sok agrestowy - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 200

Dżem agrestowy

Maminek kulinarny

...   Powoli przygotowujemy zapasy na zimę. Dżem agrestowy wykorzystamy do ciast i jako dodatek do pieczywa. Składniki: -2 kg agrestu -1,5 kg cukru    Agrest oczyszczamy z szypułek i myjemy. Wrzucamy do garnka i zasypujemy szklanką cukru. Na niewielkim ogniu gotujemy do momentu pojawienia się soku. Często mieszamy.    Wsypujemy resztę cukru i często mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu. Potrwa to ok. 3 godziny. Przekładamy do słoików , zakręcamy i gotowe. Smacznego!...

Nalewka agrestowa

Maminek kulinarny

...   Zrobimy nalewkę agrestową. Kolor nalewki zależny będzie od koloru użytego agrestu. Składniki: -1/2 kg agrestu -1/2 kg cukru -0,5 l czystej wódki 40% -0,125 l spirytusu 95%    Agrest oczyszczamy i kroimy na połówki. Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.    Odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru, co pewien czas potrząsając...

Koktajl agrestowy

Kuchnia wegAnki

...Koktajl bez dodatku mleka czy soku, bardzo gęsty i kwaśny, ale smaczny. Składniki 1 szklaka czerwonego agrestu 1 banan 1 łyżka mleka sojowego w proszku (opcjonalnie) 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie) Przygotowanie Odcinamy nożyczkami końcówki przy agreście. Właściwie to nie wiem jak to się fachowo nazywa :) W blenderze miksujemy agrest, aż powstanie w miarę gładka masa. Dodajemy banana, mleko i syrop. Dodałam syrop, bo był za kwaśny jak dla mnie, ale jak ktoś lubi to nie musi. Miksujemy ponownie i gotowe....

Nalewka agrestowa

Twoje nalewki

...Agrest to krzak, który rośnie niemal w każdym ogródku. Dla jego owoców zastosowań jest mnóstwo. Agrest można jeść na surowo, można stosować do ciast, przerabiać na dżem. Polecam jednak zrobienie nalewki z agrestu. Nalewka z agrestu może być zrobiona na słodko, może być wytrawna. Tutaj publikuję przepis na wytrawną nalewkę agrestową z rodzynkami...

Ciasto Agrestowe

Seven days in sunny june

...jest lekko migdałowym cukrem. P.S. nie wiem dlaczego moj LiKe BOX z facebooka nie działa ;/ Wszystkim działa tylko nie mi wrrrr  Agrestowe Ciasto  Cytuję Lawendowy Dom: 6 białek szczypta soli 100 g mąki pszennej białej 100 g mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g cukru pudru 50 g tartej bułki 240 g rozpuszczonego masła 350...

POWIDŁA AGRESTOWE

Limonkowy

...kwaskowej skórce. Stanowią cudowny dodatek do ciast (pierników), ciastek, czy dań mięsnych. Ja najchętniej zjadam je z chrupiącą bułką z masłem. Mniam! POWIDŁA AGRESTOWE Składniki: 3 kg agrestu 1 kg cukru Owoce obieramy z szypułek i myjemy dokładnie. Do dość dużego słoika wkładamy agrest i wsypujemy cukier naprzemiennie. Słoik przykrywamy gazą...

Dżem agrestowy

Edytka W Kuchni

...Moje pierwsze przetwory na zimę w słoikach to w tym roku dżem agrestowy. Miałam zrobić też truskawkowy ale tak długo czekałam, że przegapiłam sezon. Agrest miałam bardzo słodki, czerwony. Do przygotowania użyłam: 3 kg agrestu1 kg cukrusłoiki Użyłam słoiczków malutkich, po koncentratach pomidorowych, konfiturach. To tak na raz do otwarcia i...

Dżem agrestowy

Kraina rozkoszy podniebienia...

...Jakiś czas temu od Babci Teresy przywiozłam koszyczek pięknego  bordowego agrestu. Część oczywiście od razu zjedliśmy, a z części zrobiłam  dżem. Taki tradycyjny, babciny, jak za dawnych lat, czyli beż żadnych cukrów żelujących.  3 kg agrestu 2 kg 700 g cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny  Agrest myjemy i obieramy z szypułek, a następnie wkładamy go...

Konfitura agrestowa

Marshmallows

...Konfitura agrestowa W domu pachnie dziś latem :) Mamy agrest :) A ja myślami wracam do czasów, kiedy to u Babci, jadłam go prosto z krzaka,czasem o zgrozo niedojrzaly :) :) :)   Konfitura agrestowa:   Składniki: 500 g agrestu250 g cukru brązowegoopcjonalnie pektyna Przygotowanie:   Agrest myjemy dwukrotnie: raz płuczemy go w naczyniu z wodą, drugi...

SERNIK AGRESTOWY

Domowe Frykasy

...się składników). Stopniowo wsypuj na przemian budynie i skórkę oraz sok z cytryny. Masę serową wylej na podpieczony spód (może być jeszcze ciepły), na to wysyp agrest.  Wyciągnij 1/3 kruchego ciasta z zamrażalnika i zetrzyj ją na tarce, pokrywając nim sernik Piecz w kąpieli wodnej, czyli do większego naczynia wlej wrzątek i połóż go pod sernikiem na dole piekarnika. Sernik pieczemy z termoobiegiem w 160 stopniach, 50-60 minut. Studzimy przy uchylonym piekarniku. Przed podaniem chłodzimy w lodówce co najmniej 3 h. Smacznego! (przepis autorski)...

