soba z wołowiną

{{headerMessage}}
Dziś poniedziałek. Ten dzień tygodnia dla wielu osób jest ciężki. Jeśli nie macie siły dziś gotować - mam dla Was danie, które zrobicie w 15 - 20 minut. Danie proste w wykonaniu i pyszne zarazem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś trochę orientalnie i lekko pikantnie. Mamy tu przede wszystkim chudą wołowinę marynowaną w słodkim sosie sojowym, makaron gryczany, czyli soba, (ugotowany al dente) oraz warzywa poddane krótkiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Potrzebujecie makaron SOBA 250g wołowiny mała papryczka chilli marchewka brokuł 2 łyżki oleju rzepakowego cebula ząbek czosnku łyżeczka startego imbiru szczypior pół łyżeczki brązowego cukru 3 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
w tzw."między czasie" oderwiesz się od patelni. Danie dla zabieganych, bo można je przygotować w 20 minut... Stir-Fry z wołowiną, papryką i makaronem soba porcja dla 2 osób 125 g makaronu soba Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, dziwił mnie jego zapach, smak, faktura... Ale po kilku potrawach lody zostały przełamane i kocham soby - szczególnie zupy soby. Moim zdaniem do tego makaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Jest bardo smaczny i ma specyficzną konsystencję, dlatego zazwyczaj, szczególnie domowy, je się na zimno, żeby podkreślić jego walory.Podaje się do niego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pomysł na danie wziął się z zasłyszanego w telewizji, w połowie tylko, przepisu, a w zasadzie konceptu na danie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 mala papryka zolta 1 papryczka chilli 5 mini kolb kukurydzy 80g zielonej fasoli szparagowej (odmiana o duzych i plaskich straczkach) 6-7 suszonych grzybow mun kilka orzechow nerkowca 4 lyzki sosu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się robić ozdobne sushi – kazari zushi. Uczyliśmy się robić sushi z „różą” w środku. Mieliśmy również możliwość spróbowania kilku charakterystycznych dla prefektury Nagano potraw, miso shiru, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kochani, dziś krótkazajawka obiadowa - wołowina w postaci mojego ulubionego steku :) Całość jest gotowa w maksymalnie 15 minut. Potraktujcie to jako inspirację, bardziej niż przepis per se - użyjcie Zobacz więcej
karorad
karorad Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Japońska Kuchnia Karoliny
Kaiseki ryori

Kaiseki ryori 190

0
{{headerMessage}}
. Nam zaserwowano sezamowe tofu z kiszonym kwiatem wiśni zanurzone w przepysznym dashi z tuńczyka. Następnie podano "hassun". To danie ma na celu zaakcentowanie panującej pory roku. Gotowana krewetka, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ozdobne) przypominające kwiat róży. Była też okazja spróbować produktów, z których słynie prefektura Nagano – miso shiru (prefektura słynie z pasty miso), makaronu gryczanego soba oraz pysznej, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wołowina z czarną fasolą Danie nieco pracochłonne, ale ciekawe w smaku i możemy podać je na różne sposoby – z ziemniakami, ryżem, makaronem, pieczywem. I pamiętajmy – czerwone mięso jest bardzo zdrowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jeśli ktoś ma chęć, to taką zupę można przygotować w 10 minut. Należy tylko wykonać wiele czynności równolegle: gotowanie makaronu, szybkiego przygotowanie bulionu, ugotowanie jajek i blanszowanie Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Makaron soba

Makaron soba 2159

0
{{headerMessage}}
Jest to proste danie kuchni japońskiej, które nas zachwyciło.Przygotowujesięje szybko. Nie wymaga wielu składników, ani wiele pracy. Jest lekkie, ale możnasięnimnajeść. Do dania można dodać dowolne, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
podawane są hamburgery z wołowiny w sosie teriyaki nazywane "Shogun burger"!!! Składniki (dla 4 osób): 4 kawałki świeżego łososia, umyte i osuszone około 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zaczytuję się Murakamim. Sama nie wiem, dlaczego, bo znam lepsze dokonania literackie. No ale akuracik proza Japończyka najwyraźniej wyjątkowo przypadła mi do gustu. Może dlatego, że jest po prostu Zobacz więcej
starvingcool
starvingcool Obserwuj blogaObserwujesz bloga
starvingcool
Limonkowe stir-fry

Limonkowe stir-fry 120

2
{{headerMessage}}
Stir-fry czyli szybkie smażenie. Chińska technika, która świetnie sprawdza się podczas przygotowywania ekspresowego obiadu. Makaron równie dobrze możemy zastąpić ryżem bądź innym makaronem chińskim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od kuchni wschodniej jestem uzależniona. Objawy typowe. Nie umiem bez niej żyć, jak tylko przez tydzień nie ma nic azjatyckiego w domu to wariuję, nie umiem obejść się już bez imbiru, czosnku, trawy Zobacz więcej
podzielonymniebem
podzielonymniebem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
pod zielonym niebem
Zupa limonkowa

Zupa limonkowa 45

2
{{headerMessage}}
Kwaśna, ostra i słodka. Pełna aromatów i banalnie prosta w przygotowaniu. Podawana z awokado i makaronem soba jest bardzo sycąca, ja lubię ją w towarzystwie karmelizowanej wołowiny i taką wersję dziś Zobacz więcej