soczewiaki

ZOBACZ TAKŻE:

smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Soczewiaki

Soczewiaki 1689

1
{{headerMessage}}
Soczewiaki to staropolska potrawa, a dokładniej rodzaj bułeczek z ziemniaczanego ciasta nadziewanych farszem z soczewicy. Popularne są na Podlasiu, szczególnie na suwalszczyźnie. Soczewiaki mogą być Zobacz więcej
pinkyyy
pinkyyy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharka w baletkach
Meksykanskie soczewiaki

Meksykanskie soczewiaki 88

3
{{headerMessage}}
i konkretne. Róbcie koniecznie :) Meksykańskie soczewiaki (8 kotlecików) ~ 100 g soczewicy czerwonej ~ 200 g czerwonej fasoli z puszki ~ 1 jajko ~ 1 łyżka mąki pszennej (u mnie razowa) ~ 1 łyżeczka Zobacz więcej
Co Gotuje Kasia
Co Gotuje Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co Gotuje Kasia
Soczewiaki sejneńskie

Soczewiaki sejneńskie 612

0
{{headerMessage}}
różnych mniejszości etnicznych – trochę litewskich, tatarskich i żydowskich akcentów w kuchni wymieszało się i zespoliło z tradycjami polskimi. Soczewiaki sejneńskie to typowy wyrób regionalny, Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Soczewiaki czy kakory?

Soczewiaki czy kakory? 267

2
{{headerMessage}}
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne wytrawne pierogi z absolutnie fantastycznym nadzieniem z zielonej soczewicy. Bułki te pochodzą z kuchni podlaskiej/litewskiej i są tam bardzo popularne. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Soczewiaki to tradycyjna potrawa Suwalszczyzny. Kształtem przypominająca paszteciki. Niegdyś był to przysmak biedaków, bo do ich wykonania wystarczały ziemniaki, garść soczewicy i cebula. Patrząc na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, często występujące również na Suwalszczyźnie - po nazwą soczewiaki. Składniki: Ciasto: ziemniaki - ok 1 kg, mąka - ok 2szklanek, drożdże - 5 dag, cukier - 3 łyżeczki, jogurt naturalny - pół małego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, a dokładnie w okolice Sejn, gdzie według legend po raz pierwszy przygotowano ten wypiek z okazji odwiedzin królowej Bony. Bohaterami dzisiejszego postu są soczewiaki czyli duże pierogi lub jak kto Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Soczewiaki

Soczewiaki 462

0
{{headerMessage}}
Regionalny przysmak z podlasia – kotlety ziemniaczane z farszem z soczewicy. Przepis dostałam od wyśmienitej kucharki z podlasia. Składniki: 0,5 kg ugotowany ziemniaków 2 jajka mąką proszek do Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Soczewiaki

Soczewiaki 104

3
{{headerMessage}}
czyli kakory litewskie Składniki na ciasto: - kilogram ziemniaków - 50 dag mąki pszennej - 2 jajka - 3 g świeżych drożdży - 150 ml mleka - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - białko - łyżka ziaren Zobacz więcej
przejs
przejs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ja Jem
Soczewiaki czyli pierogi z soczewicą

Soczewiaki czyli pierogi z soczewicą 341

0
{{headerMessage}}
Soczewiaki to podobno regionalna potrawa z Suwalszczyzny. Być może, ale ja, choć się tam urodziłam i mieszkałam długie lata, jadłam je tylko raz. Nie spotkałam się z nimi nigdy u nikogo w domu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są pyszne. Brat dawno temu wpadł do domu z podwórka cały zachwycony "soczewiakami", którymi poczęstowała go mama kolegi. Odtwarzaliśmy je potem i zawsze nam smakowały - to moja pierwsza "poślubna" Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Pierogi, pyzy i kluski

Pierogi, pyzy i kluski 169

0
{{headerMessage}}
Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Pierogi z kapustą i grzybami Kopytka z marchewką Kakory (soczewiaki) Kluseczki z marchewki Pyzy "gumki" Kartacze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis tygodnia - podpatrzone na blogach Soczewiaki (Ja jem) Robiłam kiedyś pierogi z soczewicą, ale te soczewiaki wydają mi się znacznie ciekawszą propozycją. Lody miętowe (Ziółko w kuchni) Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie 1339

1
{{headerMessage}}
Po przepis kliknij w zdjęcie Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Wegetariańskie leczo Omdlały Imam na parze Pasztet z soczewicy Omdlały Imam Kwadraty ze szpinakiem Zapiekana feta Falafel Brokuły w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pochyliła się nad przepisami, przestudiowała je wszystkie i wybrała dwa, które uznała za najbardziej intrygujące, ciekawe smakowo, których chętnie by spróbowała w pierwszej kolejności. Nagrodzeni Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Kartacze

Kartacze 410

0
{{headerMessage}}
do dna. Podajemy ze smażoną cebulką – wersja light;) lub ze skwarkami. Kartacze są niewątpliwie najbardziej znanym w Polsce daniem z Podlasia. Jednak w naszym regionie można znaleźć wiele innych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przy okazji podawania przepisu na soczewiaki wspominałam o kartaczach, które są jedną z regionalnych potraw z Suwalszczyzny ( choć Litwini będą się upierać, że to ich potrawa :) ) . Wywołałam chyba Zobacz więcej
{{headerMessage}}
je przyrównać do soczewiaków, ale takich w wersji z kapustą. Nie wiesz co to soczewiaki? Czas odwiedzić Suwalszczyznę, moja droga! Ciasto drożdżowe z tajemniczego zeszyciku z przepisami mojej Mamy Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: