smażone foie gras

Konfitura z czerwonej cebuli to wspaniały dodatek do sałatki z kurczakiem (przepis tutaj) lub foie gras. Składniki: dla 4-6 osób 50 g masła 4 czerwone cebule (ok. 700 g) pokrojone w piórka 55 g cukru Zobacz więcej
” przygotowań – smażenie, pieczenie, krojenie, podpiekanie, ubijanie lodów…. I oczywiście wydawanie dań. Gości było 140 , 4 dania.. i to wszystko trzeba było wydać na czas. Mam wrażenie, ze się udało. Zobacz więcej
włoskich lub maku sprawdza się wszędzie, gdzie standardowym dodatkiem jest wanilia lub gorzki migdał – a gdzie poszukuje się bardziej ciekawej nuty. Crème brûlée intrygująca w połączeniu z foie gras, Zobacz więcej
tuńczyka. Pędy bambusa smażone ze śliwkami i tymiankiem: Na miodzie podsmażamy posiekaną szalotkę i pokrojone (np. w paski) śliwki. Dodajemy pędy bambusa i przesmażamy całość 2-3 minuty. Na koniec Zobacz więcej
Zauważyłam ostatnio, że ludzie kochają zamieniać w kuchni składniki. Poczytajcie dowolne komentarze na blogach kulinarnych. Czy zamiast wołowiny mogę użyć kurczaka? Czy można użyć jogurtu zamiast Zobacz więcej
Plaster tuńczyka, 4 łyżki octu z wina riesling, Mus foie gras z kaczki z dodatkiem trufli, oliwa, ogórek, siano palone. Dwie garście siana włożyć do naczynia żaroodpornego i spalić. Przetrzeć przez Zobacz więcej
Czas świątecznego i poświątecznego obżarstwa minął, a trza jakosik docioraćdo pierwszego. Wydrenowany budżet rodzinny każe zapomnieć o kawiorze i foie gras (tym bardziej, że jachty znowu poszły w Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki 247

0
Szybki pasztet z wątróbki. Gdy użyjemy tak jak ja wątróbki gęsiej (nie foie gras, ale zwykłej wątróbki) otrzymamy pasztet o dość charakterystycznym smaku - zaznaczam, że nie każdy to lubi. Gdy znamy Zobacz więcej
smaki. Przepis na tę zupę znalazłam ponad rok temu, podczas urlopu we Francji. Przetłumaczyłam go z gazety i przywiozłam ze sobą. Sam krem z dyni z dodatkiem selera na wyrazistym bulionie jest bardzo Zobacz więcej
owocami i nutką karmelu mnie przekonał. Świeżo zmielony czarny pieprz na powierzchni foie gras wnosi orzeźwiający aspekt w ogólny smakowy bukiet. Szczegóły przygotowania potrawy: 1) W żadnym wypadku Zobacz więcej
aromat. Wątróbka wieprzowa jest głównym składnikiem pasztetów, nadając im charakterystyczny smak i zapach. Wołowa natomiast doskonale nadaje się na szpecle i knedle. Najszlachetniejszą z wątróbek, Zobacz więcej
.Mistrzowskoprzyrządzałafoie gras. I mawiała, żegotowanie dodaje siły, a onapowoduje, że uszczęśliwia sięludzi jedzeniem. Jakie to prawdziwe:) Niebo w gębie jest apetyczne, obrazytworzonych na miarę Zobacz więcej
z mleka krowiego z nalotem białej pleśni. Tortilla - [tortija] lub [tortilja], nie: tortilla okrągły kukurydziany placek podawany z mięsem. Jalapeno - [halapenio], nie: żalapeńo bardzo ostra papryka, Zobacz więcej
mi sałatka Gordona Ramsay'a z foie gras, zielonej fasolki i karczochów. Postanowiłam przygotować coś podobnego, luźno nawiązującego do przepisu Gordona zarówno jeśli chodzi o składniki, jak i o formę Zobacz więcej
się spróbować wszystkich potraw, ale swoim smakiem zachwyciło mnie foie gras z lodami z chałki, czyli smażona gęsia wątróbka, naprawdę niebo w gębie. Przygotowane były także: tuńczyk z cielęciną w Zobacz więcej
kalafiorowego z czekoladą.Na Kasi Marcinkiewicz z Chillibite największe wrażenie wywarł tuńczyk z cielęciną w musie cytrynowym ze smażonymi kaparami. Moim faworytem była zdecydowanie foie gras z Zobacz więcej
dania, które najlepiej smakują w połączeniu z słodkimi winami. Smacznego!!! Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz P.S. Klasyczne połączenie z Foie Gras to zestawienie z słodkim winem: Sauternes. Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Aromatico
Sezon szparagowy

Sezon szparagowy 48

0
To bylo jakieś 3-4 lata temu, kiedy to obudziłam się rano z ogromnym pragnieniem zjedzenia szparagów i bobu. Krótko wcześniej byłam kilka dni w Saragossie, gdzie w jednej z restauracji dostałam Zobacz więcej
jest wanilia lub gorzki migdał – a gdzie poszukuje się bardziej ciekawej nuty. Crème brûlée intrygująca w połączeniu z foie gras, inną smażoną wątrobą, cielęciną, z daniami rybnymi lub owocami morza Zobacz więcej
kurczaka (16 zł) lub wołowiny (19 zł)? Gwiazdą jest nieśmiertelny pad thai, czyli smażony w woku ryżowy makaron z warzywami, tofu i kurczakiem (37 zł) lub krewetkami (39 zł). Bezapelacyjnie musicie Zobacz więcej