soczewiaki

ZOBACZ TAKŻE:

smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Soczewiaki

Soczewiaki 1655

1
Soczewiaki to staropolska potrawa, a dokładniej rodzaj bułeczek z ziemniaczanego ciasta nadziewanych farszem z soczewicy. Popularne są na Podlasiu, szczególnie na suwalszczyźnie. Soczewiaki mogą być Zobacz więcej
i konkretne. Róbcie koniecznie :) Meksykańskie soczewiaki (8 kotlecików) ~ 100 g soczewicy czerwonej ~ 200 g czerwonej fasoli z puszki ~ 1 jajko ~ 1 łyżka mąki pszennej (u mnie razowa) ~ 1 łyżeczka Zobacz więcej
różnych mniejszości etnicznych – trochę litewskich, tatarskich i żydowskich akcentów w kuchni wymieszało się i zespoliło z tradycjami polskimi. Soczewiaki sejneńskie to typowy wyrób regionalny, Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne wytrawne pierogi z absolutnie fantastycznym nadzieniem z zielonej soczewicy. Bułki te pochodzą z kuchni podlaskiej/litewskiej i są tam bardzo popularne. Zobacz więcej
Soczewiaki to tradycyjna potrawa Suwalszczyzny. Kształtem przypominająca paszteciki. Niegdyś był to przysmak biedaków, bo do ich wykonania wystarczały ziemniaki, garść soczewicy i cebula. Patrząc na Zobacz więcej
Jako, że w mojej rodzinie niezwykłym powodzeniem cieszą się wszelkiego rodzaju pierogi, pierożki, wielkie pierogi to często szukam różnych przepisów na tego typu potrawy. Czytając na FB grupę Zdrowo Zobacz więcej
Tym razem przygotowałam dość nietypowe pierogi, bo robione z ciasta ziemniaczanego i pieczone w piekarniku... Jak nazwa wskazuje, pochodzą one z Litwy, jednak przyjęły się także na Suwalszczyźnie pod Zobacz więcej
się rozczarowałem. Były zbyt suche i praktycznie bez smaku. Nie mogłem uwierzyć, że Litwini jedzą coś tak niedobrego:) Postanowiłem więc sam spróbować przyrządzić soczewiaki. Znalazłem kilka różnych Zobacz więcej
, a dokładnie w okolice Sejn, gdzie według legend po raz pierwszy przygotowano ten wypiek z okazji odwiedzin królowej Bony. Bohaterami dzisiejszego postu są soczewiaki czyli duże pierogi lub jak kto Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Soczewiaki

Soczewiaki 455

0
Regionalny przysmak z podlasia – kotlety ziemniaczane z farszem z soczewicy. Przepis dostałam od wyśmienitej kucharki z podlasia. Składniki: 0,5 kg ugotowany ziemniaków 2 jajka mąką proszek do Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Soczewiaki

Soczewiaki 104

3
czyli kakory litewskie Składniki na ciasto: - kilogram ziemniaków - 50 dag mąki pszennej - 2 jajka - 3 g świeżych drożdży - 150 ml mleka - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - białko - łyżka ziaren Zobacz więcej
Soczewiaki to podobno regionalna potrawa z Suwalszczyzny. Być może, ale ja, choć się tam urodziłam i mieszkałam długie lata, jadłam je tylko raz. Nie spotkałam się z nimi nigdy u nikogo w domu. Zobacz więcej
Są pyszne. Brat dawno temu wpadł do domu z podwórka cały zachwycony "soczewiakami", którymi poczęstowała go mama kolegi. Odtwarzaliśmy je potem i zawsze nam smakowały - to moja pierwsza "poślubna" Zobacz więcej
Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym Pierogi z kapustą i grzybami Kopytka z marchewką Kakory (soczewiaki) Kluseczki z marchewki Pyzy "gumki" Kartacze Zobacz więcej
Przepis tygodnia - podpatrzone na blogach Soczewiaki (Ja jem) Robiłam kiedyś pierogi z soczewicą, ale te soczewiaki wydają mi się znacznie ciekawszą propozycją. Lody miętowe (Ziółko w kuchni) Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie 1325

1
Po przepis kliknij w zdjęcie Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Wegetariańskie leczo Omdlały Imam na parze Pasztet z soczewicy Omdlały Imam Kwadraty ze szpinakiem Zapiekana feta Falafel Brokuły w Zobacz więcej
pochyliła się nad przepisami, przestudiowała je wszystkie i wybrała dwa, które uznała za najbardziej intrygujące, ciekawe smakowo, których chętnie by spróbowała w pierwszej kolejności. Nagrodzeni Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Kartacze

Kartacze 406

0
do dna. Podajemy ze smażoną cebulką – wersja light;) lub ze skwarkami. Kartacze są niewątpliwie najbardziej znanym w Polsce daniem z Podlasia. Jednak w naszym regionie można znaleźć wiele innych Zobacz więcej
mięsa wieprzowego mieszanego z wołowiną) 2 ząbki czosnku majeranek do smaku sól do smaku pieprz czarny do smaku podsmażony boczek i cebulka jako omasta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: FARSZ: Mięso mielimy ( Zobacz więcej
kapusta kiszona cebulka grzyby suszone (już namoczone i ugotowane) powidła śliwkowe pieprz, kurkuma – podduś cebulkę, dodaj grzyby i kapustę, powidła, dopraw. Ma być kwaskowe i trochę słodkie. Ja Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: