soczewica z makaronem

zacisze kuchenne
zacisze kuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zacisze kuchenne
Makaron z soczewicą

Makaron z soczewicą 44

Soczewicę po raz pierwszy jadłam w Grecji ze 30 lat temu... Od tamtej pory nie może jej zabraknąć w mojej spiżarce. Jest to mój niezbędnik kuchenny;-) Do zrobienia sosu zainspirowała mnie Olga (klik). Zobacz więcej
Makaron w sosie z dynią i soczewicą Danie aromatyczne dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, typowo jesienne i oczywiście proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Przepis polecam (nie tylko!) Zobacz więcej
Są takie dni, gdy obiad musi powstać w kwadrans. Najczęściej robię wówczas makaron z pesto lub jakimś ekspresowym sosem. Makaron z sosem z soczewicy powstał w wyniku szybkiego przeglądu lodówki i Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Makaron z soczewicą i boczkiem

Makaron z soczewicą i boczkiem 41

Makaron z soczewicą i boczkiem to pomysł na pożywny, ale lekki obiad. Drobna, czarna soczewica beluga, najpierw ugotowana do miękkości z cebulą i liściem laurowym, potem krótko duszona z podsmażonym z Zobacz więcej
Składniki: Makaron: - 2 średnie cukinie - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalnie sól morska lub himalajska Sos: - 2 pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 3/4 szklanki czerwonej Zobacz więcej
Makaron z soczewicą, to smaczna i sycąca potrawa. Jeżeli nie jesz mięsa, a szukasz smaku bolognese, ten sos spełni Twoje oczekiwania, ponieważ bardzo go przypomina. Dla mnie oczywiście smak jest dużo Zobacz więcej
Makaron z soczewicą i cukinią a’la bolognese to tani i prosty obiad wegański gotowy w 25 minut. Taki sos warto wypróbować! Doprawiony porządną ilością czosnku, oregano, papryki. A do tego świeży smak Zobacz więcej
Słońca brak, wilgoć na dworze, co niestety oznacza, że na dobre zawitała do Nas jesienna aura, brrrrrr.... Nadszedł więc czas na pożywne i sycące potrawy, jakże inne od tych letnich, lekkich i Zobacz więcej
Trochę żal, że lato trwa już tylko w teorii, bo gdy z grzejników zaczyna płynąć lekkie ciepło, muskając koniuszki zmarzniętych palców u stóp to znak, że „winter is coming”. Zachciewa się korzennych, Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Tym razem jako farsz wykorzystałam czerwoną soczewicę wymieszaną z marchwią, pietruszką/pasternakiem oraz Zobacz więcej
Dzień w którymmoje dziecko po raz pierwszy samodzielnie zjadło zupę oznaczyłam w kalendarzu. To dzień kiedy skończyły się moje obiadowe koszmary. Minął wówczas etap fotelikowego buntu i focha na Zobacz więcej
Szybkie i smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut. Bezmięsny pełnowartościowy obiad na szybko, który na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Składniki (4 porcje): Zobacz więcej
Dziś przedstawię Wam przepis na obiad, który pierwszy raz jadłam u szwagierki. Spodobał mi się pomysł zastąpienia mięsnego sosu do makaronu inną jego wersją. Sos jest przepyszny, damy radę zrobić go w Zobacz więcej
Przedstawiam Wam przepis na wysokobiałkową sałatkę z fasolą, makaronem z czerwonej soczewicy, papryką i orzeszkami ziemnymi. Przygotowanie sałatki zajmuje bardzo niewiele czasu a z uwagi na sycące Zobacz więcej
Czuję duży sentyment do spaghetti bolognese, jako do dania, które było pierwszym prawdziwie samodzielnie przeze mnie przygotowywanym. Oczywiście potrawa, jaką gotowałam wówczas, w kwiecie swojego Zobacz więcej
Dziś znów zabieram Was na wycieczkę do Włoch! Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające. Połączenie makaronu z soczewicą i sosem Zobacz więcej
Pyszna, prościutka, bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa według włoskiego przepisu. Ja ją robię z połamanym na kawałeczki spaghetti, ale może być też inny drobny makaron. W składzie soczewica, soffritto Zobacz więcej
Składniki na 35 sztuk. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru Zobacz więcej
Dzisiaj proponujemy makaron z sosem w wersji wegetariańskiej. W towarzystwie czerwonej soczewicy i selera naciowego tworzy nowe, fajne i smaczne połączenie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu Zobacz więcej
Składniki na 35 sztuk. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru Zobacz więcej