanapek z dużą ilością rozdrobnionego mięsa i słodką cebulką - pyszne. Nie mogłam go nie Zobacz więcej
Za nazwą rillettes de porc kryje się francuskie smarowidło na chleb z mięsa wieprzowego (tzw. "brązowa konfitura"), nieco podobne do rodzimego smalcu - można dodać do niego więcej słoniny niż w moim Zobacz więcej
Pewnie niektórzy czytający tytuł przecierają oczy ze zdziwienia. Będzie też ogromna rzesza z Was dla których to nic nowego. Bardzo długo zanosiłam się do tego smarowidła. Bałam się, jaki TO będzie Zobacz więcej
aniamat
aniamat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
coolandminty
RILLETTES WIEPRZOWE

RILLETTES WIEPRZOWE 434

2
Kawałki karkówki i chudego boczku dłuuuugo gotowane w niskiej temperaturze, w białym winie z dodatkiem czosnku, cebuli, ziaren kolendry i wielu innych przypraw zamieniają się w pyszne smarowidło do Zobacz więcej
światełek choinki. W domu pachną już upieczone pierniki. Niedługo zacznę szykować bożonarodzeniowe ozdoby. Ale zanim święta na dobre się pojawią, Dario zażyczył sobie „coś do chleba”. - Ale co Zobacz więcej