soczewiaki

ZOBACZ TAKŻE:

smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Soczewiaki

Soczewiaki 1740

1
{{headerMessage}}
Soczewiaki to staropolska potrawa, a dokładniej rodzaj bułeczek z ziemniaczanego ciasta nadziewanych farszem z soczewicy. Popularne są na Podlasiu, szczególnie na suwalszczyźnie. Soczewiaki mogą być Zobacz więcej
pinkyyy
pinkyyy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kucharka w baletkach
Meksykanskie soczewiaki

Meksykanskie soczewiaki 88

3
{{headerMessage}}
i konkretne. Róbcie koniecznie :) Meksykańskie soczewiaki (8 kotlecików) ~ 100 g soczewicy czerwonej ~ 200 g czerwonej fasoli z puszki ~ 1 jajko ~ 1 łyżka mąki pszennej (u mnie razowa) ~ 1 łyżeczka Zobacz więcej
Co Gotuje Kasia
Co Gotuje Kasia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co Gotuje Kasia
Soczewiaki sejneńskie

Soczewiaki sejneńskie 618

0
{{headerMessage}}
różnych mniejszości etnicznych – trochę litewskich, tatarskich i żydowskich akcentów w kuchni wymieszało się i zespoliło z tradycjami polskimi. Soczewiaki sejneńskie to typowy wyrób regionalny, Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Soczewiaki czy kakory?

Soczewiaki czy kakory? 271

2
{{headerMessage}}
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne wytrawne pierogi z absolutnie fantastycznym nadzieniem z zielonej soczewicy. Bułki te pochodzą z kuchni podlaskiej/litewskiej i są tam bardzo popularne. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Soczewiaki to tradycyjna potrawa Suwalszczyzny. Kształtem przypominająca paszteciki. Niegdyś był to przysmak biedaków, bo do ich wykonania wystarczały ziemniaki, garść soczewicy i cebula. Patrząc na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako, że w mojej rodzinie niezwykłym powodzeniem cieszą się wszelkiego rodzaju pierogi, pierożki, wielkie pierogi to często szukam różnych przepisów na tego typu potrawy. Czytając na FB grupę Zdrowo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu, w małej knajpce za Przewięzią, specjalizującej się w daniach regionalnych, znalazłem w karcie „Kakory”. Dowiedziałem się, że jest to danie litewskie – pieczone lub smażone w głębokim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, a dokładnie w okolice Sejn, gdzie według legend po raz pierwszy przygotowano ten wypiek z okazji odwiedzin królowej Bony. Bohaterami dzisiejszego postu są soczewiaki czyli duże pierogi lub jak kto Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Soczewiaki

Soczewiaki 471

0
{{headerMessage}}
Regionalny przysmak z podlasia – kotlety ziemniaczane z farszem z soczewicy. Przepis dostałam od wyśmienitej kucharki z podlasia. Składniki: 0,5 kg ugotowany ziemniaków 2 jajka mąką proszek do Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Soczewiaki

Soczewiaki 105

3
{{headerMessage}}
czyli kakory litewskie Składniki na ciasto: - kilogram ziemniaków - 50 dag mąki pszennej - 2 jajka - 3 g świeżych drożdży - 150 ml mleka - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - białko - łyżka ziaren Zobacz więcej
przejs
przejs Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ja Jem
Soczewiaki czyli pierogi z soczewicą

Soczewiaki czyli pierogi z soczewicą 341

0
{{headerMessage}}
Soczewiaki to podobno regionalna potrawa z Suwalszczyzny. Być może, ale ja, choć się tam urodziłam i mieszkałam długie lata, jadłam je tylko raz. Nie spotkałam się z nimi nigdy u nikogo w domu. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są pyszne. Brat dawno temu wpadł do domu z podwórka cały zachwycony "soczewiakami", którymi poczęstowała go mama kolegi. Odtwarzaliśmy je potem i zawsze nam smakowały - to moja pierwsza "poślubna" Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Pierogi, pyzy i kluski

Pierogi, pyzy i kluski 171

0
{{headerMessage}}
Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Pierogi z kapustą i grzybami Kopytka z marchewką Kakory (soczewiaki) Kluseczki z marchewki Pyzy "gumki" Kartacze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis tygodnia - podpatrzone na blogach Soczewiaki (Ja jem) Robiłam kiedyś pierogi z soczewicą, ale te soczewiaki wydają mi się znacznie ciekawszą propozycją. Lody miętowe (Ziółko w kuchni) Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie 1351

1
{{headerMessage}}
Po przepis kliknij w zdjęcie Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Wegetariańskie leczo Omdlały Imam na parze Pasztet z soczewicy Omdlały Imam Kwadraty ze szpinakiem Zapiekana feta Falafel Brokuły w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
pochyliła się nad przepisami, przestudiowała je wszystkie i wybrała dwa, które uznała za najbardziej intrygujące, ciekawe smakowo, których chętnie by spróbowała w pierwszej kolejności. Nagrodzeni Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Kartacze

Kartacze 416

0
{{headerMessage}}
do dna. Podajemy ze smażoną cebulką – wersja light;) lub ze skwarkami. Kartacze są niewątpliwie najbardziej znanym w Polsce daniem z Podlasia. Jednak w naszym regionie można znaleźć wiele innych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mięsa wieprzowego mieszanego z wołowiną) 2 ząbki czosnku majeranek do smaku sól do smaku pieprz czarny do smaku podsmażony boczek i cebulka jako omasta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Mięso mielimy ( Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Historie są dwie. Moja Mama – mistrzyni pierogów tradycyjnych, która wymyśliła pierogi wegetariańskie z groszkiem, marchewką i pietruszką? selerem? i z matczyną troską wysyłała mi je na studia – Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: