sok gruszkowy na zimę

Dostałam wczoraj trochę gruszek odmiany zimowej i postanowiłam zaczarować je na zimę, Zrobiłam kompot gruszkowy część z goździkiem, a część z laską wanilii. SKŁADNIKI: 5 kg. twardych gruszek sok z Zobacz więcej
Gruszki w czerwonym winie... pachnace cynamonem , gozdzikami i anyzem. Podane z bita smietana i sosem winno gruszkowym. to cos co lubie zima... Skladniki 6 gruszk z ogonkami 400 ml slodkiego Zobacz więcej
ALotta
ALotta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Lotty
Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa 1415

2
Dawno nie było nic słodkiego, co nie oznacza wcale że nic nie piekłam :) Grusza obrodziła aż 10 skrzyń zerwanych pięknych grusz. Z części zrobiłam gruszki w syropie na zimę, powidła gruszkowe, a na Zobacz więcej
ewuska2016
ewuska2016 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To be
Mus gruszkowy z imbirem

Mus gruszkowy z imbirem 366

0
Jesienią i zimą w moim domu nie może zabraknąć różnego rodzajów musów i dżemów z gruszek czy jabłek,u mnie to podstawa. Przydają się do deserów,ciast,placuszków,naleśników itp. Osobiście bardzo lubię Zobacz więcej
Październik obfituje w gruszki, śliwki i jabłka. Warto przygotować z tych owoców jesienne przetwory i cieszyć się nimi całą zimę. Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny Zobacz więcej
Zima to czas, kiedy nasze organizmy najbardziej potrzebują witamin. Chłodno, mroźno, szaro-buro. Jak nic przyda się porządna dawka witamin i mikroelementów podanych w płynnej postaci :-) Zielony Zobacz więcej
Być może kapryśna pogoda nie sprzyja każdemu, ale sezon okazał się być wyjątkowo korzystny dla gruszek. I tak oto otrzymawszy w prezencie skrzynkę postanowiłam część z nich zostawić na zimę. Dzisiaj Zobacz więcej
Gruszki w syropie Czasami ciężko kupić gruszki w syropie dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje. Nie dość, ze zyskujemy owoce, które można wykorzystać do deserów, ciast, sałatek i mnóstwa innych Zobacz więcej
Sezon przetworowy w pełni - przerabianiu warzyw i owoców sprzyja przepiękna końcówkowo-letnia-trochę jesienna aura. Jak zwykle zrobiłam już powidła śliwkowo-gruszkowe, czy dżemy- chociażby Zobacz więcej
malutkich oczkach lub miksujemy na mus. Sposób nr 2: Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstają nam wtedy 2 produkty – sok a z pozostałości Zobacz więcej
Czy u Was już zawitała zima???? U nas niestety nie...a uwielbiam ją, chociaż jest uciążliwa, ale pozostając w klimacie póżno jesiennym proponuje dziś na podwieczorek, ciepłą, pachnącą cynamonem, Zobacz więcej
całkowitego rozgotowania się gruszeki częściowego odparowania soku. Gruszki możemy zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas Zobacz więcej
Kochani na początku chciałam was serdecznie przeprosić za kilka dni nieobecności. Miałam bardzo szybki i wyjazdowy weekend. Ale już jestem i postaram się nadrobić zaległości. Oczywiście zacznę od Zobacz więcej
umysłową, wspomaga koncentrację, ale jest także pomocny przy bólach reumatycznych. Spożywanie imbiru jest zalecane zwłaszcza jesienią i zimą, gdyż działa na organizm rozgrzewająco... 12 gruszek 2 Zobacz więcej
No tak, fit pasowałoby być nie tylko na wiosnę, ale cały rok. Niestety, przestrzeganie zdrowej diety kiepsko nam wychodzi. Zruchem tez różnie bywa. Ale tej wiosny próbujemy po raz kolejny i… Zobacz więcej
Gruszkowy sok wzmacniający Ostatnie dni zimy przed nami. Zanim odsłonicie nerki, ściągnięcie ciepłe galotki i porzucicie kozaki, przypomnijcie sobie, jak to się co roku kończy. Katar i przeziębienie - Zobacz więcej
było w sklepach przez całą zimę aż do dziś gruszek dużo/. Wykonanie: na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki wody + gruszki obrane ze skórki - pokrojone na cząstki - smażymy pod przykryciem. n/z: tak Zobacz więcej
Ostatnio pokochałam piec ciasta drożdżowe i faszerować je :) pysznymi konfiturami domowej produkcji. Tym razem wykorzystałam mus jabłkowo-gruszkowy, który przygotowała moja Mama już na zimę, a ja nie Zobacz więcej
karola
karola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
świat moich smaków
Jeleń-burger

Jeleń-burger 208

0
Przetwarzamy dary lasu i szykujemy się do srogiej (?) zimy. Co się nie mieści w zamrażarkach - przejadamy ze smakiem :-) Dziś z mięsa pozostałego po wczorajszym, pysznym tatarze zrobiłam hamburgery. Z Zobacz więcej
Złote, pękate i przysadziste owoce o cudownym aromacie bezsprzecznie należą do czołówki moich ulubionych. Było tak kiedyś i jest tak nadal. Dlatego kiedy powstał pomysł wspólnej akcji gruszkowej ”Jak Zobacz więcej