sójka mazowiecka

Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Sójki mazowieckie

Sójki mazowieckie 544

Sójki mazowieckie to nic innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo Zobacz więcej
Na te pieczone pierogi z kaszą natrafiłam w czasie lektury książki ” Polska kuchnia regionalna”, której recenzja wkrótce na blogu Po prawdzie, jestem z Mazowsza, uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej Zobacz więcej
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierożki i paszteciki. Wigilia to idealny dzień na ich podanie. Najbardziej tradycyjnym nadzieniem tego dnia w moim domu jest farsz z kapusty z grzybami. Moja mama Zobacz więcej
honorata8
honorata8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciastaztradycjami
Sekrety kuchni Mazowieckiej

Sekrety kuchni Mazowieckiej 34

Sekrety kuchni Mazowieckiej|ciastaztradycjami ciastaztradycjami przepisy, które znasz i lubisz Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Strona główna ciasta ucierane, biszkoptowe z Zobacz więcej
Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami.Świetnie wpisują się w czas karnawału,zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was bardzo słodki wpis. Uwielbiam rodzinne firmy z długoletnią tradycją. Taki jest właśnieBartnik Mazowiecki- rodzinna pasieka, która powstała 35 lat temu. źródło zdjęcia: Zobacz więcej
Takie smaczne pierożki często robię gdy jestem smutna a świat widzę w czarnych barwach,ubieram wtedy fartuch i czapę kucharską na głowę i oddaję się" lepieniu "makowych pierogów.Dla mnie nie muszą być Zobacz więcej
malgoshka
malgoshka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pobite gary
Mazowiecka zalewajka

Mazowiecka zalewajka 263

Mazowiecka zalewajka Zalewajka to zupa na bazie zakwasu żurkowego, którą w centralnej Polsce chłopi jadali na śniadanie, przed wyjściem w pole. Istnieje wiele wersji. Niektóre zgrzybami, suszonymi Zobacz więcej
kasia.b
kasia.b Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
według przepisu
Szarlotka mazowiecka

Szarlotka mazowiecka 84

Szarlotka mazowiecka Szarlotka mazowiecka według przepisu z "Kuchni polskiej" - szkoda, że autorka książki nie wyjaśnia historii tej nazwy ale najważniejsze, żeby ciasto smakowało. Zdecydowałam się na Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
403.Kociołek mazowiecki

403.Kociołek mazowiecki 197

403.Kociołek mazowiecki W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis Z pierwszego tłoczenia przygotowałam kociołek mazowiecki.. Przepis na to jednogarnkowe danie znalazłam w książce Zobacz więcej
elik
elik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eli gotowanie
Mazowiecka polewka z przecieruchów

Mazowiecka polewka z przecieruchów 142

Polewka jest to zupa na której wychowałam się ,ponieważ urodziłam sie w poznańskim . Tam znana jest polewka w dwóch wersjach ( przynajmniej tam gdzie urodziłam się ) 1, to ziemniaki na wodzie , 2, to Zobacz więcej
CulinaryNotes
CulinaryNotes Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Culinarynotes
Mazowiecka Micha Szlachecka

Mazowiecka Micha Szlachecka 121

Idą święta, idą święta, Pewne jest to tylko, że Idą święta, idą święta, Karp swą przyszłość widzi źle. Ryzykownie i niezdrowo, Że tak powiem, tak un peu. Bez przyszłości, tuzinkowo, I tak dalej, itp. Zobacz więcej
Dzień dobry, Pamiętacie mój wyjazd szlakiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze? Dziś zabiorę Was w jeszcze jedną podróż, która czekała mnie na ie na pograniczu Mazowsza i Podlasia: geograficznie Zobacz więcej
Dzień dobry, Pamiętacie mój wyjazd szlakiem Mazowieckiego Dziedzictwa Kulinarnego? Dziś zabiorę Was w jeszcze jedną podróż, która czekała mnie na ie na pograniczu Mazowsza i Podlasia: geograficznie Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was fajną książkę w tematyce świątecznej "Bajki z Kraju Mikołajów" wydawnictwa Papilon. W książce znajdziemy 3 opowiadania: Opowieść o choince, Opowieść o Gwiazdkowej Czarownicy oraz Zobacz więcej
Kilka tygodni temu zamieściłam przepis na kurczaka po polsku, czyli faszerowanego wątróbką. Dziś tym tradycyjnym nadzieniem faszerowaliśmy skrzydełka. Powiedzmy sobie szczerze, to nie jest danie dla Zobacz więcej
Tak się złożyło, że dawno nie było u nas zupy. Zrobiłam szybki przegląd lodówki, wyjęłam z niej dwie kalarepy i od razu przyszło mi do głowy, że mogę zrobić z nich mazowiecką wariację na śląską Zobacz więcej
Przychodzi koniec tygodnia, urlop się skończył, a człowieka nosi i miałby ochotę wyrwać się gdzieś z domu, choćby na weekend. Można podążać oklepanymi ścieżkami, powtórzyć udane doświadczenia albo Zobacz więcej
Pogoda nas nie rozpieszcza i temperatura też daje wiele do życzenia. Na rozgrzanie pyszna grochówka, prosta i szybka i oczywiście bardzo smaczna ;). Składniki : 1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu 15 Zobacz więcej
Zupełnie przypadkowo zawitałam na bazarek w Nowym Dworze Mazowieckim. We wrześniu wśród warzyw króluje kolor czerwony i zielony. Z owoców fioletowa węgierka. Ceny śmieszne. 20 złotych i pełny kosz Zobacz więcej