DŻEM AGRESTOWY

Domowe Frykasy

...Co roku mniej więcej o tej samej porze dostaje cynk od babci, że agrest jest już gotowy do obrywania. Z początku kwaśny i twardy, nie nadaje się do jedzenia prosto z krzaczka, za to świetnie sprawdzi się w przetworach i wypiekach. Zdobyte owoce planowałam zamrozić, by zimą wykorzystać je do przyrządzenia sernika agrestowego Jednak pierwsze zbiory...

Dżem agrestowy

GZICZKA-moje doświadczenia kulinarne

...Mam wrażenie, że agrest poszedł w zapomnienie!  Nie wiem dlaczego w dzieciństwie objadłam agrestowe krzaczki, w ogródku rodziców. Sięgnęłam zatem do mojego źródła czyli strony poświęconej witaminom- polecam. Okazało się, że agrest nie tylko jest mało kaloryczny, ale posiada także dużą ilość witamin Agrest jest bogaty w witaminę A, B i C...

Ciasto agrestowe

Ola in the kitchen

...soku jabłkowym  z agrestem. Polecam! Składniki:  Ciasto: 200 g masła temp. pokojowaszklanka cukru ( drobnego)300 g mąki (przesianej)125 ml śmietany kremówki temp.pokojowa3 jajka temp.pokojowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g płatków migdałowych Masa budyniowa: 500 g agrestu umytego i obranego 400 ml soku jabłkowego 1 budyń śmietankowy5 łyżek...

Rolada agrestowa

apetyt i smak

...gorącej wody1 ½ łyżki mąki1½ łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli  MASA ŚMIETANOWA: 300 ml śmietany kremówki10 g cukru waniliowegocukier puder do smaku 1 kopiasta łyżka żelatyny50 ml mleka MASA AGRESTOWA: 200 g agrestu200 ml soku jabłkowego1 łyżka cukru waniliowego1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego...

Dżem agrestowy

kuchnia krokusia

...Dżem agrestowy | kuchnia krokusia kuchnia krokusia Home Kontakt O mnie Kurczak Ciasta Przystawki Mięso mielone Ciasteczka Miesa Desery Sałatki Na śniadanie Obiad bez mięsa Home Kontakt O mnie Kurczak Ciasta Przystawki Mięso mielone Ciasteczka Miesa Desery Sałatki Na śniadanie Obiad bez mięsa Recipe Search Recipe Types: Ciasta Dżem agrestowy By...

Sok porzeczkowo agrestowy

wesoła kuchnia

...Domowy sok na zimę i nie tylko. Idealny na upały. Ma fajny kwaskowy smak. Cukru zalecam dodać ilość w zależności od tego jak kto lubi słodki. Ma dużo witamin polecam bez konserwantów. Porzeczki nie pryskane ekologiczne więc żal było ich nie wykorzystać.   4 kg porzeczki czerwonej 1 kg agrestu 1 kg cukru Porzeczki myję i obieram. Przekładam do...

Konfitura truskawkowo agrestowa

wesoła kuchnia

...do lodówki żeby owoce puściły sok. Agrest obieram i myję, przekładam do drugiego garnka. Dolewam do agrestu sok który wytworzył się z truskawek. Chwilę gotuję żeby agrest zrobił się miękki. Nie chciałam żeby w konfiturze były skórki od agrestu w całości dlatego je zmiksowałam następnie dodałam do truskawek. Gotowałam całość 4 minuty Przelałam konfiturę gorąca do słoików, zakręciłam i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzowałam, ale jak ktoś chce może tak zrobić....

Dietetyczne, jęczmienne 'crubmle' agrestowe.

Eat it Fit!

...z ricottą. W miseczce wymieszać resztę składników i nałożyć na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut- aż agrest będzie miękki i puści sok, a skorupka będzie chrupiąca. Przed podaniem lekko przestudzić.  XOXO Carol...

Agrestowy dżem z cukinii

Zielakowo

...Składniki: - 1 bardzo duża cukinia lub 2 średnie, - 1,5 szklanki cukru ( użyłam brązowego ), - 2 galaretki agrestowe, - sok z 1/4 cytryny. Wykonanie: Cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy z kostkę.Posypujemy cukrem oraz polewamy sokiem z cytryny i gotujemy do miękkości ok. godziny.Następnie delikatnie rozdrabniam cukinię ( można też...

Gooseberry pie (ciasto agrestowe)

Ruda w kuchni

...« Cukinia na cieście ... Gooseberry pie (ciasto agrestowe) Jeszcze nie ostygło, jeszcze nie pokroiłam, jeszcze cukrem pudrem nie posypałam- a już muszę się z Wami podzielić!!!!!   Ciasto: 400g mąki (350g do ciasta, 50g do posypania)3 łyżki cukrusok z połowy cytryny2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soli2 jajka170g masła miękkiego   250g...

Ostatnio wyszukiwane:

kompot ze dyni, sałatka ryżowa z winogronem, dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarella, dorsz pod szpinakiem, rolujemy, pijak z ananasem, figi kar, zapiekanka z ziemniaków i papryki, zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego i papryki, parowki wieprzowe w ciescie, jajka w szynce w galarecie, salatka jajka z cebula, kotlety z pestek dyni, zupa grecka z soczewicy zielonej, laktacja, surówka z marchwi i pomarańczy z miętą, pikawa, nadzienie z porów, z serem z niebieską pleśnią, melon ogorek

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x