sok z buraków pasteryzowany

Składniki: 1,5 kg marchewek karotek 1,5 kg soczystych, kwaśnych jabłek 1,5 kg buraków Przygotowanie: Warzywa można obrać, pousuwać gniazda nasienne i ogólnie wyjałowić je z większości witamin. Ja tego Zobacz więcej
Chcę Was dzisiaj zachęcić do jedzenia buraków. Oczywiście najzdrowszy jest sok z surowych natomiast takie gotowane lub pieczone w łupinkach też mają wielką wartość dla naszego organizmu. Składniki: Zobacz więcej
jarek284
jarek284 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Teoria smaków
Botwinka na zimę

Botwinka na zimę 2615

1
wodą w takiej ilości aby przykryła warzywa. Gotujemy przez 15-20 minut. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny . Gorący barszczyk przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok 20 minut. Zobacz więcej
Moja rodzinka bardzo lubi taką sałatkę z buraczków z papryką w zalewie octowej, zimową porą stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy buraków 1 kilogram czerwonej papryki 1 kilogram Zobacz więcej
drobnej tarce. Zalewę przecedzić przez sito do buraków. Odstawić na 12 godzin. Następnie buraki odcisnąć przez sito. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut. Pozostały sok przelać do butelek Zobacz więcej
przez sito prosto do buraków startych.Odstawic na 12 godz.Po tym czasie odcisnąć buraki przez sito.Przelożyc do sloiczków i pasteryzować 10-15 minut.Powstały sok przelac do butelek i zapasteryzować Zobacz więcej
W ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Zobacz więcej
laurowych Wykonanie: Buraki umyć i ugotować w łupinach, wystudzić obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraczki wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą oraz solą. Z wody, octu, cukru oraz Zobacz więcej
2kg buraków przegotowana przestudzona woda kromka żytniego chleba lub ząbek czosnku ( ale niekoniecznie) Świeże buraki oskrobać, pokroić w plastry (0,5cm) i wrzucić do słoja lub glinianego naczynia na Zobacz więcej
do połowy słoika i zalewamy je naszym sokiem z buraków do pełna. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu. Mamy gotowy koncentrat na zimę do Zobacz więcej
Nadeszła jesień, piękna jesień. Korzystając z dobroci tej pory roku nie można pominąć tematu przetworów. Może i wekowane warzywa wydają się już banalne, ale warto spojrzeć na nie z nieco innej strony. Zobacz więcej
Buraki myję i gotuję w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Studzę, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieram. cebulę kroję w pół talarki, a czosnek drobno siekam. Zobacz więcej
Przepis ten jest z działu "przetwory", ale można go robić przez cały rok, teraz można również jako przygotowanie dodatku na stół Wielkanocny. Składniki. * 2,5 kg buraków; * 20 dag fenkułu; * 20 dag Zobacz więcej
Najłatwiejsza wersja buraczków na zimę. Możemy zastosować je w wersji bez zmian jako pyszny dodatek do obiadu, ale również możemy przerobić je na buraczki zasmażane, dodać do nich starty chrzan, Zobacz więcej
Dżemdżus
Dżemdżus Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dżemdżus
Buraki w nowej odsłonie

Buraki w nowej odsłonie 171

0
Składniki: 1 kg buraków 200 g miodu rozmarynowego (można dać zwykły kwiatowy miód i gałązkę rozmarynu) 100 g cukru trzcinowego sok z 1,5 cytryny 100 g płatków migdałowych 2 jabłka 5-6 goździków Zobacz więcej
Często korzystam z przepisów Komarki i jak do tej pory zawsze byłam zadowolona. Na jej stronie pojawił się niedawno przepis na konfiturę buraczano-migdałową . Przepis był na tyle ciekawy ,że mając Zobacz więcej
mężczyzna-gotuje
mężczyzna-gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mężczyzna gotuje
Ćwikła

Ćwikła 468

0
kilogramy buraków ćwikłowych ok 200 gram startego chrzanu (ja dałem ze słoiczka, ważne jest aby taki chrzan ze słoiczka nie zawierał mleka w proszku ani żadnych innych badziewi) 4 - 5 łyżek cukru 2 Zobacz więcej
temperatura, jak przy winie to 25 stopni C) 5. Po dwóch tygodniach odlewam barszczykowy sok a starte buraczki traktuję, jak kiszoną kapustę na surówkę. Barszczyk można pasteryzować, jeśli chcemy użyć Zobacz więcej
bardziej mylnego. Specjalnie dla Was nakręciłyśmy film, gdzie Moni pokazuje jak przyrządzić naleśniki w 5 minut. Ciekawi? A więc... Do dzieła! Składniki na 2 naleśniki: 1 jajko 150 ml mleka 120 g Zobacz więcej
Jakoś się przyjęło, że z buraków robi siębarszcz, ewentualnie surówkę do obiadu. Jeszcze ćwikła z chrzanem w słoikach i czasem carpaccio z pieczonych buraków. Ostatnio - przez modę na wszelkiego Zobacz więcej