sok agrestowy - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 200

Dżem agrestowy

Maminek kulinarny

...   Powoli przygotowujemy zapasy na zimę. Dżem agrestowy wykorzystamy do ciast i jako dodatek do pieczywa. Składniki: -2 kg agrestu -1,5 kg cukru    Agrest oczyszczamy z szypułek i myjemy. Wrzucamy do garnka i zasypujemy szklanką cukru. Na niewielkim ogniu gotujemy do momentu pojawienia się soku. Często mieszamy.    Wsypujemy resztę cukru i często mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu. Potrwa to ok. 3 godziny. Przekładamy do słoików , zakręcamy i gotowe. Smacznego!...

Nalewka agrestowa

Maminek kulinarny

...   Zrobimy nalewkę agrestową. Kolor nalewki zależny będzie od koloru użytego agrestu. Składniki: -1/2 kg agrestu -1/2 kg cukru -0,5 l czystej wódki 40% -0,125 l spirytusu 95%    Agrest oczyszczamy i kroimy na połówki. Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.    Odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru, co pewien czas potrząsając...

Koktajl agrestowy

Kuchnia wegAnki

...Koktajl bez dodatku mleka czy soku, bardzo gęsty i kwaśny, ale smaczny. Składniki 1 szklaka czerwonego agrestu 1 banan 1 łyżka mleka sojowego w proszku (opcjonalnie) 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie) Przygotowanie Odcinamy nożyczkami końcówki przy agreście. Właściwie to nie wiem jak to się fachowo nazywa :) W blenderze miksujemy agrest, aż powstanie w miarę gładka masa. Dodajemy banana, mleko i syrop. Dodałam syrop, bo był za kwaśny jak dla mnie, ale jak ktoś lubi to nie musi. Miksujemy ponownie i gotowe....

Nalewka agrestowa

Twoje nalewki

...Agrest to krzak, który rośnie niemal w każdym ogródku. Dla jego owoców zastosowań jest mnóstwo. Agrest można jeść na surowo, można stosować do ciast, przerabiać na dżem. Polecam jednak zrobienie nalewki z agrestu. Nalewka z agrestu może być zrobiona na słodko, może być wytrawna. Tutaj publikuję przepis na wytrawną nalewkę agrestową z rodzynkami...

Ciasto Agrestowe

Seven days in sunny june

...jest lekko migdałowym cukrem. P.S. nie wiem dlaczego moj LiKe BOX z facebooka nie działa ;/ Wszystkim działa tylko nie mi wrrrr  Agrestowe Ciasto  Cytuję Lawendowy Dom: 6 białek szczypta soli 100 g mąki pszennej białej 100 g mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g cukru pudru 50 g tartej bułki 240 g rozpuszczonego masła 350...

POWIDŁA AGRESTOWE

Limonkowy

...kwaskowej skórce. Stanowią cudowny dodatek do ciast (pierników), ciastek, czy dań mięsnych. Ja najchętniej zjadam je z chrupiącą bułką z masłem. Mniam! POWIDŁA AGRESTOWE Składniki: 3 kg agrestu 1 kg cukru Owoce obieramy z szypułek i myjemy dokładnie. Do dość dużego słoika wkładamy agrest i wsypujemy cukier naprzemiennie. Słoik przykrywamy gazą...

Dżem agrestowy

Edytka W Kuchni

...Moje pierwsze przetwory na zimę w słoikach to w tym roku dżem agrestowy. Miałam zrobić też truskawkowy ale tak długo czekałam, że przegapiłam sezon. Agrest miałam bardzo słodki, czerwony. Do przygotowania użyłam: 3 kg agrestu1 kg cukrusłoiki Użyłam słoiczków malutkich, po koncentratach pomidorowych, konfiturach. To tak na raz do otwarcia i...

Konfitura agrestowa

Marshmallows

...Konfitura agrestowa W domu pachnie dziś latem :) Mamy agrest :) A ja myślami wracam do czasów, kiedy to u Babci, jadłam go prosto z krzaka,czasem o zgrozo niedojrzaly :) :) :)   Konfitura agrestowa:   Składniki: 500 g agrestu250 g cukru brązowegoopcjonalnie pektyna Przygotowanie:   Agrest myjemy dwukrotnie: raz płuczemy go w naczyniu z wodą, drugi...

Dżem agrestowy

Kraina rozkoszy podniebienia...

...Jakiś czas temu od Babci Teresy przywiozłam koszyczek pięknego  bordowego agrestu. Część oczywiście od razu zjedliśmy, a z części zrobiłam  dżem. Taki tradycyjny, babciny, jak za dawnych lat, czyli beż żadnych cukrów żelujących.  3 kg agrestu 2 kg 700 g cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny  Agrest myjemy i obieramy z szypułek, a następnie wkładamy go...

SERNIK AGRESTOWY

Domowe Frykasy

...się składników). Stopniowo wsypuj na przemian budynie i skórkę oraz sok z cytryny. Masę serową wylej na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły), na to wysyp agrest.  Wyciągnij 1/3 kruchego ciasta z zamrażalnika i zetrzyj ją na tarce, pokrywając nim sernik Piecz w kąpieli wodnej, czyli do większego naczynia wlej wrzątek i połóż go pod sernikiem na dole piekarnika. Sernik pieczemy z termoobiegiem w 160 stopniach, 50-60 minut. Studzimy przy uchylonym piekarniku. Przed podaniem chłodzimy w lodówce co najmniej 3 h. Smacznego! (przepis autorski)...

