soczewiaki

ZOBACZ TAKŻE:

smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Soczewiaki

Soczewiaki 1441

1
Soczewiaki to staropolska potrawa, a dokładniej rodzaj bułeczek z ziemniaczanego ciasta nadziewanych farszem z soczewicy. Popularne są na Podlasiu, szczególnie na suwalszczyźnie. Soczewiaki mogą być Zobacz więcej
i konkretne. Róbcie koniecznie :) Meksykańskie soczewiaki (8 kotlecików) ~ 100 g soczewicy czerwonej ~ 200 g czerwonej fasoli z puszki ~ 1 jajko ~ 1 łyżka mąki pszennej (u mnie razowa) ~ 1 łyżeczka Zobacz więcej
różnych mniejszości etnicznych – trochę litewskich, tatarskich i żydowskich akcentów w kuchni wymieszało się i zespoliło z tradycjami polskimi. Soczewiaki sejneńskie to typowy wyrób regionalny, Zobacz więcej
bardzo wiedziałam ale ponieważ takie ciekawostki zawsze były dla mnie atrakcyjne co nieco poszperałam. Internet nie jest zgodny co do soczewiaków. Oficjalne źródła podają, że soczewiaki są to pierogi Zobacz więcej
Soczewiaki to tradycyjna potrawa Suwalszczyzny. Kształtem przypominająca paszteciki. Niegdyś był to przysmak biedaków, bo do ich wykonania wystarczały ziemniaki, garść soczewicy i cebula. Patrząc na Zobacz więcej
, często występujące również na Suwalszczyźnie - po nazwą soczewiaki. Składniki: Ciasto: ziemniaki - ok 1 kg, mąka - ok 2szklanek, drożdże - 5 dag, cukier - 3 łyżeczki, jogurt naturalny - pół małego Zobacz więcej
Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod Zobacz więcej
się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych Zobacz więcej
, a dokładnie w okolice Sejn, gdzie według legend po raz pierwszy przygotowano ten wypiek z okazji odwiedzin królowej Bony. Bohaterami dzisiejszego postu są soczewiaki czyli duże pierogi lub jak kto Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Soczewiaki

Soczewiaki 426

0
Regionalny przysmak z podlasia – kotlety ziemniaczane z farszem z soczewicy. Przepis dostałam od wyśmienitej kucharki z podlasia. Składniki: 0,5 kg ugotowany ziemniaków 2 jajka mąką proszek do Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Soczewiaki

Soczewiaki 95

3
czyli kakory litewskie Składniki na ciasto: - kilogram ziemniaków - 50 dag mąki pszennej - 2 jajka - 3 g świeżych drożdży - 150 ml mleka - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - białko - łyżka ziaren Zobacz więcej
Soczewiaki to podobno regionalna potrawa z Suwalszczyzny. Być może, ale ja, choć się tam urodziłam i mieszkałam długie lata, jadłam je tylko raz. Nie spotkałam się z nimi nigdy u nikogo w domu. Zobacz więcej
Są pyszne. Brat dawno temu wpadł do domu z podwórka cały zachwycony "soczewiakami", którymi poczęstowała go mama kolegi. Odtwarzaliśmy je potem i zawsze nam smakowały - to moja pierwsza "poślubna" Zobacz więcej
Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Pierogi z kapustą i grzybami Kopytka z marchewką Kakory (soczewiaki) Kluseczki z marchewki Pyzy "gumki" Kartacze Zobacz więcej
Przepis tygodnia - podpatrzone na blogach Soczewiaki (Ja jem) Robiłam kiedyś pierogi z soczewicą, ale te soczewiaki wydają mi się znacznie ciekawszą propozycją. Lody miętowe (Ziółko w kuchni) Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie 1277

1
Risotto ze szparagami i cukinią PIZZA Pizza z rukolą NALEŚNIKI Naleśniki- przepis podstawowy Naleśniki z pieczarkami Naleśniki z pieczarkami i rukolą PIEROGI Pierogi z dynią Pierogi z jagodami Kakory Zobacz więcej
pochyliła się nad przepisami, przestudiowała je wszystkie i wybrała dwa, które uznała za najbardziej intrygujące, ciekawe smakowo, których chętnie by spróbowała w pierwszej kolejności. Nagrodzeni Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Kartacze

Kartacze 381

0
do dna. Podajemy ze smażoną cebulką – wersja light;) lub ze skwarkami. Kartacze są niewątpliwie najbardziej znanym w Polsce daniem z Podlasia. Jednak w naszym regionie można znaleźć wiele innych Zobacz więcej
Przy okazji podawania przepisu na soczewiaki wspominałam o kartaczach, które są jedną z regionalnych potraw z Suwalszczyzny ( choć Litwini będą się upierać, że to ich potrawa :) ) . Wywołałam chyba Zobacz więcej
, pieprzem i w miarę potrzeby innymi przyprawami. Podajemy sowicie posypany natką pietruszki. Smacznego! Inne, sprawdzone przepisy z zieloną soczewicą: Najlepsza sałatka z zielonej soczewicy – Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: