smażony karp wigilijny

Karp smażony , to proste, tradycyjne danie wigilijne. Składniki: 6 dzwonek karpia ok.1/2 szklanki mąki ok.1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko sól i pieprz do smaku sok z 1 cytryny olej lub sklarowane Zobacz więcej
Podczas Wigilii nie może zabraknąć u Nas oczywiście karpia. Przygotowujemy go w tradycyjny sposób czyli smażonego. Sekretem jego przygotowania i pozbycia się mulistego smaku jest moczenie go przed Zobacz więcej
W moim domu rodzinnym nieczęsto jada się karpia. Nie wynika to bynajmniej z pobudek moralnych, a raczej z kwestii gustu. Wszyscy domownicy po prostu lubują się bardziej w rybach morskich takich jak: Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Karp wigilijny smażony

Karp wigilijny smażony 714

0
. Następnie należy rybę oczyścić z łusek. Potem odciąć głowę i ogon (zostawić do przygotowania np. wigilijnej zupy rybnej, lub do wywaru do karpia w galarecie). Tak sprawioną rybę wystarczy już tylko Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nina w kuchni
Wigilijny karp smażony

Wigilijny karp smażony 812

0
), rybę podzielić na kawałki - dzwonka. Zanim usmażymy karpia, można go wymoczyć w mleku albo obłożyć go plasterkami świeżej cebuli i wstawić na noc do lodówki. Dzięki temu utraci on swój lekko Zobacz więcej
Karp smażony to od zawsze jedna z potraw, które tradycyjnie pojawiają się w Wigilię w większości polskich domów. Ja jako dziecko za nim nie przepadałam. Lubiłam ryby, ale pewnie dlatego, że Zobacz więcej
KARP WIGILIJNY Od początków XX wieku fundamentem postnej wieczerzy wigilijnej była ryba. Dziś większość osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale pewnie nie każdy z was wie, że powszechna dziś Zobacz więcej
Anita podaje do stołu!: SMAŻONY KARP WIGILIJNY Strony STRONA GŁÓWNA KONTAKT ODWIEDŹ NA FACEBOOKU wtorek, 24 grudnia 2013 SMAŻONY KARP WIGILIJNY SKŁADNIKI: - karp (1,2kg), - 3 jajka, - 4 - 5 łyżek Zobacz więcej
WIGILIJNYSMAŻONY KARP Kolejny "must be" na moim stole wigilijnym. Jako wychowanka Galicji, kultywuję tradycję, iż ta ryba na stole wigilijnym królować musi. U mnie jada się go z ziemniaczkami, u mojej Zobacz więcej
Jak rozpoznać czy karp jest świeży? - Skóra karpia powinna wyglądać świeżo i ładnie, nie może być pokryta klejącym śluzem. - Skrzela karpia powinny być czerwone i nie mogą być pokryte gęstymśluzem Zobacz więcej
Wiele osób nie przepada za tą rybą - chyba dlatego, że karp ma po prostu swój specyficzny smak - niektórzy nazywają go mulistym :) Dla mnie do tej pory zjedzenie karpia w Wigilię było raczej karą niż Zobacz więcej
jego smak.Wystarczy sprawionego karpia pokrojonego w dzwonka posolić i obłożyć plastrami cebuli,wystawic na balkon na cała noc ,albo i dłużej.Ten prosty zabieg całkowicie zabija niesmaczny posmak Zobacz więcej
Smażony karp wigilijny. I jak odpowiednio przygotować rybę. Gotuję, bo lubię o autorzeo bloguwspółpracaksięga gościnapisz do mniePhotography by Kasia Szablon tego bloga poczyniła EmiliaSzablony by Zobacz więcej
Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia. Cały sekret potrawy tkwi w mleku i cebuli, które nie dość, że nadają Zobacz więcej
cocolibre
cocolibre Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Widelce
Wigilijny karp smażony

Wigilijny karp smażony 1504

0
Składniki: 1 karp 2 jajka bułka tarta mąka pszenna 1 ząbek czosnku sok z cytryny 2 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz Sprawionego karpia dzielimy na dzwonki. Obrany czosnek rozcieramy z łyżeczką Zobacz więcej
Mięso karpia to kopalnia cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych, witamin czy białka. Do tego dochodzi jeszcze niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Warto sięgać po tą rybę nie tylko w Zobacz więcej