DŻEM AGRESTOWY

Domowe Frykasy

...Co roku mniej więcej o tej samej porze dostaje cynk od babci, że agrest jest już gotowy do obrywania. Z początku kwaśny i twardy, nie nadaje się do jedzenia prosto z krzaczka, za to świetnie sprawdzi się w przetworach i wypiekach. Zdobyte owoce planowałam zamrozić, by zimą wykorzystać je do przyrządzenia sernika agrestowego Jednak pierwsze zbiory...

Dżem agrestowy

GZICZKA-moje doświadczenia kulinarne

...Mam wrażenie, że agrest poszedł w zapomnienie!  Nie wiem dlaczego w dzieciństwie objadłam agrestowe krzaczki, w ogródku rodziców. Sięgnęłam zatem do mojego źródła czyli strony poświęconej witaminom- polecam. Okazało się, że agrest nie tylko jest mało kaloryczny, ale posiada także dużą ilość witamin Agrest jest bogaty w witaminę A, B i C...

Ciasto agrestowe

Ola in the kitchen

...soku jabłkowym  z agrestem. Polecam! Składniki:  Ciasto: 200 g masła temp. pokojowaszklanka cukru ( drobnego)300 g mąki (przesianej)125 ml śmietany kremówki temp.pokojowa3 jajka temp.pokojowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g płatków migdałowych Masa budyniowa: 500 g agrestu umytego i obranego 400 ml soku jabłkowego 1 budyń śmietankowy5 łyżek...

Rolada agrestowa

apetyt i smak

...gorącej wody1 ½ łyżki mąki1½ łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli  MASA ŚMIETANOWA: 300 ml śmietany kremówki10 g cukru waniliowegocukier puder do smaku 1 kopiasta łyżka żelatyny50 ml mleka MASA AGRESTOWA: 200 g agrestu200 ml soku jabłkowego1 łyżka cukru waniliowego1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego...

Sok porzeczkowo agrestowy

wesoła kuchnia

...Domowy sok na zimę i nie tylko. Idealny na upały. Ma fajny kwaskowy smak. Cukru zalecam dodać ilość w zależności od tego jak kto lubi słodki. Ma dużo witamin polecam bez konserwantów. Porzeczki nie pryskane ekologiczne więc żal było ich nie wykorzystać.   4 kg porzeczki czerwonej 1 kg agrestu 1 kg cukru Porzeczki myję i obieram. Przekładam do...

Konfitura truskawkowo agrestowa

wesoła kuchnia

...do lodówki żeby owoce puściły sok. Agrest obieram i myję, przekładam do drugiego garnka. Dolewam do agrestu sok który wytworzył się z truskawek. Chwilę gotuję żeby agrest zrobił się miękki. Nie chciałam żeby w konfiturze były skórki od agrestu w całości dlatego je zmiksowałam następnie dodałam do truskawek. Gotowałam całość 4 minuty Przelałam konfiturę gorąca do słoików, zakręciłam i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzowałam, ale jak ktoś chce może tak zrobić....

Dietetyczne, jęczmienne 'crubmle' agrestowe.

Eat it Fit!

...z ricottą. W miseczce wymieszać resztę składników i nałożyć na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut- aż agrest będzie miękki i puści sok, a skorupka będzie chrupiąca. Przed podaniem lekko przestudzić.  XOXO Carol...

Agrestowy dżem z cukinii

Zielakowo

...Składniki: - 1 bardzo duża cukinia lub 2 średnie, - 1,5 szklanki cukru ( użyłam brązowego ), - 2 galaretki agrestowe, - sok z 1/4 cytryny. Wykonanie: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy z kostkę.Posypujemy cukrem oraz polewamy sokiem z cytryny i gotujemy do miękkości ok. godziny.Następnie delikatnie rozdrabniam cukinię ( można też...

Gooseberry pie (ciasto agrestowe)

Ruda w kuchni

...« Cukinia na cieście ... Gooseberry pie (ciasto agrestowe) Jeszcze nie ostygło, jeszcze nie pokroiłam, jeszcze cukrem pudrem nie posypałam- a już muszę się z Wami podzielić!!!!!   Ciasto: 400g mąki (350g do ciasta, 50g do posypania)3 łyżki cukrusok z połowy cytryny2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli2 jajka170g masła miękkiego   250g...

Galaretka malinowo-agrestowa

kresowa panienka

...    Jadłam kiedyś konfitury agrestowo-truskawkowe, ale szczerze mówiąc nie smakowały mi zbytnio. Postanowiłam pójść o krok dalej i zastąpić truskawki malinami. I efekt okazał się przepyszny. ;) Galaretka malinowo-agrestowa Składniki: 1 kg dojrzałego agrestu, 0,75 kg leśnych malin, szklanka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 szklanki wody...

Ostatnio wyszukiwane:

tort naleśnikowy dynia, pomidory koktajlowe w galarecie, brownie chałwowe, schab pieczony na chleb, rabarbar chutney, sałatka z selera korzeń, węgierski paprykarz nokedli, nalewka z papryką, golonka siostry anastazji, papryka 3 kolorowa z miodem, gotowanie kuku, sałatka z oliwą truflową, okrasa robi zapiekankę z mięsa mielonego, odcinek z sandomierza, ziemniaki po węgiersku, dania lekko strawne dietetyczne, skrzydełka na grilla z sokiem z cytryny, grzanki litewskie, gulasz wołowy po etiopsku, pieczone pestki z dyni

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x