śnieżno biały lukier

mąki ziemniaczanej 100g mąki pszennej 200g cukru 250 g masła 4 jaja poł łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka z 2 lasek wanilii Lukier bezowy bezy pokruszone i roztarte na drobny pył. cukier puder 1 Zobacz więcej
Czas lukrować pierniki! Oto bardzo prosty przepis na lukier. Bardzo stary przepis, bo lukruje nim moja babcia od kiedy pamiętam. Po wyschnięciu staje się twardy i śnieżno - biały. Składniki: 1 białko Zobacz więcej
Busia
Busia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Busia w kuchni
Miodownik

Miodownik 753

1
1 kostka masła (200g) szczypta kwasku cytrynowego 1 szkl. cukru pudru Mannę ugotować na mleku, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa zbieleje dodawać kaszę manną i dalej ucierać. Zobacz więcej
Do lukrowania pierniczków taki lukier jest idealny, śnieżno biały, a po zastygnięciu twardy, można zrobić więcej i przechowywać w lodówce, chociaż z podanej ilości polukrujemy sporo pierników, można Zobacz więcej
jest za rzadki to dosypuję jeszcze cukru do momentu aż lukier będzie miał konsystencję którą można by było pisać . Po utarciu powinien mieć piękny śnieżno biały kolor , wtedy dodaję kilka kropel soku Zobacz więcej
Moniq
Moniq Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Chaty Na Końcu Wsi
PIERNICZKI

PIERNICZKI 570

1
chwilkę odczekać żeby cukierek cię skrystalizował i nie przylepił do papieru. Dodatkowo część pierniczków ozdabiam lukrem i róznego rodzaju posypkami w tym roku był to mak, wiórki kokosowe i Zobacz więcej
. Najlepiej jest używać do zrobienia pomady cukru rafinowanego, ponieważ jest on czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno - biały, a nie żółtawo - kremowy. Do pomady można też dodać Zobacz więcej
je na wierzch sernika. Pieczemy ok . 50 - 60 minut w temperaturze 160 stopni C ( termoobieg). Sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Składniki na lukier: 1 białko kurze 1 szklanka cukru Zobacz więcej
polewamy lukrem. Lukier: Białka mieszamy z sokiem z cytryny i z cukrem. Tak długo ucieramy kulką i dosypujemy cukru aż lukier uzyska konsystencję gładką, śnieżno białą i lekko gęstą. Smacznego!! Zobacz więcej
Są wakacje, dlatego tak rzadko jestem tutaj! Udało mi się upiec przepyszne bułeczki drożdżowo maślane ze śliwkami, serkiem białym, kruszonką i lukrem! Słodkości! Najlepiej smakują z kawą, szklanką Zobacz więcej
, kiedy rogaliki się zarumienią powinny być gotowe. Lukier Do miseczki wlej białko, sok z cytryny i cukier. Nie wrzucaj od razu całego, najpierw sprawdź. Weź do ręki małą drewnianą kulkę i ucieraj, Zobacz więcej
. Ja wycinałam większe i mniejsze kształty. Pierniczki studzimy i w tym czasie do wykonanie pozostaje zadanie dla wytrwałych. Robimy lukier, czyli ubijamy na sztywno białko i dodajemy cukier puder, aż Zobacz więcej
panipanidomu
panipanidomu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pan i Pani domu
Piernikowa choinka

Piernikowa choinka 162

0
na wysmarowaną margaryną, następnie wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C. Zdejmuj z blachy gorące. Gdy zrobią się pęcherze i uwypuklenia Zobacz więcej
będzie lukier a nie bezy) szczypta soli Białka wbiłem do czystego, suchego garnka i zacząłem ubijać. Kiedy się lekko spieniły dodałem szczyptę soli. Kiedy piana była już prawie ubita (po przekręceniu Zobacz więcej
przygotowałam do działu DIY w Magazynu Maszkety i do wykonania kloszy użyłam kolorowych kordonków, ale możecie użyć tylko białej nici lub łączonych białej ze srebrną i będzie lampion w wersji śnieżno Zobacz więcej
masa czekoladową i udekorowałam masa plastyczną z pianek marshmallow(dodam że robiłam po raz pierwszy) i białym lukrem..Miałam delikatne problemy z równym położeniem masy z pianek..rwała mi się i Zobacz więcej
Lifestyle konkursy Podróże Recenzje Warsztaty Kontakt Reklama Dodatki do pobrania Gości online: 5 Najnowszy film Zapisz się do newslettera lukier królewski przepis lukier królewski przepis Idealny, Zobacz więcej
miodu (można zastąpić cukrem) Białka umieszczamy w mice i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać 1/2 łyżeczki Cream of Tartar). Gdy piana będzie dobrze ubita stopniowo dodajemy cukier. Zobacz więcej