Przepis na sójka mazowiecka

Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Sójki mazowieckie

Sójki mazowieckie 584

Sójki mazowieckie to nic innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo Zobacz więcej
Na te pieczone pierogi z kaszą natrafiłam w czasie lektury książki ” Polska kuchnia regionalna”, której recenzja wkrótce na blogu Po prawdzie, jestem z Mazowsza, uwielbiam pierogi, ale nigdy wcześniej Zobacz więcej
Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierożki i paszteciki. Wigilia to idealny dzień na ich podanie. Najbardziej tradycyjnym nadzieniem tego dnia w moim domu jest farsz z kapusty z grzybami. Moja mama Zobacz więcej
malgoshka
malgoshka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pobite gary
Mazowiecka zalewajka

Mazowiecka zalewajka 267

Mazowiecka zalewajka Zalewajka to zupa na bazie zakwasu żurkowego, którą w centralnej Polsce chłopi jadali na śniadanie, przed wyjściem w pole. Istnieje wiele wersji. Niektóre zgrzybami, suszonymi Zobacz więcej
Kuchnia Mazowiecka to trudny temat, bo jak tu znaleźć wspólny mianownik dla kuchni kurpiowskiej, łowickiej, czy warszawskiej (zawsze otwartej na światowe nowinki)? Czy kuchni wiejskiej i rozdrobnionej Zobacz więcej
Makarony, pierogi, kluski, placki, to tradycyjne dania kuchni mazowieckiej. Część z nich jest wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa - sójka mazowiecka, pierogi szlachcice i Zobacz więcej
Tak się złożyło, że dawno nie było u nas zupy. Zrobiłam szybki przegląd lodówki, wyjęłam z niej dwie kalarepy i od razu przyszło mi do głowy, że mogę zrobić z nich mazowiecką wariację na śląską Zobacz więcej
kasia.b
kasia.b Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
według przepisu
Szarlotka mazowiecka

Szarlotka mazowiecka 84

Szarlotka mazowiecka Szarlotka mazowiecka według przepisu z "Kuchni polskiej" - szkoda, że autorka książki nie wyjaśnia historii tej nazwy ale najważniejsze, żeby ciasto smakowało. Zdecydowałam się na Zobacz więcej
"Cudze chwalicie, swego nie znacie" - te słowa w dużej mierze odnoszą się niestety do kulinarnych wyborów wielu Polaków. Na szczęście w ostatnim okresie daje się coraz wyraźniej zauważyć fascynację i Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
403.Kociołek mazowiecki

403.Kociołek mazowiecki 198

403.Kociołek mazowiecki W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis Z pierwszego tłoczenia przygotowałam kociołek mazowiecki.. Przepis na to jednogarnkowe danie znalazłam w książce Zobacz więcej
honorata8
honorata8 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ciastaztradycjami
Sekrety kuchni Mazowieckiej

Sekrety kuchni Mazowieckiej 39

Sekrety kuchni Mazowieckiej|ciastaztradycjami ciastaztradycjami przepisy, które znasz i lubisz Menu główne Przeskocz do tekstu Przeskocz do widgetów Strona główna ciasta ucierane, biszkoptowe z Zobacz więcej
Kilka tygodni temu zamieściłam przepis na kurczaka po polsku, czyli faszerowanego wątróbką. Dziś tym tradycyjnym nadzieniem faszerowaliśmy skrzydełka. Powiedzmy sobie szczerze, to nie jest danie dla Zobacz więcej
Chlapaki mazowieckie danie, forma pośrednia między pączkami a racuchami.Świetnie wpisują się w czas karnawału,zwłaszcza w tłusty czwartek. Taka łatwiejsza wersja pączków, ale w odróżnieniu od Zobacz więcej
Kilka dni temu obchodziłam swoje kolejne dwudzieste urodziny. Tak się złożyło że raz gościłam koleżanki a raz kolegów :) No i na tym prawie całkowicie męskim spotkaniu - z kobiet byłam tylko ja i żona Zobacz więcej
CulinaryNotes
CulinaryNotes Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Culinarynotes
Mazowiecka Micha Szlachecka

Mazowiecka Micha Szlachecka 122

Idą święta, idą święta, Pewne jest to tylko, że Idą święta, idą święta, Karp swą przyszłość widzi źle. Ryzykownie i niezdrowo, Że tak powiem, tak un peu. Bez przyszłości, tuzinkowo, I tak dalej, itp. Zobacz więcej
Miało być nostalgicznie i regionalnie (po mazowiecku), czyli faćka (lebioda) z białą kaszą gryczaną, jajkiem i skwarkami. A tu niespodzianka na okolicznych polach chwastów brak. Nie ma lebiody Zobacz więcej
Zupełnie przypadkowo zawitałam na bazarek w Nowym Dworze Mazowieckim. We wrześniu wśród warzyw króluje kolor czerwony i zielony. Z owoców fioletowa węgierka. Ceny śmieszne. 20 złotych i pełny kosz Zobacz więcej
Dzień dobry, Pamiętacie mój wyjazd szlakiem Mazowieckiego Dziedzictwa Kulinarnego? Dziś zabiorę Was w jeszcze jedną podróż, która czekała mnie na ie na pograniczu Mazowsza i Podlasia: geograficznie Zobacz więcej
elik
elik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eli gotowanie
Mazowiecka polewka z przecieruchów

Mazowiecka polewka z przecieruchów 146

Polewka jest to zupa na której wychowałam się ,ponieważ urodziłam sie w poznańskim . Tam znana jest polewka w dwóch wersjach ( przynajmniej tam gdzie urodziłam się ) 1, to ziemniaki na wodzie , 2, to Zobacz więcej
Ładna pogoda zachęca do wyjazdów oraz wychodzenia z domu. Ostatnio nawet ja chętnie odklejam się od monitora i ruszam w bliższe i dalsze podróże. 18-19 czerwca odbył się na zamku w Liwie III Zobacz więcej