soczysta gęś

Irlandia, rodzina, no i nasz mały Dzidziuś (piesek). Troszkę za krótko :( Co to jest 3,5 dnia?! Ledwo co przylecieliśmy i trzeba było wracać. Do podręcznego bagażu włożyliśmy masło i przy odprawie Zobacz więcej
Przepisem na pyszną, soczystą pierś z gęsi zamierzałam się z Wami podzielić ze dwa tygodnie temu, ale wirus przywleczony z przedszkola skutecznie obezwładnił mnie i Natalię. W międzyczasie Zobacz więcej
11 listopada to Święto Niepodległości ale też wspomnienie świętego Marcina patrona ubogich. Z tej okazji w Wielkopolsce tradycyjnie piecze się gęś i Marcińskie rogale. Zwyczaj ten dotarł do nas z Zobacz więcej
Soczysta, marynowana gęś - warto spróbować :) Przepis wkrótce Zobacz więcej
Ciąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metoda w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi oraz kapusta czerwona Zobacz więcej
Cześć =) Gęsina, a szczególnie pieczone udka, to ulubione mięso Kasztanowej Kuchni =) Dziś ponownie zapraszamy na udka, wykonane wg. przepisu, który znajduje się tutaj: pieczone udka z gęsi. Metoda Zobacz więcej
Prawdziwy polski, soczysty, chrupiący, po prostu boskischabowy- to po pierwsze kawałek schabu z kością, moczony w mleku z cebulą i w panierce (jajko+bułka tarta)smażony na rozgrzanym smalcu. Schab Zobacz więcej
Pyszny świąteczny obiad - soczysta pierś gęsi, przygotowana tak jak w przepisie na kaczkę, ziemniaczki odsmażane na tłuszczu z gęsi z majerankiem a do tego rukola z żurawiną. Wszystkie elementy pasują Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
Gęś pieczona

Gęś pieczona 13620

5
Ostatnio jest sporo dyskusji na temat pieczenia gęsi a konkretnie na temat temperatury jej pieczenia. Ja gęsi jadam i piekę od lat…trudno już to policzyć… Moja Mama piekła wspaniałe gęsi, ja piekę też Zobacz więcej
by coollinaria • 8 listopada 2012 • drób, wędrówki kulinarne • Comments (0) • 329 Zawsze jest ten pierwszy raz, pierwsza kaczka, kurczak, indyk, dziś przyszła pora na gęś, gęś z hodowli ekologicznej, Zobacz więcej
Gęsina, to nie tylko jak widać, na św. Marcina;) Pierś z gęsi z owocami, to znakomita propozycja na odświętny, nie co inny niż zazwyczaj obiad. Tak przygotowane mięso smakuje wybornie! Jest niezwykle Zobacz więcej
Muszę przyznać, że ta gęś była na prawdę bardzo smaczna. Soczysta, AROMATYCZNA z chrupiącą skórką (której nie lubię) W dodatku danie jest dość proste do przygotowania - no może pomijając fakt, że gęś Zobacz więcej
Żałuję, że w Polsce mięso z gęsi czy z kaczki nie jest bardziej popularne, tak samo wołowina. Może wtedy byłoby tańsze i bardziej dostępne. Kurczaki czy indyki są fajne, ale lubię też kaczkę czy Zobacz więcej
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to zdrowy dodatek do drugiego dania. Pasuje ona zarówno do dań wykwintnych, takich jak gęś lub kaczka, jak i tych bardziej zwyczajnych jak kotlet mielony czy Zobacz więcej
Jesieni nie lubię ze względu na myśli, o długiej, zimnej zimie i braku słońca. Na same wspomnienie, mam gęsią skórkę. Nie lubię tego czasu. Jednak, dary jesieni, uwielbiam i co roku rozkoszuję się Zobacz więcej
Chleb miodowy z maszyny » Pieczone ziemniaczki z indykiem w mandarynkach Jest to jeden z najsmaczniejszych obiadów jakie ostatnio jadłam, a w sumie to najsmaczniejszy. Ziemniaczki przyrządzone według Zobacz więcej
Confit z kaczki (według przepisu Gordona Ramsaya) Pyszna, chrupiąca z wierzchu, wewnątrz wręcz kremowa. Przepis łatwy lecz czasochłonny, ja użyłem kaczych piersi jednak we Francji zazwyczaj podaje się Zobacz więcej
Dzisiaj udowodniłam sobie, że wieprzowina może być bazą do wykwintnego dania. Kuchnia francuska! Do dania wykorzystałam schab wieprzowy, który jest mięsem chudym, ale nie wyszedł ani troszkę suchy! Zobacz więcej
Glowika
Glowika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Saganek
Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi 25538

2
Pyszne, miękkie i soczyste drobiowe mięso. Podobno gęsie najzdrowsze. Szkoda, że tak rzadko gości na naszych stołach. Obowiązkowo do wypróbowania! Składniki: 1 pierś z gęsi ok. 800g, 2 ząbki czosnku, Zobacz więcej