soczewica z fasolą

Może być dodatkiem do mięsa, ale również bardzo sycąca propozycja na obiad bezmięsny, podawana solo:) Składniki: 1/2 szklanki mieszanki na zupę śródziemnomorską (Fasola Piękny Jaś Karłowy,Fasola Biała Zobacz więcej
Smaczna i lekka zupa pomidorowa z warzywami, soczewicą i fasolą. Przygotowałam ja po raz pierwszy, bardzo mi smakuje. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 5 Zobacz więcej
Dziś posiłek konkretny. Gęsta zupa z wołowiną i warzywami. Składniki: 600 g mięsa wołowego, np. na pieczeń 300 g białej fasoli 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża Zobacz więcej
Składniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela Zobacz więcej
Lubię fasolkę w pomidorach, lubię też soczewicę. Ostatnio jak wróciłam z pracy to zastanawiałam się co zrobić na obiad, fasolkę czy soczewicę właśnie. A jak kobita nie może się zdecydować tojuż Zobacz więcej
które przepis muszę w końcu zamieścić. Były też z dodatkiem ryby. A teraz czas na fasolę. Polecam! Przepis nieco mieniłam, zwłaszcza proporcje dostosowując do 2 osób oraz sposób wykonania. Uznałam, Zobacz więcej
Świeżość suchej fasoli, grochu lub soczewicy możemy sprawdzić, gdy przed gotowaniem zalejemy ją zimną wodą. Wody powinno być około 5-8 cm nad powierzchnią nasion. Ziarna które wypłyną na wierzch, nie Zobacz więcej
600 g mięsa wieprzowego 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 500 ml bulionu wołowego 50 g kostki wołowej- domowy wyrób 1 puszka 400 g czerwonej fasoli 2 łyżki czerwonej soczewicy sól Zobacz więcej
Znów przepis na sałatkę. Tym razem sałatka-śmietnik, czyli wszystko, co miałam w lodówce. Nic prostszego. KOSZT: 7zł PORCJA: dla 4 osób SKŁADNIKI: puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej puszka Zobacz więcej
Dziś na obiad były treściwe kotlety o prostym smaku. My je zjedliśmy jako burgery z bułkami i warzywami, ale będą dobre także z ziemniakami i surówkami. Kotlety fajnie się formuje i smaży, nie Zobacz więcej
Od dawna miałam nowy przepis na chili do wypróbowania. W końcu je ugotowałam! Pyszne chili z czarną fasolą, zieloną soczewicą i mielonym mięsem. Pożywne, zdrowe i ostre. Takie właśnie lubię! Ostra, Zobacz więcej
Ubóstwiam arabską kuchnię. Uwielbiam arabskie zupy:) To jedna z moich ulubionych. Z charakterystycznym zestawem przypraw m.in. kminem i cynamonem(tak,tak)... Z kategorii pożywnych,gęstych Zobacz więcej
Dzisiaj na czarno, czarna fasola, czarna soczewica. Moja kumpela, patrząc na talerz powiedziała: "trzy kupy". I faktycznie, zbyt apetycznie może to nie wygląda, z resztą jak większość dań z soczewicy, Zobacz więcej
150g (1 szkl.) ugotowanej zielonej soczewicy (przed gotowaniem ok. 75g) 150g (1 szkl.) ugotowanej fasoli adzuki (przed gotowaniem ok. 60g) 3 łyżki sezamu 4 łyżki zmiksowanych płatków owsianych 1 mała Zobacz więcej
pomidorów, ale zdaje się, że czas marchewki, buraka i ziemniaka przed nami. I fasoli. I soczewicy. W sumie chyba nie tak źle. Gulasz z fasoli i soczewicy z burratą szklanka suchej mieszanki warzyw Zobacz więcej
- wtedy mogą wkraść nieproszeni goście. No i zupa. Potrzebujemy: - bulion wegetariański lub warzywną kostkę - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - pół szklanki fasoli mung (wcześniej namoczonej jakieś Zobacz więcej
g ) pomidorów 1 szklanka suchej brązowej soczewicy ( użyłam czerwonej ) 4 i 3/4 bulionu warzywnego lub z kurczaka 3 szklanki wody 1 puszka czarnej fasoli ( ok 400 g ) ( użyłam czerwonej ) 1/4 Zobacz więcej
Zielona soczewica ma charakterystyczny smak, dlatego połączenie jej z białą fasolą sprawia, że pieczeń jest delikatna. Warto ją podać z sosem grzybowym i serwować na ciepło lub pokroić w grube plastry Zobacz więcej
Zaplanowałam na ten tydzień lżejsze posiłki - dziś bezmięsne paszteciki. Przygotowane z soczewicy i meksykańskiej pasty fasolowej ze sklepu Arriba, a że pasta ma spory dodatek pikantnych papryczek Zobacz więcej
Smaczny, doskonale dający się kroić pasztet :-) Składniki: - ok 1/2 szklanki zielonej soczewicy (suchej), - ok 3/4 szklanki fasoli mung (najlepiej namoczyć dzień wcześniej), - ok 1/2 szklanki ziaren Zobacz więcej