sok z pigwy przechowywanie

z tyłu szafki dawno nieużywaną tortownicę, więc na zdjęciach widzicie efekt mozolnego wyłożenia jej papierem do pieczenia. Zdecydowanie muszę zainwestować w nową ;) Na kaszę wyłożyć dżem z pigwy. Zobacz więcej
Hiszpanie podają tę galaretkę do serów, moim zdaniem im bardziej słony i ostry ser tym lepiej się komponuje z tą marmoladą. Bardzo łatwą ją zrobić, nawet nie trzeba nic obierać. Pigwy szukajcie na Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Syrop z pigwy/ pigwowca

Syrop z pigwy/ pigwowca 23947

3
wkładamy warstwę owoców do wyparzonych wcześniej słoików i przysypujemy cukrem. Czynność powtarzamy do zapełnienia słoików (z 1kg pigwowca powinno się otrzymać 2 litrowe weki). Potem zakręcamy słoje, Zobacz więcej
Składniki : owoce pigwy około 1 i 1/2 kg cukier około 1 kg Przygotowanie: Dojrzałe owoce umyć i osuszyć Każdą pigwę przeciąć na 4 części i pozbawić ją gniazda nasiennego Potem pociąć jeszcze na Zobacz więcej
Z owoców, które zostały mi z galaretki chciałam zrobić dżem. Podczas przecierania owoców przez sito pomyślałam, że jednak mus będzie lepszy. Kiedy jednak skończyłam olśniło mnie. Przecież pigwa to Zobacz więcej
Sok z pigwowca do zimowej herbatki Pigwowiec to bardzo popularna ozdobna roślina , a do tego wiążąca niesamowite aromatyczne owoce . Sok z tych cudeniek ,jest niesamowitym dodatkiem do wszelkich Zobacz więcej
ola.dedio
ola.dedio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola-w-kuchni
Pigwa do herbaty

Pigwa do herbaty 320

4
ją dodawać do herbaty. Składniki: 0,5 kg pigwy, 0,5 kg cukru Przygotowanie: Pigwę należy dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do sporego słoika i zasypać Zobacz więcej
pigwa to marmelo), albo nalewkę. Ze względu na dużą ilość pektyn jest świetnym zagęszczaczem. Lekko podpieczona, jest genialnym dodatkiem do mięs i ciast a do tego jest bardzo trwała więc nadaje się Zobacz więcej
. Gotowy chutney można przygotować do długiego przechowywania, należy po przełożeniu do wyparzonych słoików pasteryzować gotowy produkt, chutney niesfermentuje i w takiej formie zawsze będzie pod Zobacz więcej
. Po 48 godzinach sok zlać do butelek lub słoiczków. Jeśli zrobicie sporo soku, trzeba go zapasteryzować, by można go było dłużej przechowywać. Do bieżącego wykorzystywania soku wystarczy Zobacz więcej
Pigwa jest bardzo dziwny owocem – wygląda jak gruszko-cytryna. Nie da się jej zjeść na surowo, gdyż jest twarda i gorzka jednakże ugotowana smakuje wprost wspaniale i do tego zmienia kolor na piękny Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Napiecyku
Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy 2158

1
Nikt nie przejdzie obojętnie obok pigwy, każdy jest ciekawy owoców, które kształtem przypominają gruszkę, ale są spokrewnione z jabłonią. Można je jeszcze spotkać na wioskach, gdzie z owoców Zobacz więcej
Owoce pigwowca często są mylone z pigwą. A odróżnić je jest bardzo łatwo: pigwa ma owoce duże, przypominające trochę gruszkę, pigwowiec natomiast ma małe owoce. Niemniej jednak zawierają one bardzo Zobacz więcej
alkohol, który przechowujemy w szczelnie zamkniętym osobnym naczyniu. Owoce pigwy natomiast zalewamy miodem - dlatego użyty do produkcji tej nalewki miód powinien być płynny. Teraz słój odstawiamy na Zobacz więcej
Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast. Ja owoce pigwowca umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, Zobacz więcej
po łyżeczce imbiru i zasypywać cukrem ( warstwami). Co jakiś czas potrząsnać słoikiem aby cukier dobrze się rozpuścił a pigwa puściła sok. Gotowy syrop można przechowywać w lodówce około tygodnia lub Zobacz więcej
Pigwa ostatnio coraz bardziej popularna. Na surowo nie możliwa do zjedzenia, ale smażona to prawdziwa aromatyczna delicja. W Hiszpanii tzw membrillo. Jest to dość twarda marmolada, którą można pokroić Zobacz więcej
Zapach pigwowców chciałabym zatrzymać na cały rok. Pachnie nimi u mnie we wrześniu i pierwszej połowie października. Bardzo żałuję, że nie ma perfum, balsamów do ciała czy choćby odświeżaczy powietrza Zobacz więcej
po łyżeczce imbiru i zasypywać cukrem ( warstwami). Co jakiś czas potrząsnać słoikiem aby cukier dobrze się rozpuścił a pigwa puściła sok. Gotowy syrop można przechowywać w lodówce około tygodnia lub Zobacz więcej
Sezon na pigwę właściwie powoli dobiega już końca. Od połowy września i prawie aż do końca grudnia można dostać cudownie pachnące i dojrzale pigwy w każdym sklepie warzywnym. Wielu z moich znajomych, Zobacz więcej