soja natto

Na temat złych i dobrych cech soi można znaleźć wiele argumentów popartych różnymi badaniami. W Azji spożywa się soję w małych ilościach i to głównie w postaci sfermentowanej jako: sos sojowy, miso, Zobacz więcej
odbiegają znacznie od tego, co je się w innych częściach świata. To co o poranku ląduje na talerzu na Sri Lance czy w Japonii jest tak samo dalekie naszym zwyczajom kulinarnym, jak kraj z którego Zobacz więcej
Filip
Filip Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem warzywa!
Natto

Natto 1240

0
Natto to sfermentowana soja. Powstaje w wyniku połączenia ugotowanego ziarna sojowego ze szczepem bakterii Bacillus Natto, które nadają soi unikalne właściwości odżywcze, teksturę oraz smak. Natto Zobacz więcej
Letnia sałatka z soi. O właściwościach soi nie trzeba dużo mówić - ma niesamowite właściwości dla naszego organizmu ,przede wszystkim zalecana jest dla kobiet . Zalety soi Źródło „chudego” białka. Zobacz więcej
się lekko przyrumieniła. Wszystko razem nałożyłam na talerz polewając oliwą w oliwek i zestaw powstał wyborny Related posts: Omlet z płatków owsianych Sheer korma - azjatycka "kutia" Natto - Zobacz więcej
Uwielbiam takie zupy – rewelacyjnie proste, wartościowe, smaczne i z dodatkiem czegoś niecodziennego, tym razem z miso. Miso pochodzi z kraju kwitnącej wiśni i zrobione jest najczęściej z Zobacz więcej
Filip
Filip Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem warzywa!
Quinoa – komosa ryżowa

Quinoa – komosa ryżowa 702

0
i komosa biała, zwana też lebiodą. Kiedyś była najchętniej spożywaną dziko rosnącą rośliną, jadano zarówno jej nasiona, jak i liście. W XIX wieku jejpopularność spadła, bo zaczęto ją kojarzyć z Zobacz więcej
Zapraszam do wypróbowania przepisu na burgery z ciecierzycy, które są jednocześnie wegańskie i bezglutenowe. Burgery są obecnie niezwyklepopularne w różnych wersjach i podbijają podniebienia nie tylko Zobacz więcej
, czy zasmakowałaby nam japońska kiszona sojaNatto, która po sfermentowaniu dzięki bakteriomBacillus subtilis ssp. nattostaje się śluzowato-ciągnąca i też ponoć ma swój specyficzny odór. Japończycy Zobacz więcej
. Tempeh powstaje podczas fermentacji soi, a jego produkcję zapoczątkowali Indonezyjczycy. Ten produkt cechuje się dużą zawartością białka, żelaza oraz witamin z grupy B. W przeciwieństwie do Zobacz więcej
z karobu lub ksylitol. Na koniec dodaj wydrążone i odsączone wiśnie i wymieszaj łyżką. Przetransferuj całośćdo foremki i wyrównaj łyżką. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzina albo na krótszy czas Zobacz więcej
: tylko gotówka Seitanex. Szatański bez dwóch zdań, dobrze doprawiony, najlepszy z ostrym sosem! Jaglanex. Pełen ziaren, idealnie komponuje się z sosem koperkowo-czosnkowym. Mój ulubiony. Cieciorex. Zobacz więcej
Japońskie musztardowe pikle z bakłażana to przykład wciąż dziejącego się zderzenia kultur i tradycji, dzięki któremu kuchnia japońska jest taka żywotna i nowatorska nie tracą przy tym swojej Zobacz więcej
Zuzu
Zuzu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VegeZuzu
Wegańskie śmieci | Listopad.

Wegańskie śmieci | Listopad. 49

0
koszyka, a jakie produkty lepiej omijać. Wpisy z tego cyklu będą się pojawiać na początku każdego miesiąca. Taki mam plan. Myślę też nad bardziej chwytliwą nazwą. Wszystko wyjdzie w praniu. Japońskie Zobacz więcej
fermentowana soja (natto) z natury przecież kleista! Jest też sporo cięższych smaków, które spodobać się mogą mięsożercom. Idealnym tego przykładem jest tzw. torcik, czyli ryż obłożony słodko-słonym Zobacz więcej
mniumniu
mniumniu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MniuMniu
Wegańskie Zakopane

Wegańskie Zakopane 196

0
. Lokal posiada w menu szereg wegańskich opcji sushi, poza standardowymi (ogórek, awokado, czy marynowana rzodkiew) można spróbować kombinacji z natto (fermentowana soja), tykwą, czy śliwką ume. W Zobacz więcej
mniumniu
mniumniu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
MniuMniu
Wegańskie Zakopane

Wegańskie Zakopane 212

0
. Lokal posiada w menu szereg wegańskich opcji sushi, poza standardowymi (ogórek, awokado, czy marynowana rzodkiew) można spróbować kombinacji z natto (fermentowana soja), tykwą, czy śliwką ume. W Zobacz więcej
. Na przykład słynna tradycyjna japońska potrawa „natto” robiona ze sfermentowanych ziaren soi śmierdzi jak przepocone skarpetki. Chińskie stuletnie jaja, które tak naprawdę mają 100 dni, pachną Zobacz więcej
W niedzielę podałam wam przepis na orzeszki sojowe, obiecałam też że napiszę trochę więcej o tej magicznej roślinie strączkowej, więc specjalnie dla Was biorę się za kolejny wpis ;). Już ponad 1100 Zobacz więcej
, poza dwoma wyjątkami – nietolerancją laktozy i alergią na białka mleka krowiego. Koniec kropka. Mleko to jedno z lepszych źródeł wapnia, ale nie jedyne. Znajdziemy go również w jarmużu, tofu, Zobacz więcej