Przepis na soczewica z pasternakiem

Ta sałatka – bo jest to sałatka podkręcona balsamicznym sosem vinaigrette – jest pyszna, zdrowa i niesamowicie prosta. Często robię ją sobie do pracy. Przepis pochodzi z magazynu Saveurs. Sałatka z Zobacz więcej
Śmiesznie się porobiło. Kiedyś nie przepadałam (to nawet mało powiedziane) za zupami. Teraz zupa gości praktycznie codziennie w moim domu. Jaka jest jej niewątpliwa zaleta? Że mogę ugotować jej cały Zobacz więcej
O ile w naszym kraju dzieci wcinają warzywa (w większości) to na zachodzie kontynentu wiele z nich nie wie nawet jak wygląda marchewka. Nie pojmuje tego, bo moja mama tak różnorodnie przygotowywała Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Mama Alergika Gotuje - MAG: Zupa Krem z Pasternaku i Soczewicy (bezglutenowa) Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
zupa, z pasternaku

zupa, z pasternaku 117

karpiele ci położyłem na balkonie powiedział rano Łukasz, gdy przyniósł warzywa przywiezione prosto z Beskidu Niskiego. Tamtego dnia przeszedł samego siebie, gdy nalewałam wieczorem do miseczek zupę, Zobacz więcej
Śniegi topnieją,coraz bardziej jasne niebo i wiatr jakiś wiosenny… Oby tak zostało. Mam więcej energii,wreszcie oddycham. Z tarasu pozbywam się białego intruza,a kysz! Otwieram okna na cały dzień. I Zobacz więcej
ewena
ewena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
raspberries and cream
Pasztet z soczewicy czerwonej

Pasztet z soczewicy czerwonej 2568

Pasztet z soczewicy czerwonej Pasztet z soczewicy czerwonej to moja kolejna soczewicowa potrawa. Soczewicę poznałam całkiem niedawno i stwierdzam, że to wspaniałe strączkowe warzywo. Pasztet jest Zobacz więcej
200 g nerkowca 100 g pestek ze słonecznika 350 g pasternaku 3 marchewki 3 cebulki 100 g cieciorki 1 puszka pomidorów 1 czubata łyżka ekologicznej przyprawy do dań z fasoli, soi, soczewicy (dary Zobacz więcej
Cukiniowe tagliatelle jest tak pyszne, że w zasadzie mogłoby zastąpić klasyczną pastę. Nie bez powodu wymyślono wszak maszynki do robienia cukiniowych makaronów. Takie makarony w połączeniu z dobrym Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Surówka z pasternaku

Surówka z pasternaku 3361

4 korzenie pasternaku, 2 jabłka, sok z cytryny, cukier Pasternak umyć, obrać. Jabłka obrać, przekroić na cztery, wyjąć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka i pasternak na niezbyt drobnej tarce. Dodać do Zobacz więcej
Jest to zdrowa i w smaku bardzo świeża sałatka, dzięki kombinacji pomarańczy, radicchioi kolorowych karmelizowanych warzyw korzeniowych. Można podaćjako danie główne z chlebem lub jako przystawka do Zobacz więcej
Pasternak dostałam od mamy. Nigdy nie widziałam go w żadnym warzywniaku, bo z pewnością już bym go wypróbowała. Żeby zaczerpnąć wiedzy na temat pasternaku sięgnęłam do dwóch książek o daniach z warzyw Zobacz więcej
Zimowa zupa o jakże wiosennym kolorze. Bardzo orzeźwiająca i sycąca, szybka w przygotowaniu. W smaku dość wytrawna ale łagodna, wyczuwalny por i warzywa korzenne oraz nuta cytryny. 10 cm kawałek pora Zobacz więcej
Projektowanie to proces, który zaczyna się od wyobraźni, od marzenia. Męczysz się, wysilasz szare komórki, wpadasz na trop i podążasz nim ulepszając po drodze co się da. Potem przychodzi czas na Zobacz więcej
Jedzonko nie tylko jesienne... Składniki kupiłam przypadkowo odkrywając Kooperatywę Dobrze. Dla mnie - "woda na młyn". Szkoda, że do Warszawy nie wpadam zbyt często :( Składniki: biała marchew (bez Zobacz więcej
Zupa – Krem z pasternaku - tak dzisiaj odczarujemy pasternak! „Figa z makiem i z pasternakiem” – proste powiedzonko, ale szczerze mówiąc, nie wiem jakby smakował pasternak w tym zestawieniu? Zobacz więcej
Ta bardzo gęsta i treściwa zupa jest kwintesencją tutejszej jesieni, gdyż zawiera trzy - moim zdaniem - najbardziej popularne tutaj jesienne produkty: bataty, kasztany i grzyby. Już od początku Zobacz więcej
Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem to świetne danie jednogarnkowe na chłodne dni. Gęsty, pomidorowy sos, zagęszczony dodatkowo brązową soczewicą, z porcją aromatycznych warzyw i Zobacz więcej
Ostatnio faszeruję wszystko, co mi wpadnie pod rękę. Głównie dlatego, że wychodzą z tego lekkie, aromatyczne dania, w których zdecydowanie przeważają warzywa. I tak właśnie prezentują się moje Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Tym razem jako farsz wykorzystałam czerwoną soczewicę wymieszaną z marchwią, pietruszką/pasternakiem oraz Zobacz więcej